Yozgat OHAL'i

Güncelleme Tarihi:

Yozgat OHALi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 23:19

Olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının FETÖ ve PKK terör örgütleriyle mücadelede geçerli olacağının söylenmesine karşın, Yozgat Valiliği bir genelge yayımlayarak il genelinde içki içilen yerlerin OHAL süresince kapatılmasını kararlaştırdı. Kapatma kararına gerekçe olarak gazino, pavyon ve barlarda meydana gelen asayiş olayları gösterildi.

Haberin Devamı

YOZGAT Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu tarafından Vali Kemal Yurtnaç imzasıyla 28 Eylül 2016 tarihli, ‘Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri’ başlığıyla emniyet müdürlükleri, kaymakamlıklar ve belediyelere genelge gönderildi. Genelde özetle şu ifadeler yer aldı: “İlimizde gazino, pavyon ve bar adı altında faaliyet gösteren yerler ve çevrelerinde meydana gelen olaylar incelendiğinde, bu olayların kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve 6136 sayılı kanuna muhalefet etme suçlarından teşekkül ettiği görülmüştür. Sarıkaya ilçesinde meydana gelen öldürme olayı da buna örnek teşkil etmektedir. Bu nedenle 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun ‘Tedbirler başlıklı’ 11. maddesi gereğince genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla il genelinde faaliyet gösteren bar, pavyon, gazino v.s. gibi umuma açık yerler OHAL süresince kapatılmıştır.”

28 MEKÂNI KAPSIYOR
Kent merkezinde içkili yer bulunmayan Yozgat’ın Sarıkaya, Boğazlıyan, Yenifakılı ve Yerköy ilçelerinde bar, gazino ve pavyon olarak faaliyet gösteren mekanlar olduğu belirtildi. Genelgeyle bu ilçelerdeki 28 yerin kapatılması için güvenlik birimleri harekete geçti. Yenifakılı ilçesinde Karacabay Restorant sahibi Şahin Karaaslan, 28 Eylül’de saat 15.00’te karakola giderek tutanağı imzalayıp işyerini kapattığını söyledi.

KADINLAR ŞİKÂYET ETTİ
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, eşleri bu mekanlara giden kadınların şikâyette bulunduğunu belirterek özetle şöyle dedi: “Bar, pavyon ve ona benzer çalışan gazinoları kapattık. Aile hayatını korumaya yönelik çalışmamız varsa bu da bizim görevimiz. İnsanlar çocuklarının ve ailesinin nafakasını götürüyorlar, buralarda yiyor. Kamuoyunun bu konuda yanlış bir algı ve hesap içerisine girmemesi gerekiyor. Biz genel emri yazdık. Zabıtamız böyle yerleri bugün, yarın kapatacaktır.” 

Yozgat OHALi

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç

BAR VE PAVYONLAR BURAYI TEHDİT EDER HALE GELDİ
 ALDIKLARI kararın içkili lokantalar ve kafeleri kapsamadığını, hem aileyi korumak hem de mekanların standardını yükseltmeyi hedeflediğini söyleyen Vali Yurtnaç, şunları söyledi: “OHAL düzeni bozulmadan, hem toplum sağlığını ve aileyi korumak, hem de bu mekanların standardının yükselmesini sağlamak amacıyla bir bakıma elektrik verdik, herkes kendine gelsin burada. Bir dönem Karadeniz bölgesinde Rusya’dan gelen kişiler vardı. Toplumun ahlakını, sağlığını, güvenliğini tehdit eder noktaya geldiyse, bugün de bizim bölgemizde bar ve pavyonlar burayı tehdit eder hale gelmiştir. Buralar hem güvenlik açısından sakıncalıdır, hem de aile huzuru açısından önemlidir. Standardı düşük yerlerde hizmet sunan, vatandaşların girmekten imtina ettiği, korktuğu yerleri kapattık.”

PANCAR PARALARINI ORALARDA YİYORLAR
AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Yozgat Valiliği’nin ildeki alkollü eğlence yerlerini kapatma kararı için, “Bana göre de iyi oldu” dedi. Soysal, Hürriyet’e özetle şunları söyledi:“Bütün alkollü yerlerin kapanması gibi bir şey yok. Tekel bayileri, alkol alınan restoranlar falan açık, onda bir sıkıntı yok. Ancak pavyon diye tabir edilen yerler var, bu karar onlarla ilgili. 4 ilçemizde, Yenifakılı, Yerköy, Sarıkaya ve Boğazlayan’da bu pavyonlardan var. Bu kararın birinci gerekçesi, bir - iki hafta önce Sarıkaya’da iki pavyoncu arasında silahlı çatışma çıktı, ölüm olayı oldu, epeydir de böyle kavga gürültü vardı. Bir neden bu. Mesela, Boğazlıyan’da 22’ye yakın pavyon varmış, ben de uyunca şaşırdım, ne işi varmış bu kadar pavyonun orada diye. İkinci neden de aile facialarına yol açacak şeylerin olması. Çünkü, oralar pancar yeri. Sezonda pancardan 200 milyon para giriyor oraya. Cepler para görünce, çoluğu çocuğu evi bırakıp oraya gidip alem yapanlar oluyor. Pancar paralarını orada yiyince de bu tabii aile faciasına yol açıyor. Vali de bunları gördüğü için böyle bir karar alıyor. Aslında tam da kapanmış değiller. Kendilerine çeki düzen versinler diye Vali, OHAL yetkisini de kullanarak geçici kapatma kararı alıyor. İleride kendilerine çeki düzen verirlerse, eksiklerini giderip normalleşirlerse OHAL’den sonra tekrar açılma durumu da olacak. Ama bu karar bana göre de iyi oldu. Çünkü parayı alıp sabahlara kadar alkol alarak, onu bunu yaparak harcıyorlar. Cepleri para görünce evlerine uğramayanlar var. En az 30 kadın Valiye şikâyette bulunmuş, ‘kocalarımız paraları alıp eve barka gelmiyor, bu illet yerleri kapatıp bizi bu beladan kurtarın’ diye. Zaten şu anda da pancar sezonu başladı.”  / Turan YILMAZ/ANKARA

YETKİNİN SUİSTİMALİ
Yasemin Öney Cankurtaran (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Bazı kamu görevlileri OHAL’den kaynaklanan yetkilerini bir yerlere şirin görünmek ya da kendi ideolojilerine göre uygulamak isteyebilir. Ancak suç olaylarına neden oluyor gerekçesiyle içkili mekânların kapatılması, tek kelimeyle yetkinin suiistimal edilmesidir. OHAL süreci sadece siyasi hakların değil kişisel tercihlerin de kısıtlanmasının aracı haline gelebilir. Bu bile OHAL sürecinin uzaması durumunda Türkiye’nin nerelere gidebileceğinin bir göstergesi. OHAL darbe sonrası güvenlik ortamı sağlansın diye getirildi, bir çeşit mahalle baskısının aracı haline gelsin diye değil. Hükümet bir an önce bu konuyu inceleyerek yanlıştan dönülmesini sağlamalı.

CUMHURİYET'İN ÇENESİNE TEKME
Özgür Özel (CHP Grup Başkanvekili): Tayyip Erdoğan, ‘Fetullah Hoca ile aynı menzile farklı yollardan ilerliyoruz’ demişti. Gülen’in hangi menzile ne yolla ilerlediği 15 Temmuz’da deşifre oldu. Teokratik devlet kurarak, bu rejimin başında İslam devletlerinin lideri olmak istiyordu. Başarılı olsalar Yozgat’ta yeni atayacakları valinin, içkili mekanları kapatmasını beklerdik. Farklı yoldan aynı menzile yürüyen Erdoğan’ın kararnamesini imzaladığı vali, dün aynı şeyi yaptı ve Yozgat’ta içkili mekanları kapattı. ‘Kimsenin yaşam biçimiyle alıp veremediğimiz yok’ diyenlerin gerçek yüzü budur. Yozgat Valisi, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin çenesine tekme atmıştır. Bakalım bu konuda Binali Yıldırım ne mırıldanacak. / Rifat BAŞARAN/ANKARA

ŞEHİR İÇİNDE İÇKİLİ YER YOK
Abdullah Yaşar (CHP Yozgat İl Başkanı): Yozgat imajını düzeltmeye çalışırken, birçok bar, pavyon varmış gibi böyle bir karar alınması kabul edilebilir değil. Şehir merkezinde zaten alkollü yer yok, tekel bayii dışında. Bazı ilçelerimizde birkaç tane meyhane tarzı yer var; o da bar, pavyon değil. Yozgat’ta bar pavyon çokmuş gibi bir imaj oluşturulması hiç de yakışık almayan yaklaşım oldu. Vali ile görüşeceğim.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!