Tekirdağ-Muratlı demiryolu hattı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağ-Muratlı demiryolu hattı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 16:53

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Demiryollarının 60 yıllık unutulmuş tarihini artık sona erdiriyoruz ve demiryollarımızı ayağa kaldırıyoruz” dedi.

Yıldırım, Tekirdağ-Muratlı demiryolu açılışı için geldiği Muratlı ilçesinde, Kaymakam Yakup Tat, Belediye Başkanı Nebi Tepe ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Bakan Yıldırım, Muratlı tren istasyonunda halkı selamladıktan sonra trenle 2007 yılında yapımına başlanan Muratlı-Tekirdağ demiryolundan Tekirdağ'a geldi.
Yıldırım, burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen demiryolu açılış töreninde, Tekirdağ'ın 40 yıl aradan sonra bir ilçeye demiryolu ağı ile bağlandığını söyledi.

Bu demiryolu hattının Tekirdağ'ın 150 yıllık rüyası olduğunu ifade eden Yıldırım, “Tekirdağ, Edirne ve İstanbul demiryoluna sadece 50 kilometre uzaklıkta, ama demiryoluyla bağlantısı olmayan bir ilimizdi. Tekirdağ şimdi demiryoluna kavuştu” dedi.

Tekirdağ limanını da demir yoluna bağladıklarını anlatan Yıldırım, böylece Tekirdağ'da yüklenen yüklerin Avrupa'ya buradan gideceğini, İzmir, Manisa, Aydın ve Balıkesir'den 600 kilometrelik uzun, yorucu hattı dolaşmaktan kurtulacaklarını belirtti.

Yıldırım, Bandırma'dan feribotla Tekirdağ'a, buradan da Avrupa'ya gidileceğini, daha sonra ise Edirne üzerinden Tekirdağ Akport Limanı'na, buradan Derince'ye gidilerek ana demiryolu ağına bağlanılacağını ve yine Bandırma üzerinden Ege'den ithalat ihracatın taşınacağını kaydetti.

Bunun sadece yük taşıyan hat olmadığını, aynı zamanda burada yolcu taşımacılığı hizmeti de verileceğini bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:
“Şu anda Muratlı'ya 5 gidiş, 5 geliş seferler bugünden itibaren başlıyor. Ayrıca Muratlı'dan Tekirdağ'a İstanbul istikametinde veya Edirne istikametinde ana trenle de bağlantı kuruluyor. Artık Tekirdağ'dan Muratlı'ya, Edirne'ye ve İstanbul'a gün içinde gidip gelmek gayet rahat olacak.”

“YURDUN HER YANI DEMİR AĞLARLA ÖRÜLECEK”

Yeniden başlatılan çalışmayla yurdun dört bir tarafının demir ağlarla örüleceğini söyleyen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Projemiz Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara-Polatlı-Konya, Ankara-Yozgat-Sivas güzergahlarında tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca asırlık rüya Marmaray Projesi de gün sayıyor. Uzakdoğu'yu Avrupa'nın batısına bağlayacak olan Kars-Tiflis-Bakü Projesi de tüm hızıyla devam ediyor. Yani demiryollarının 60 yıllık unutulmuş tarihini artık sona erdiriyoruz ve demir yollarımızı ayağa kaldırıyoruz. Şu an devam eden projelerin toplam uzunluğu 2500 kilometre. Neredeyse Cumhuriyet döneminin ilk yıllarındaki demir yolu seferberliğine eşit bir hızla demir yollarımızı yapıyoruz. Duble yolları yaptık. 12.300 kilometreye ulaştık. Tüm cumhuriyet tarihinin duble yol miktarını ikiye katladık. Şimdi sıra Başbakanın talimatlarıyla duble demir yollarında. Bu hamleyi de başlattık. 2023 yılına kadar demiryolu hatlarımızı 2 katına çıkaracağız. Hızlı demiryoluyla Ankara-Sivas, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul ve Marmara ile de Asya'yı ve Avrupa'yı birbirine bağlayacağız.”

Tekirdağ'daki Akport Limanı'na da bu projenin hayat getireceğini ifade eden Yıldırım, UND'nin bu limandan İtalya ve Fransa'ya düzenli RO-RO seferleri başlattığı, bu demiryou hattının hem liman için hem de Tekirdağlılar için çok önemli olduğunu kaydetti.

Yıldırım, “Türkiye'yi 2023 yılına, yani 100. yılına hazır hale getirdik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!