Güncelleme Tarihi:
Titanic'in kardeş gemisi Britannic'in 1916'de esrarengiz bir şekilde Ege Denizi'ne gömülmesinin sırrı araştırılıyor. Amerikan Time Dergisi, son sayısında ‘‘Derin Gizler’’ başlığıyla şimdi de Britannic'in araştırmacıların ilgi odağı olduğunu yazdı.
Derginin haberine göre, hastane gemisi Britannic 21 Kasım 1916'da belirsiz bir patlamanın kurbanı olduğunda 1,134 sağlık ekibi ve mürettebatıyla Limni adasına gidiyordu. İrlandalı kadın kamarot Violet Jessop, korkunç olaydan kurtulmayı başarabilen talihlilerdendi. 1911'deki Olympic, 1912'deki Titanic facialarından sağ çıkabilen ve geçen yıl ‘‘Titanic'ten Kurtulan’’ kitabı yayınlanan Jessop notlarında şunlar yazılıydı: ‘‘Tıp dünyasının açık denizlerdeki beyaz gurururuydu. Patlama sırasında direğinden kıç kısmına kadar titredi. Kaptan son bir gayretle rotayı sığ sulara çevirirken, pervaneler, cankurtaran botlarındakileri biçiyordu. Brittanic baş kısmından itibaren yavaş, yavaş Ege Denizi'ne gömüldü. Güvertedeki makinalar bir çocuğun oyuncakları gibi denize dağıldı. Baş kısmı dehşetli bir şekilde batarken kükremeyi anımsatan korkunç bir gürültüyle veda etti’’
SORU İŞARETLERİ
Askeri olmayan en büyük gemi enkazı halen Atina'nın 64 km güneydoğusunda 119 metre derinlikte yan yatıyor. Titanic gibi romantik bir filme konu olmasa da Britannic'in batışı denizcilik tarihinin dünyanın en büyük gizlerinden biri olarak kaldı. 30 kişinin öldüğü faciadan sonra İngiliz yetkililer iki tez öne sürdüler : Gemi ya torpillendi ya da Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar'ın bıraktığı bir mayına çarptı. Ancak yanıtsız kalan bir dizi soru vardı ve bunlar şöyle sıralanıyordu: Titanic trajedisinden sonra güvenlik önlemleri artırılan Brittanic, Titanic'ten üç kat daha hızlı bir sürede, sadece 57 dakikada neden battı? İkinci bir patlama oldu bmu? Bazı uzmanların dediği gibi gemideki ilaçlar yeni bir patlamaya yol açtı mı? Yoksa gemide silah mı vardı?..
COUSTEAU KEŞFETTİ
Geçen hafta enternasyonal dalgıçlar ekibi Britannic'e yeni bir keşif turundan döndüler. 1916'dan bu yana beşinci kez yakın incelemeye alınan Britannic'le ilgili son araştırmanın kaptanı Nick Hope, yüksek teknoloji ürünü özel kıyafetlerle daldıklarını, denizaltında rekor süreli bir araştırma yaptıklarını kaydetti. Açık lombarlar bulan ekip kesin bir sonuca varamadı ve bu tür dalışların tehlikeli, pahalı ve karmaşık olduğu belirtildi. Kapsamlı haritaları çıkartılan enkazın sahibi, İngiliz kameraman Simon Mills ise şu görüşteydi: ‘‘Bu seferki görsel malzemenin olayı aydınlatacağını umut ediyoruz.’’
Britannic de tıpkı Titanic gibi lüks yolcu gemisi olarak hizmet verecekti ve aynı rotada yani Southampton-New York arasında sefer yapacaktı. Ancak Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine lüks kamaralar yatakhanelere, ameliyat odalarına dönüştürüldü. Hastane gemisi, yaralı askerleri almaya gidiyordu. Enkazı ilk kez 1976'da Jacques Cousteau tarafından keşfedildi. Yaklaşık 270 metre uzunlukta 48 bin tondan ağır Britannic tek parça olarak yan yatıyor. Mills, geminin enkazını 1996'da 25 bin dolara enkaz koleksiyoncusu Mark Bamford'dan satın aldı. Bamford ise İngiliz hükümetinden enkazı satın almıştı ve bu gerçekler İngilizlerin yaralı askerlerle birlikte silah kaçırdığı, hatta İngiliz yönetiminin ABD'yi savaşa çekebilmek amacıyla kendi gemisini batırdığı iddialarını gündeme getirdi. Britannic'in denizaltına dönüştürülmesi ve kameralarla kıyıya görüntüler yansıtması planlanırken, enkazı çıkarmak isteyenler de var.