En zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HatayDeprem, şehir merkezlerinde olduğu kadar kırsal kesimlerde de büyük yıkıma neden oldu. Birçok köyde oturulacak ev kalmadı. Evler ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Muhtarlar, köylülerin ortak talebinin çadır, duşa kabin ve tuvalet olduğunu söyledi.
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay'ın Samandağ ilçesindeki 130 nüfuslu Ermeni köyü Vakıflı'da, can kaybı yaşanmazken, köyün simgelerinden Meryem Ana Kilisesi'nin dış duvarları, kısmen hasar gördü. Depremde can kaybının olmadığı nadir yerlerden birinin Vakıflı olduğunu belirten muhtar Berç Kartun, "Tüm Türkiye'ye başsağlığı diliyorum, 'geçmiş olsun' diyorum" dedi.
#HatayKahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay'ın Samandağ ilçesindeki 130 nüfuslu Ermeni köyü Vakıflı'da, can kaybı yaşanmazken, köyün simgelerinden Meryem Ana Kilisesi'nin dış duvarları, kısmen hasar gördü. Depremde can kaybının olmadığı nadir yerlerden birinin Vakıflı olduğunu belirten muhtar Berç Kartun, "Tüm Türkiye'ye başsağlığı diliyorum, 'geçmiş olsun' diyorum" dedi.
#HatayZamansız bir yer Hatay. Ne zaman giderseniz gidin sizi hoşça karşılar ve ağırlar, bir daha ne zaman gelirim diye planlar yaparak ayrılırsınız. Tarihine, hoşgörülü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine hayran olmamak mümkün değil. Sömestirde ziyaret ederseniz, yumuşak kış güneşi altında çocuk kâşifler de çok eğlenecek.
#SeyahatHatay’a 2008, 2010 yıllarında gittiğimde Suriye’ye geçmek moda idi. Hatta Hatay merkezden bineceğiniz bir taksi ile Cilvegözü kapısına ulaşıp Halep’e geçmek, eski otantik atmosferini koruyan Halep çarşısını gezmek büyük keyifti. Günübirlik bu ziyaret için taksici ile anlaşıyor, öğleden sonra belli bir saatte tekrar buluşup Hatay’a dönüyordunuz. Hatay gezilerimizin en büyük heyecanı Halep’e geçmekti ve Samandağ bölgesine hiç vakit ayıramamıştık. Son iki yıldır tekrar Hatay’a sık sık gitmeye ve bu kez Samandağ bölgesinin de hakkını vermeye başladık.
#Uğur ÇELİKKOLOrtasından salınarak Asi Nehri akıyor; binlerce yıl öncenin mozaikleri de geçmişi getiriyor bugüne. Farklı inançlar, efsanelerle gerçekler iç içe... Kimi mekânda hayat yıllar öncesinde durmuş gibi. Affan Kahvesi’nin hikâyesinden ağaca dönüşen Daphne’nin sele kapılmasına, bildiğimiz Antakya’dan biraz fazlasını anlatacağım size...
#SeyahatEnfeksiyon hastalıkları ve aşılama konusunda yıllardır ülkeye hizmet eden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı mesleğe başladığım ilk günlerden bu yana tanırım. Her soruyu rahatlıkla sorabildiğim, net yanıtlar aldığım, babacan tavırlı Mehmet Hoca’nın sadece işi ile gündeme geldiğini ve aslında onu çok da tanımadığımızı fark ettim. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a, aşı olsak da iki metre mesafeyi koruyarak ve sadece fotoğraf çektirirken çıkardığımız maskelerin ardından, özel hayatını ve hakkındaki iddiaları sordum: “Herkes beni bekar sanıyor, oysa evliyim ve 4 çocuğum var. Eşim Amerika’da yaşıyor. Hawaii’ye gittiğimde parmak arası terlik, şort giyerim.”
#GazetehaberleriAnadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay, tarihinde sayısız millete ev sahipliği yapmış. Hal böyle olunca da her medeniyetin kültüründen, örfünden, adetinden ve yemeklerinden nasibine düşeni almış. Hatay turumda fazlasıyla mekanı gezdiğim için lafı daha fazla uzatmadan, sizlere kısa kısa gözlemlerimden ve tavsiyelerimden bahsetmek istiyorum.
#Hatay Sofrası100 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilk adımı atıldı. Mustafa Kemal, Samsun’a indiğinde sadece Milli Mücadele’yi değil, modern bir ülkeyi de planlamaya başlamıştı. O kahramanlar önce bağımsızlığımızı kazandılar.
#Atatürk‘Bir Daha’, iş yaşamının neredeyse her adımını deneyimlemiş ve yazarlık serüveninde de birbirinden farklı türlerde kalem oynatmış Hakan Yel’in yeni romanı. Arafta kalmış bir babanın, deli gibi özlediği oğlunu arayış macerası... Aynı zamanda ‘kendine has bir İstanbul efendisi’ olan martının gözünden kuşbakışı bir şehir manzarası... Hakan Yel ile hem yazarlık sürecini hem de dokuzuncu romanı ‘Bir Daha’yı konuştuk.
#Hakan YelTürkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Akdeniz’den dünyaya açılan kapısı Hatay. Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer burası… Yeşil ve maviye dair birçok güzelliği barındırıyor. Kültürü ve tarihi bir kenara Hatay’ı özel kılansa mutfağı… Öyle ki, 2017’de UNESCO'nun ‘Dünya Gastronomi Şehirleri’ listesine girdi. Bu sefer doğup büyüdüğüm topraklarda daha önce gitmediğim yerlere gittim ve lezzetler tattım. Memleketi farklı bir gözle gezmek değişik bir tecrübe oldu. İşte size Hatay gezi rehberi…
#HATAYBir şehir, düşünün!... Farklı dinden ve inançtan insanlar sevgi, barış ve kardeşlik duyguları içinde bir arada yaşıyor olsunlar. Kavgadan uzak dursunlar, sevgide saygıda kucaklaşsınlar. “Ezan, Hazzan ve Çan” sesiyle dinler arası diyaloğun taçlandığı ve yaşandığı bir yer düşünün. İşte burası Hatay.. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, doğup büyüdüğü şehri bakın nasıl özetliyor; “ Bu toprakları anlatmaya başlamak için belki de en doğru kelime; Hoşgörü!..”
#HATAYHATAY’ın Akdeniz’e bakan yüzündeki Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Köyü, Türkiye’nin ‘son Ermeni Köyü’ olma özelliğini taşıyor. 125 yıllık bir yerleşim olan 35 haneli köy, 140 kişilik nüfusa sahip. Bozuk yolları aşarak ulaştığımız köyde in cin top oynuyor. Oysa burası bir zamanlar turistlerin gözde duraklarından biriydi...
#HatayHatay her gidişimde tarihine, hoşgörü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine ilk kez keşfeder gibi hayran olduğum bir kent. Hatay yemekleri, bu güzel kentin tarihi, Hatay'da nerede kalınır, nereleri gezilir gibi ipuçları bu yazıda...
#Hatay YemekleriNuran Akkaya’nın Alef Yayınları tarafından yayımlanan foto-belgesel kitabı ‘Ermeniler’, onları anarken “affedersin” diyerek söze girenlere inat, Anadolu coğrafyasında bugün varlığını sürdüren Ermeni toplumuna ve geçmişten bugüne bir çizelgeyle onların gündelik yaşantılarına odaklanıyor.
#Nuran AkkayaEylül, Amik Ovası’nda pamuk hasadı zamanı. Her biri avuç dolduracak büyüklükteki kar gibi beyaz pamuk kozalarını topluyor kadınlı-erkekli ırgatlar. Samandağ ilçesinin sahilinden 1230 metreye tüm heybetiyle yükselen Musa Dağı köylerinde ise defne mevsimi açılıyor. Mis kokulu bu ağacı Defne Yolu projesiyle yücelten 800 nüfuslu Hıdırbey, Türkiye’de tenis oynanan köyler hayal eden yazar Çetin Altan’ın bile gözlerini yaşartacak kadar medeni ve güzel.
Kendi deyişiyle televizyonların ‘Ermeni’ kontenjanı, siyasetin ‘Ermeni adayı’ Hayko Bağdat, yeni kitabında en yakası açılmamış hikâyelerini yazdı, Müslüman mahallesinde salyangoz satmayı değil, salyangoz olmayı anlatıp, bizi evinin içine kadar soktu. Bağdat’ın üslubuyla tüm acıları bu kez biraz da tebessümle okuyacaksınız, Hrant’ın ölümü hariç… O başka çünkü...