Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bugün 2500 kişinin katılacağı fotomaraton etkinliğiyle başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6000’den fazla sanatçı ve 1000’den fazla etkinlik yer alıyor.
#Beyoğlu Kültür Yolu FestivaliKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Hacı Bektaş Veli’nin yüzyıllar öncesinden verdiği evrensel mesajlar bugüne de ışık tutmaya devam ediyor. Hacı Bektaş Veli, günümüzde de ‘doğruluk yolunda’ sade ve anlaşılır öğütlerle bize rehberlik ediyor” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Hacı Bektaş Veli’nin yüzyıllar öncesinden verdiği evrensel mesajlar bugüne de ışık tutmaya devam ediyor. Hacı Bektaş Veli, günümüzde de ‘doğruluk yolunda’ sade ve anlaşılır öğütlerle bize rehberlik ediyor” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyBayrak şiiri ve şairi KPSS önlisans sınavıyla birlikte bir kez daha gündeme geldi. Sınavda çıkan Bayrak Şairi sorusuna doğru yanıt verip vermediklerini merak eden adaylar, internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, Bayrak şairi kimdir? İşte Bayrak şiirinin tamamı ve şairi...
#Bayrak Şairi Kimdir?Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Çanakkale’deyiz...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriMüzeler bayramda açık mı sorusu, bayram günlerinde boşluk yakalayarak bulundukları yerlerde kültürel geziler yapmak isteyen vatandaşların araştırdığı konu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan müzeleri ziyaret ederek tarihi ve arkeolojik eserleri görmek isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili sorgulamalarını sürdürüyor. Peki, müzeler bayramda açık mı olacak? İşte, birçok vatandaşın merakla araştırdığı konu hakkında detaylı bilgiler
#Müzeler Bayramda Açık MıHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluPastırma yazından kalma günler yaşanıyordu geçen hafta Tokat’ta. Zaten kar geçen yıl birkaç günlüğüne uğramış, bir daha dönmemişti. Oysa ben beyaz zambaklar şehrinin kışını görmek istemiştim... Pırıl pırıl güneşli günlerde tarihi sokaklarında yürüdüm. Birbiri ardına restore edilip açılan tarihi binalarını gezdim. Ve Tokat’ı tarihi yapıların çiçek gibi açtığı zambak bahçesine çevirme çabasına tanık oldum.
Konut fiyatları son 1 yılda sadece İstanbul’da değil , Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Muğla, Trabzon ve Ankara’da da yüzde 20’inin üzerinde zamlandı. Suriye’den Türkiye’ye kaçanların talebi doğu ve güneydoğuda, zengin Arapların talebi İzmir, Antalya, Trabzon ve Muğla’da fiyat artışını tetikledi. Markalı konut pazarının büyüdüğü Ankara ve Kayseri’de metrekaresi bin 200 liradan ucuz ev bulmak zorlaştı. TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel yaptığı araştırmaya göre fiyat artışında İstanbul’u da geride bırakan iller var.