Trump’ın istediği papaz FETÖ ile temasla suçlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Trump’ın istediği papaz FETÖ ile temasla suçlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 10:06

ABD Başkanı Donald Trump’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan iadesini istediği misyoner papaz Andrew Craig Brunson, FETÖ’ye üyelik iddiasıyla 9 Aralık 2016’dan beri Türkiye’de tutuklu bulunuyor. Brunson, Kürtlere yönelik özel amaçla vaazda bulunmakla, FETÖ yapılanmasıyla temas kurmakla suçlanıyor.

Haberin Devamı

Protestan Cemaati’ne ait İzmir Diriliş Kilisesi’nin kurucusu ve dini önderi olan Brunson, geçen yıl 7 Ekim’de “Milli güvenlik aleyhine tehdit” iddiasıyla eşi Norine Lyn Brunson ile birlikte gözaltına alınarak, sınırdışı edilmek üzere Göç İdaresi’ne gönderilmişti. Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Andrew Craig Brunson, yasadışı FETÖ üyeliği suçlamasıyla tutuklanırken, eşi serbest bırakılmıştı.

‘KÜRTLERE ÖZEL VAAZ’

Brunson’a yönelik ilk suçlama, Kürtlere yönelik özel amaçla vaazda bulunmak. Bu iddiaya karşılık Brunson, Kürtçe bilmediğini, kiliseye kim gelirse o kişilere seslendiğini, topluluk içinde Kürtlerin de olabileceğini belirtti. Kürsüyü vaazda bulunması için bir Kürt vatandaşa verdiğini ancak ayrımcılıkta bulunmadığını, 7-8 farklı insanla daha kürsüsünü paylaştığını vurguladı.

Haberin Devamı

‘DİYALOG SUÇLAMASI’

Bir diğer suçlama ise kilisede yapılan bir toplantıda, FETÖ ile diyalog kurulmasının faydalı olabileceğini savunmak. Brunson FETÖ/PDY’yi gözaltına alınınca duyduğunu belirterek, bu yapıdan hiç kimseyle temas kurmadığını, Zaman gazetesini ziyaret etmediğini ifade etti. Dinler arası diyalog yaklaşımına katılmadığını ve inançlar arası işbirliğini savunmadığını kaydetti. Brunson mahkemede, dini inanç ayrımı yapmaksızın kilisede mültecileri ağırlayıp gıda yardımında bulunduklarını, Türkçe bilmeyenlere Arapça ve Kürtçe ayin yapıldığını ancak kendisinin katılmadığını ifade etti. Brunson, kiliseye siyaset sokmadıklarını vurguladı.

Saldırıya uğramıştı

Pastör Andrew Craig Brunson, 11 Nisan 2011’de kilise avlusunda arkadaşıyla sohbet ederken, Manisalı Mehmet Ali Eren’in silahlı saldırısına maruz kalmıştı. Saldırgan olay sırasında “Vatan hainleri, Manisa’daki kiliseyi bombalayacağız. Bunun hesabını El Kaide soracak” diye bağırmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!