Alexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#KızıldenizHepimiz bir şeylerin hayalini kurup onları gerçekleştirmek için çabalarız. Ama çabalar hayallerimizle paralel gitmeyebilir. Genelde hayallerimize ulaşabilmek için çok fazla efor sarf etmek zorunda kalırız. İncelikle, emek emek dokuduğumuz o hayalimizi şekillendirmek çok uzun zaman alabilir. Bu zaman sizin ruhunuzun kumaşı ile eşdeğerdir.
#Astrolojiİlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtBaran Saldanlı ‘Varım! Ama Neden?’de bilim, din ve felsefenin rehberliğinde insanın varoluş amacına dair sorular soruyor. Tektanrılı dinlerden Mevlana gibi İslam âlimlerine; Spinoza, Nietzsche gibi düşünürlerden Einstein, Schrödinger gibi biliminsanlarına ve Uzakdoğu felsefesine dek genişletiyor araştırmasını.
#Baran SaldanlıBir gece yıldızla kaplı gökyüzüne bakarken, uçsuz bucaksız gözüken bir deniz manzarası karşısında ya da kendimizi doğanın muhteşem döngüsü içinde aciz hissettiğimiz bir yerdeyken her birimizin aklından benzer sorular geçmiştir; bu sonsuz ve giderek genişleyen evrendeki yerimizi, varlığımızın amacını, biz olmasak da bir ahenk içinde akıp gidecek olan yaşama katkımızın ne olması gerektiğini sorgulamışızdır.
#Sponsorlu İçerikAy’ın aydınlık yüzü, kuyrukluyıldız gibi kayan uydular, heyecan yaratan Satürn, anbean doğan yıldızlar ve gözlerinin içi parlayan bilim sevdalısı gençler... Çocukluğumdan beri merak duyduğum uzayı izlemek için TÜBİTAK’ın Van’da düzenlediği ‘Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne katıldım. Cep telefonu ışıklarının bile yasak olduğu alanda zifiri karanlıkta yıldızlara baktıkça aydınlandım.
#Gökyüzü Gözlem EtkinliğiGeçmişte Fizik ve Matematik alanında yaptığı çalışmalarla ön plana çıkan bilim adamlarından biri de Albert Einstein olarak ifade edilmektedir. Bu alanda yaptığı çalışmalar ve icatları ile ön plana çıkan Einstein başarılı bir Fizikçi olarak kabul edilmektedir. Albert Einstein genel görelilik kuramı sayesinde pek çok şeye yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Peki, Albert Einstein neyi buldu ya da icat etti? Albert Einstein buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#Albert EinsteinYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları Sınavıİletişim olanaklarının çok olduğu günümüzde bazı bilimsel meseleler dahi insanların gündemini meşgul edebilmektedir. Bu bağlamda böyle bir konu da ünlü "M Kuramı"dır. İşte ilgiyle okuyacağınız M kuramı nedir, M teorisi hakkında temel bilgi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Eğitimİyi bir bilimkurgu yazarı olduğunun ipuçlarını 18 sene önce veren İskender Pala, yeni romanı ‘A-71’de Allah’ı kalp yoluyla bulmak isteyenler ile akıl yoluyla bulmak isteyenleri anlatıyor. Kitabın kahramanı Yusuf hayatının bir kısmını geçmişte, bir kısmını da gelecekte yaşıyor ve akıl-duygu ikilemini sorguluyor.
#A-71Altın, gümüş ve diğer değerli metaller, tarihin her döneminde varlığın, zenginliğin sembolü olmuş. Peki bugün de küresel piyasaların en önemli unsurlarından biri olan bu metallerin kökenini hiç merak ettiniz mi? Ufak bir ipucu verelim: Kafanızı kaldırıp biraz yukarı bakın.
#AltınKepler yasaları, Kepler tarafından 17. yüzyılın başlarında ortaya atılan ve gezegenlerin hareketini üç ayrı kolda incelenen yasalara denir. Bu yasalar, birlikte çalıştığı bilim insanı Tycho Brahe’den kalan verilerden yola çıkarak geliştirildi. Aynı zamanda hepsi çok temel olarak gözlemsel verilere dayanıyordu. Kepler kanunları nedir ve isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kepler KanunlarıAstroloji kapsamında burçların öğrenilebilmesi için doğum tarihinin öğrenilmesi gerekmektedir. Her doğum tarihinin sahip olduğu bir grubu bulunmaktadır. Pek çok insan 30 Haziran tarihinin hangi burç olduğunu merak etmektedir. 30 Haziran tarihinin hangi burcu kapsadığını, bu burcun yükselenini, özelliklerini, 30 Haziran tarihinde tarihte yaşanan olayların ne olduğunu ve yine bu tarihte doğan ünlüleri sizler için derledik.
#30 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?20 Ocak tarihinde doğanlar güneş burcunu merak etmektedir. Burçlar insanların doğum tarihine göre kişisel özellikleri hakkında bilgi vermektedir. 12 tane Güneş burcu bulunmaktadır. 22 Aralık ile 21 Ocak tarihleri arasında doğan kişiler oğlak burcu olmaktadır. Oğlak burcu toprak grubundan olan bir burçtur. 20 Ocak hangi burç ve burcu ne? 20 Ocak tarihte bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#20 Ocak Hangi Burç Ve Burcu Ne?Tüm evren, kütle çekim kuvveti yasasına göre kurulmuştur ve eğer yer çekimi kuvvetinde bir azalma söz konusu olursa bütün düzen bozulur. Yıldızların kayıp birbirleri ile çarpışması ve Dünyanın Güneşe yaklaşması bunların başında gelir. Algılanabilme özelliğine sahip tek kuvvet olan yer çekimi nedir, nasıl bulundu, yer çekimi nasıl oluşur tüm detaylarıyla derledik.
#Yerçekimi Nedir?Doğa üzerinde her cismin kapladığı belirli bir madde miktarı vardır. Bu madde miktarı arttıkça da kütle de artmaya başlar. Kütle, fizik derslerinin temel bir konusu olmakla birlikte fen derslerinde de işlenen bir alandır. Ay ve Dünya’da veya uzay boşluğunda tüm cisimler mevcut kütlelerini korumaktadır. Örnek verilecek olursa, Dünya’da mevcut kilogram ağırlığı 65 olan bir astronot, uzayda veya Ay’da da 65 kilogram olarak ölçülür. Bu durumdan hareketle basıncın ve sıcaklığın uzayda herhangi bir etki etmediğinden söz edilebilir. Peki Kütle nedir ve nasıl ölçülür? Kütle birimi ve formülü hakkında merak edilenleri derledik.
#Kütle Nedir Ve Nasıl Ölçülür?İzafiyet teorisi, pek çok kişinin merak ettiği ve zaman zaman da gündeme gelen teorilerden biri. 1905 yılında Albert Einstein tarafından yayınlanan İzafiyet teorisi, Özel Görelilik Kuramı olarak da biliniyor. Peki, İzafiyet Teorisi nedir? İşte İzafiyet teorisi ile ilgili merak edilenler...
#İzafiyet TeorisiÇin Uzay Bilimi ve Teknoloji Kurumundan yapılan açıklamada, kütle çekimi etkisi yaratacak büyük çaplı olayları gözlemleyecek ikiz uyduların Long March 11 roketiyle sabah saatlerinde ülkenin güneybatısındaki Siçuan eyaletindeki Siçang Uydu Fırlatma Merkezinden uzaya yollandığı açıklandı.
#ÇinBilim felsefesi, bilimsel metotları ve ilkeleri belirlemekte kullanılan bir disiplindir. Farklı felsefe dallarının bir alt türü olarak 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Örneğin bilimin faydacılık ilkesi pragmatizme dayanır. Bilimsel buluş, topluma bir fayda getirmediği takdirde geçersiz kabul edilir. Bilim felsefesinin temel kavramlarını ve temsilcilerini sizin için derledik.
#Bilim Felsefesi Nedir?Kuşkuculuk ve Skeptisizm ismiyle de bilinen Septisizm, Antik Yunan'da ortaya çıkmış felsefi bir disiplindir. Etkileri günümüzde de devam eden bu felsefede ''mutlak'', ''doğru'' ve ''gerçek'' gibi kavramlar sorgulanır Septisizm nedir, akımın kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Septisizm Nedir?