Yardım yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Yardım yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yüzlerce insanını kaybetmenin şokunu yaşayan Türkiye'ye, Yunanistan da dahil olmak üzere, dünyanın dört bir ülkesinden yardım yağıyor. Başta Almanya, İsrail ve Yunanistan olmak üzere birçok ülke kurtarma ekipleri gönderirken, Ruslar da Türkiye'ye seyyar hastane kuruyor. Gölcük'te çalışmak üzere Japonya'dan da usta bir ekip gelecek.

Deprem nedeniyle yabancı ülkelerden Türkiye'ye yardım yağmaya başladı. Dışişleri Bakanlığı, deprem nedeniyle çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluşun yardım önerdiğini bildirdi. Başta BM Kalkınma Programı (UNDP) ile Avrupa Birliği (AB) olmak üzere, birçok uluslararası kuruluş gerek kurtarma ekibi, gerekse tıbbi malzeme yardımında bulunmak istediklerini bildirdi.

YUNANİSTAN'DAN 3 UÇAK

Yunanistan Başbakanı Costas Simitis, Türkiye'nin deprem yaralarının sarılması için acil yardım ekiplerini alarma geçirdi. Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait bir nakliye uçağına, 11 doktordan oluşan 2 acil tıbbi yardım ekibi, kurtarma faaliyetlerine katılması için 25 kişilik uzman bir ekip ve özel eğitilmiş köpekler de ve acil yardım malzemesi yüklendi. Yunanistan, kurtarma ekibi, doktor, insani yardım ve tıbbi malzeme ile teknik uzmanları taşıyan üç uçağı dün akşam saatlerinde Türkiye'ye ulaştı.

ALMANLAR'DAN 3 EKİP

Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e deprem nedeniyle bir taziye masajı gönderen Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Alman hükümetinin acil yardım olarak 1 milyon marklık yardımda bulunacağını belirtti. Almanya, kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 3 ayrı ekip gönderdi. Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) meclis grubu Türkiye raportörü Ruprecht Polenz de, Türklerin acılarını paylaştığını açıkladı.

RUSLAR'DAN HASTANE

Rusya'nın, dün Il-76 tipi bir uçağıyla gönderdiği doktor ekipleriyle kazazede kurtarma çalışmalarında kullanılan özel eğitimli köpekler dün akşam Türkiye'ye ulaştı. Rus yetkililer ayrıca, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın da bir seyyar hastane göndereceğini bildirdi.

İSRAİL'DEN 120 KİŞİ

İsrail hükümeti, C-130 ve Boeing 747 Jumbo Jet tipi nakliye uçaklarıyla 120 kişilik acil yardım ekibini derhal Türkiye'ye ulaştıracak. Ekibin daha önce 1988 yılındaki Ermenistan depremi ve geçen yıl Nairobi'deki ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen bombalı saldırı olmak üzere birçok operasyonda görev aldığı bildirildi.

KIZILHAÇ'TAN 6.6 MİLYON

Uluslararası Kızılhaç Örgütü de depremzedelere yardım amacıyla 6,6 milyon dolarlık yardım fonu oluşturulması çağrısında bulundu.

JAPONYA'DAN UZMAN

Depremler konusunda dünyanın en deneyimli ülkesi olan Japonya, uzmanlardan oluşan bir kurtarma ekibi ile sağlık ekibi gönderiyor. Japonya Büyükelçiliği, 53 kişilik uzman ekibin Tokyo'da hazır hale geldiğini ve özellikle Gölcük'te göçük altında kalan askerleri kurtarma çalışmalarına yardımcı olacağını bildirdi. İkinci etapta gelecek deprem uzmanları, bir sonraki deprem tehlikesi hakkında araştırma yapacak, yaralıların tedavisine katkıda bulunacak,

AVUSTURYA KAFİLESİ

Avusrya’dan Türkiye'ye gönderilecek yardım ekiplerinin ilk 100 kişilik kafilesi dün geceden itibaren Türkiye'ye gelmeye başladı. Diğer grubun da, bugün Türkiye'ye ulaşması bekleniyor. Uzmanların, yanlarında taze kan yerine geçecek bin şişe insan plazması albümin de getiriyorlar.

PARİS'TE KRİZ MASASI

Fransa Hükümeti deprem felaketiyle karşı karşıya kalan Türkiye'ye özel bir kurtarma ekibi gönderecek. Paris'te bir kriz merkezi kurulduğunu açıklayan Dışişleri Bakanlığı'na göre, Fransa'nın güneyindeki Brignolles'den Sivil Savunma Müdahale Birliği'ne (UISC) bağlı 60 kişilik bir ekip Türkiye'ye gitmeye hazır. Enkaz altında arama kurtarma teknikleri konusunda uzman kişilerden oluşan ve 4 doktor, 6 özel eğitimli köpek ile bunların 3 eğitici uzmanının yer aldığı ekip, beraberinde 15 ton yardım malzemesi de getiriyor. Dışişleri Bakanlığı ayrıca Paris'te kurulan kriz merkezindeki özel telefon numaralarından (01.43.17.86.86 ve 01.43.17.53.53) Türkiye'deki felaketle ilgili bilgi alınabileceğini duyurdu.

İNGİLTERE BEKLEMEDE

İngiltere'nin Kızılhaç örgütü, Türkiye'de meydana gelen depremden sonra, acil yardım taleplerini karşılamaya hazır olduğunu bildirdi. İngiliz Kızılhaçı yetkililerinden Paul Anticoni, İngiliz Kızılhaçı'nın da acil yardım taleplerine karşı beklemede tutulduğunu açıkladı.

DANİMARKA'DAN 16 UZMAN

Danimarka, depremzedelere yardım çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla 16 uzman ve özel eğitimli 9 köpek gönderiyor. Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yardım heyetinin bugün hareket edeceği kaydedildi.

BM DE YARDIMA HAZIR

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sözcüsü Manoel Almeida e Silva, yaptığı açıklamada, deprem felaketiyle sarsılan Türkiye'ye mümkün olan bütün desteği sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Sözcü, Annan'ın Türk Hükümeti ve halkına başsağlığı dilediğini kaydetti. Annan'ın sözcüsü, BM Genel Sekreteri'nin, depremzedelere ilkyardım ve bölgenin yeniden yapılanması konularında BM'nin mümkün olan her yardımı yapmaya hazır olduğu konusunda güvence verdiğini de bildirdi.

ABD'Lİ TÜRKLER'DEN GİRİŞİM

Bu arada ABD'deki çeşitli Türk kuruluşları depremden zarar görenlere yardım amacıyla geniş çaplı yardım kampanyası başlattılar. New York'taki Ziraat Bankası'nda bir hesap açılırken, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi öncülüğünde başlatılan kampanyaya Türk-Amerikan İşadamları Forumu da destek veriyor.

Öte yandan İsviçre'den de bir uzman ekip akşam saatlerinde İstanbul'a geldi. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov başkanlığındaki 20 doktor ve kurtarma ekibinden oluşan heyet dün akşam saatlerinde Türkiye'ye hareket etti.

Taziye mesajları

ATİNA- Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in Başbakan Ecevit'e bir başsağlığı telgrafı gönderdiği bildirildi. Simitis mesajında, kurtarma faaliyetlerine her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ise tatilini yarıda keserek Türk meslektaşı İsmail Cem'i aradı, yardım önerdi ve deprem kurbanları için taziyelerini iletti.

TAHRAN- İran Devlet Başkanı Hatemi, Demirel'e başsağlığı mesajı gönderek ‘‘İran'ın felakette mağdur olan insanlara yardım etmeye hazır olduğunu iletmek istiyorum’’ dedi.

PARİS: Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Demirel'e bir taziye mesajı göndererek ‘‘deprem haberinden üzüntü ve dehşet’’ duyduğunu belirtti. Fransa Başbakanı Lionel Jospin ise her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.

ROMA: İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi de, Demirel'e gönderdiği taziye mesajında, ‘‘Ciddi maddi hasara ve birçok hayata mal olan şiddetli deprem haberi, beni derinden üzdü’’ dedi.

MADRİT- İspanya Kralı Juan Carlos ise, Demirel'e gönderdiği başsağlığı telgrafında kendisi ve eşi Kraliçe Sofia'nın Türkiye'de yaşanan ‘‘trajediden derin üzüntü duyduklarını’’ belirtti.

KARAÇİ: Pakistan Devlet Başkanı Muhammed Refik Tarar ve Başbakan Muhammed Nevaz Şerif, Demirel ile Ecevit'e gönderdikleri mesajda ‘‘Deprem felaketinin yol açtığı büyük can kaybı ve maddi zarardan büyük üzüntü duyuyoruz’’ dediler.

Dışişleri'nde de kriz masası kuruldu

DIŞİŞLERİ Bakanlığı'nda da depremin yol açtığı yıkımda kurtarma çalışmalarına katılacak dış kaynaklı yardımların koordinasyonu için bir kriz birimi kuruldu. Çok Taraflı Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Metin Örnekol başkanlığında dün sabah kurulan kriz birimi, depremle ilgili olarak bakanlığın görev alanına giren konularda Başbakanlık bünyesinde kurulan kriz merkeziyle işbirliği yaparak, dış yardımların koordinasyonunu üstlendi.

Her türlü yardıma hazırız

ABD Başkanı Clinton, depremle ilgili olarak ülkesinin her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Clinton, gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle konuştu: ‘Korkunç bir deprem Türkiye'de yüzlerce kişinin ölümüne ve daha fazlasının yaralanmasına yol açtı. Önce Amerikan halkı adına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Türkiye, bildiğiniz gibi uzun süredir bizim dost ve müttefiğimizdir, gereken yardımı yapmaya hazırız. Bu kriz zamanında onların yanında olmamız gerekiyor. Kızılhaç arama ve kurtarma ekiplerimiz Türkiye'ye gidiyor. Enerji Bakanımız Bill Richardson ve Genelkurmay Başkanımız Henry Shelton zaten Türkiye'de. Shelton, Türkiye'deki muhataplarına her türlü askeri yardımı yapmaya hazır olduğumuzu bildirdi.’’

Bu arada Türkiye'de bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Org. Shelton ve Enerji Bakanı Richardson, ‘‘Müttefik ülkeye her ihtiyacı olduğunda yardım etmeye hazırız’’ dedi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman, depremin ardından koordinasyon ve kurtarma çalışmaları için,bir kurtarma ekibinin İstanbul'a gönderildiğini bildirdi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in ilk anda 25 bin dolarlık acil yardımı Türkiye'ye ilettiğini bildirildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!