İç Anadolu havzasında kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların sayısı yapılan son araştırmalara göre 3 bine yaklaştı. Kontrolsüz su kullanımının zararlarına değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Yer altı seviyesi giderek düşüyor” dedi.
#ObrukDünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin iklim değişikliği sebebiyle sıklığı ve şiddeti giderek artan taşkınlara ve kuraklığa karşı direncini güçlendirme ve insanlarını koruma çabalarını desteklemek için 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladı.
#Dünya BankasıDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacını (SKA) ilerletme çabalarını ölçen Etki Sıralaması 2024’ü yayımladı. Buna göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 34’üncü sırada yer alarak listedeki en iyi Türk üniversitesi oldu. Ardından 88’inci sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer aldı. Listede Türkiye 100 yükseköğretim kurumuyla yer alarak Hindistan’dan sonra en çok temsil edilen ikinci ülke oldu.
#Türkiye’Den İki Üniversite İlk 100’DeFilipinler'de etkili olan Aghon Tayfunu nedeniyle en az 3 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı açıklandı. İki bin 162'si geçici barınaklara olmak üzere 5 bin 343 kişinin evlerinden tahliye edildiği kaydedilirken, bugün birçok okulda eğitime ara verildiği aktarıldı.
#Aghon TayfunuSeçimler sonra erdi, şimdi en önemli gündem maddelerinden biri depreme hazırlık. Kentsel dönüşümle binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra güçlendirme de çok merak edilen konulardan. Yeni binada ilave kat izni yoksa mevcut dairelerin metrekaresi azalabiliyor. Örneğin 3 artı 1 daire, 2 artı 1 daireye dönüşüyor. Daireler küçülmesin denildiğinde de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ek ödeme gerekiyor. Bu durumda güçlendirme daha da cazip hale geliyor. Avukat Mustafa Şeref Kısacık güçlendirmeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:
#Binayı GüçlendirmeAfet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, seçim sonrası belediye başkanlarına ‘afet riski’ hatırlatması yaparak, “Ankara’da deprem-afet olmaz yanlış algısını değiştirerek, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, Ankara’nın afet tehlikesi ve riskini belirlemeye yönelik detay çalışmaların yapılması gerekir” dedi.
#Yerel SeçimCUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asıl hedeflerinin dirençli şehirler olduğunu belirterek, "Ülkemiz üç kıtanın ortasında, deprem başta olmak üzere afet riski yüksek bir coğrafyada yaşıyoruz. Dolayısıyla bu konularda da depremzedelerimizin sorunlarını çözmek için 950 şantiyede 110 bin personelle gece gündüz demeden çalışıyoruz. Her ay onunla ilgili bir grup teslim etmek suretiyle bu yıl sonuna kadar inşallah 200 bin konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız" dedi.
#Cevdet Yılmaz6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremTercüman gazetesinin, Zeytinburnu’nda Londra asfaltı üzerindeki 49 yıllık binası deprem riski nedeniyle yıkıldı. Beton blokları kanat açar şekilde boşlukta duran, T harfindeki binanın yıkımının ardından sosyal medyada ‘Şehrin hafızasıydı’ yorumları yapıldı.
#Tercüman Binası6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel DönüşümKentsel Dönüşüm yasası son dakika gelişmesi ile TBMM'de kabul edildi. Kentsel Dönüşüm yasası ile ilgili detaylar yakından araştırılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bu hafta kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri 7 Kasım tarihinde devam etti. Depremlere karşı alınacak tedbirlerin hayata geçirilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme ile olası deprem risklerine karşı alınacak tedbirler belirlenecek. Peki, Kentsel Dönüşüm yasası ne zaman çıkacak, yürürlüğe girdi mi? İşte, o detaylar
#Kentsel Dönüşüm