Güncelleme Tarihi:
Depremle birlikte günlerce alev alev yanan Türkiye'nin en büyük rafinerisi TÜPRAŞ'ta tehlike geçti. Ancak tesiste zarar çok büyük. Şimdi sıra onarımda.
Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış, İzmit'teki rafineride depremden hemen sonra başlayan yangının, yüzde 100 kontrol altına alındığını söyledi. Danış, bir ara 7 tankı saran yangının şu anda 1 tankta çok küçük alevlevlerle yanmaya devam ettiğini belirtti. Bu tanktaki yangının bilinçli olarak söndürülmediği, içindeki yakıtın tamamen yok olmasının amaçlandığı ifade edildi. Halen enkazlar arasındaki naftaların yandığını kaydeden Danış, ‘‘Kısa süre sonra bu küçük yangın da sönecek. Bu aşamada İzmit için tehlike kesinlikle söz konusu değil’’ dedi.
Akaryakıt sıkıntısı olmaz
Genel Müdür Danış, Tüpraş yangının akaryakıt sıkıntısına yol açmayacağını açıklarken şunları söyledi: ‘‘Yangın 1 milyon ton kapasiteli sahanın sadece 20- 25 bin tonluk kısmında etkili olmuştur. Ayrıca, herhangi bir sıkıntı çekilmemesi için İzmir Rafinerisi'nin kapasitesi 11 milyon tona çıkarıldı. Ataş 4.4 milyon ton kapasiteyle çalışıyor. Kırıkkale ve Batman rafinerileri de devrede. Bunların dışında akaryakıtı dışarıdan temin eden 13 dağıtım şirketi var. Kesinlikle bir sıkıntı yaşanmaz.’’
1.5 km’lik deniz kirlendi
Bu arada sarsıntı sırasında patlayan borulardan denize akan tonlarca nafta ve madeni yağ, denize akarak, 1.5 kilometrelik bir alanı kalın bir takaba halinde kapladı. Yağ ve naftanın daha geniş bir alana yayılmaması için büyük çara harcandı, İngiltere'den uzman ve ekipman getirildi. İngiltere'daki BP tesislerinden gelen uzmanlar, denizi 1.5 kilometre çevirecek özel bariyer getirdi. Bariyerler, kirliliğin yayılmasını sağlayacak. Daha sonra yurtdışından getirilecek yüzey temizleme gemileriyle çalışmalara başlanacak.
Felaket Hal'den Acil Hal'e
TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alakoç, depremden sonra TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nin 3 değişik yerinde aynı anda ortaya çıkan yangınların tamamen söndürüldüğünü açıkladı. Alakoç, rafinerinin dün saat 09.30'dan itibaren ' felakat hali' durumundan, 'acil hal' durumuna geçirildiğini açıkladı. Alakoç, diğer tankların söndürülmesinden sonra 242 numaralı nafta tankında kalan az miktarda ürünün, amaçlı ve kontrol altında yakılmasına devam edildiğini, tesisin bugünden itibaren de 'acil hal' durumundan, 'normal hal' durumuna geçeceğini ekledi.
8 ülke ekip yolladı
TÜPRAŞ yangınını söndürme çalışmalarında tam bir uluslararası destek örneği sergilendi. Yangınının söndürülmesi konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri, TÜPRAŞ görevlileri ile birlikte seferber olurken yabancı uzmanlar da büyük destek verdi. Bu çalışmalara Bulgaristan, Yunanistan, Almanya, Hollanda, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna'dan ekipler katıldı. ABD'den gelen uzman bir ekip de çalışmaları izledi. Söndürme çalışmalarına çarşamba gününden itibaren Yunanistan'a ait CL- 415 ve CH- 53 helikopterleri de eşlik etti.
Karşılıklı suçlamalar
TÜPRAŞ yangını, karşılıklı suçlamaları de beraberinde getirdi. TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alakoç, yöneticilerin basiretsizlik örneği gösterdiğini ve yetersiz kaldığını söyleyen eski Genel Müdür Hasan Göker için, ‘‘Kendisi daha önce bizim için İtibarlı bir ağabeyimizdi. Böyle mesneti olmayan suçlamaların kime ne yararı olabilir anlamıyorum’’ dedi. İsmail Alakoç, üst düzey yöneticilerin ABD'de burslu eğitim gördüğünü, yeterli profesyonel bilgi ve deneyime sahip olduklarını söyledi. Alakoç, olumsuzluklara rağmen çalışmalara anında müdahale edilmeye çalışıldığını ekledi.
Vatandaşlar dönüyor
TÜPRAŞ'taki yangın tehlikesinin tümüyle geçmesinden sonra rafineri çevresindeki 5 kilometrelik geniş alanda oturan vatandaşların evlerine dönebilecekleri kaydedildi. Vatandaşların dönmeleri için çeşitli yollarla çağrı yapıldı. TÜPRAŞ'taki tehlikenin tümüyle ortadan kalkması üzerine salı gününden itibaren Gölcük'ten başka bölgeye kaydırılan donanma gemilerinin üslerine dönmeye başladığı dikkat çekti. Denizaltılar ve savaş gemileri geri dönmeye başladılar. Bu arada yangın nedeniyle kesilen elektrik ve telefonlar da sorun oldu.