Kanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#KanadaSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitOksalik asit, etilen glikol (“antifriz”), glioksilik asit veya askorbik asit (C vitamini) metabolizması ile üretilebilir. Toz oksalat arıcılıkta arı akarı ile mücadelede pestisit olarak kullanılır. Peki, oksalat nedir, böbrek taşı için faydalı mıdır detayları ile derledik.
#OksalatAlman ilaç ve kimyasal devi Bayer, bir tarım ürününün kansere yol açtığı gerekçesiyle açılan davayı temyizde de kaybetti. San Francisco Temyiz Mahkemesi, 2019'da Roundup isimli zirai ilacın kansere neden olduğuna ve davacı Pilliod çiftine tazminat ödenmesine hükmeden mahkemenin kararını onayladı.
#RoundupAlmanya’da ağustos ayında yürürlüğe giren yenilikler özellikle dar gelirli ailelerin yüzünü güldürecek. Ülkenin birçok eyaletinde tatil dönemi başlarken Alman Devleti dar gelirli ailelere yardım eli uzattı. Ağustos ayından itibaren, dar gelirli aileler, çocuk başına 100 euro yardım almaya başlayacak.
#AlmanyaBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriABD merkezli tarımsal biyoteknoloji şirketi Monsanto, 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi nedeniyle kan kanserine yakalandığı gerekçesiyle şirkete dava açan bir Amerikalı bir çiftçi, mahkemece haklı bulundu. Monsanto 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.
#MonsantoAlmanya’da Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, büyük koalisyon olasılığını görüşmek amacıyla Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi Genel Başkanı Horst Seehofer ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz’u kabul etti.
#ALMANYAAlmanya’da yeni hükümetin kurulması için CDU/CSU ile SPD liderleri perşembe günü Cumhurbaşkanıyla görüşecek. Ancak Tarım Bakanı Schmidt’in glifosat kararı havayı zehirledi. Bu arada oylamadan önce Tarım Bakanı’nı uyarıldığı ortaya çıktı. Bu da “Tarım Bakanı bilerek mi yaptı?” sorusunu gündeme getirdi.
#Tarım BakanıGlifosat, tarım ürünlerinde kullanılması sebebiyle sağlık örgütleri tarafından kuşkuyla yaklaşılan maddedir. İçerisinde barındırdığı zehir oranı sayesinde tarım ürünü etrafında oluşan yabancı ot oluşumunu engelleyen Glifosat, dozu doğru ayarlanmadığı takdirde ciddi risk oluşturabilmektedir. Peki, Glifosat nedir ve zararları nelerdir? İşte, merakla araştırılan madde hakkında detaylı bilgiler
#GlifosatBütün dünyada genetiği değiştirilmiş pek çok bitki yetiştirilmekte. Mısır, domates, patates, pirinç, buğday, kolza ve soya bunlardan sadece bazıları. Dünya genelinde ekilen soya fasulyesinin yarısı böceklere karşı dirençli olan genetik soya bitkisinden elde edilmekte.