Kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazDenizli'de Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde, koronavirüs hastalarını sağlığına kavuşturmaya çalışırken virüse yakalanıp, yaklaşık 2 yıldır yoğun bakımda tedavi gören ve Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yoğun bakımdayken 'yılın doktoru' seçilen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sibel Pekcan Özkurt (62), hayatını kaybetti.
#DenizliÜlkemizde, organ yetmezliği nedeniyle sağlıklı bir yaşam süremeyen binlerce kişi var ve hayatta kalmaları için tek çare organ nakli olmaları. Peki, organ bağışı nasıl yapılır, ailemizin onayı gerekiyor mu? Bağış yapan herkesin organı kullanılabilir mi? Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle bu soruların peşine düştük. Üç bağışçıyla konuştuk. 42 yaşındaki bağışçı Ebru Gür: “Kim bilir, belki benim duran kalbim bir annenin bedeninde yeniden çarpar; çocuklarının mezuniyetini, düğününü görebilmesini sağlar. Ben annemi kalp nakli olamadığı için kaybettim. Umarım ben öldükten sonra birinin hayatına dokunup, kalbimi dünya üzerinde bırakıp bir aileyi mutlu edebilirim.”
#Organ BağışıOxford Üniversitesi'nden bilim insanları, koronavirüs kaynaklı akciğer yetmezliği ve ölüm riskini iki katına çıkaran bir geni ortaya çıkardılar. Bu ses getirecek keşif neden bazı insanların Kovid-19 kaynaklı enfeksiyonları daha ağır atlattığı sorusuna da cevap olacak nitelikte.
#KoronavirüsKoşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021-2022 Akademik Açılış Yılı Töreni'nde DHA'ya açıklama yapan Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, " Aşı olmayanlar, korkunç bir akciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Aşının kalp krizini tetikleme şansı sıfır. Kalp krizi olması için, damarlarınızda belli bir tıkanıklığın olması ve o tıkanıklığın da artması ya da yırtılarak bir pıhtılaşmaya yol açması gerekir." dedi.
#AşıKoşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021-2022 Akademik Açılış Yılı Töreni'nde DHA'ya açıklama yapan Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, " Aşı olmayanlar, korkunç bir akciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Aşının kalp krizini tetikleme şansı sıfır. Kalp krizi olması için, damarlarınızda belli bir tıkanıklığın olması ve o tıkanıklığın da artması ya da yırtılarak bir pıhtılaşmaya yol açması gerekir." dedi.
#KoronavirüsTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürerken, Avrupa’nın birçok ülkesindeki sağlık sistemlerinde ciddi sorunlar yaşanmasına sebep oldu. Artan Kovid-19 vakaları Almanya’nın sağlık sisteminde sorunlara sebep oldu. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki Bergischgladbach kent hastanesinde 28 Mart’tan bu yana koronavirüs tedavisi gören Cemal Yıldırım (71) hastanedeki yapay akciğer destek cihazlarının (ECMO) tamamının dolu olması nedeniyle yaşam savaşı veriyor.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastaların büyük kısmında diyabet olduğunu açıkladı. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik de diyabetliler ve obez hastalarının koronavirüsü daha ağır geçirdiğini belirtti.
#KoronavirüsTüm dünya, 2020 yılında çok ciddi ölümlere yol açan, insanları eve hapseden, yüksek iş ve ekonomik kayıplara neden olan ve hepsinden önemlisi hiçbir azalma belirtisi göstermeyen koronavirüs hastalığı COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor. Dr. Yüksel Büküşoğlu, koronavirüse bağlı ağır solunum yetmezliğini ve akciğer hasarını kök hücre ile tedavi etmenin mümkün olabileceğini belirtti.
#KoronaSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ABD'de hastanede tedavi gören koronavirüs hastalarında düzenli kullanıldığında ölüm riskini yüzde 47 düşürdüğü ortaya çıkan aspirinin, Türkiye'de salgının en başından bu yana hastalarda kullanıldığını söyledi.
#KoronavirüsGAZİANTEP'te, Elif Keleş, akciğerinin yüzde 20'sini kullanabilen 14 yaşındaki kızı Dilara Keleş için destek bekliyor. Tedavi masraflarını karşılayamayan annesine yardım edilmesini isteyen Dilara, arkadaşları gibi dışarı çıkıp koşmak istediğini söyledi.
#GaziantepOkmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde görev yapan diş doktorunun odasından 2.5 yaşındaki çocuğunun kullandığı “yapay akciğer cihazını” çalan vicdansız hırsız, özel ekip kurarak dedektif gibi iz süren Kağıthane polisi tarafından kısa sürede kıskıvrak yakalandı. Hırsızlık anı kameralara yansırken, adliyeye sevk edilen suç makinesi şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.
#Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı HastanesiKaçış Sendromu hastalığı, son günlerde merakla araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Ülkemizde Mehmet Ali Erbil'in yakalandığı Kaçış Sendromu hastalığı, damarlarda meydana gelen orantısız büyüme ya da küçülme dolayısıyla sıvı çıkış hızında değişime neden olabilmektedir. Bu şekilde basınç değişimi hastada farklı bazı sonuçlar doğurabilmektedir. Peki, Kaçış Sendromu nedir? İşte, son günlerde çok konuşulan o hastalık hakkında bazı bilgiler
#Kaçış Sendromu NedirEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'nin Covid-19(corona virüs) salgının yayılmasına engel olan ülkelerin başında geldiğini belirterek, “Farklı ülkelerdeki insan davranışlarının sonucu olarak salgın kontrol altına alınamamıştır. Örneğin; İran, İtalya, İspanya ve daha birçok ülke verilebilir” dedi.
#CoronaKaçış sendromu hastalığının detayları vatandaşlar tarafından dönem dönem internette aranan konular arasında yer alırken, Mehmet Ali Erbil'in rahatsızlığın ardından bu rahatsızlık ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki Kaçış Sendromu nedir ve belirtileri nelerdir?
#Kaçış SendromuFransa'nın Paris kentinde yaşayan 68 yaşındaki Ömer Gök, göbeğinde bulunan 20 santimetre çapındaki fıtığın tedavisi için başvurduğu Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde sağlığına kavuştu.
#Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi