Süleymancı oyları talimatla ’Ahmet’e

Güncelleme Tarihi:

Süleymancı oyları talimatla ’Ahmet’e
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 01:18

KÜTAHYA, demokrasiye geçtiğimiz 1950 seçimlerinden bu yana "sağın kalesi" özelliğini sürdürdü.

Sol, bu "kale"den tarihinde sadece dört kez milletvekili çıkarabildi. Bülent Ecevit’in "Karaoğlan" namıyla "rüzgár" estirdiği ve CHP lideri olarak katıldığı ilk seçim olan 1973’te, CHP’den Haşim Benli Kütahya milletvekili olmayı başardı. Aynı rüzgárın esintisi devam ederken 1977 seçimlerinde CHP bu kez Nizamettin Çoban’ı milletvekili olarak TBMM’ye gönderdi.

Yine Ecevit, bu kez DSP ile 1995’te "Kütahya İlinden Yetişenler Derneği"nin, "Kütahya, Kütahyalı milletvekili istiyor" sloganıyla başlattığı aktif desteğin sonucu, dönemin Kütahya Baro Başkanı Emin Karaa’yı TBMM’ye gönderebildi. Öcalan’ın yakalanmasıyla esen rüzgár Karaa’yı ikinci kez Meclis’e taşıdı. Bunun dışında sol, Kütahya kalesine giremedi.

MENDERES’LE ÖZDEŞ

27 Mayıs 1960 İhtilali’nin idam ettiği eski başbakanlardan Adnan Menderes, çok partili sisteme geçilmesinin ilk seçimi olan 1946 seçimlerine Aydın ve Kütahya’dan adaylığını koydu. Menderes, memleketi Aydın’dan değil de daha çok destek bulduğu Kütahya’dan "mebus" seçildi.

O zamandan bu yana Kütahya, önce Demokrat Parti, sonra AP ve ANAP olmak üzere merkez sağın kalesi olmayı sürdürdü. 1983’te ANAP-MDP 4-1, 1987’de ANAP-DYP 3-2, 1991’de ANAP-DYP-RP 2-2-1, 1995’te DYP-RP-ANAP-DSP 2-2-1-1, 1999’da DYP-MHP-RP-DSP 2-2-1-1 ve son olarak 2002’de AKP 6-0 tulum çıkardı. Sağ, Kütahya Belediye Başkanlığı’nı da 1950 seçimlerinden bu yana hiç sola kaptırmadı. Rekor üst üste 17 yıl ile AP’de. Sağın hákimiyeti, iki dönemdir CHP’li Belediye Başkanı seçen Çavdarhisar İlçesi dışında ilçelerde de sürdü.

CHP DE YÜKSELİŞTE

Ülke genelinde çok farklı bir hava esse de, Kütahya’da sağın bir önceki seçimde AKP ile 6-0’lık hákimiyeti, 22 Temmuz seçimlerinde azalarak da olsa sürecek gibi. İlçelerde ve Kütahya merkezde tuttuğumuz nabız ve bire bir yaptığımız anketler, AKP’yi yine tartışmasız birinci parti olarak gösteriyor. Ancak, bu kez tulum çıkarması beklenmiyor. AKP’nin 3 milletvekilliği garanti, 4’üncüyü zorlayabilir. Ancak, AKP’nin en büyük engeli "işsizliğe çözüm bulamaması" ve Tavşanlılı milletvekili Hüsnü Ordu’nun Tunçbilek ve TEDAŞ’taki yolsuzluklarla anılması. MHP’nin bir sandalyesi garanti. Bu parti, 2. sıra adayı Ahmet Erbaş’ın kişisel performansı ve ilginç destekleriyle ikinci milletvekilini de çıkarırsa sürpriz olmaz. Çünkü, Sağlık Bakanlığı sırasında Osman Durmuş’un danışmanlığını yapan Erbaş, ondan önce de, halen Süleymancılar’ın lideri olan, eski milletvekili ve bakan Ahmet Denizolgun’a danışmanlık yapmıştı. Denizolgun, Kütahya’daki cemaatine, "Ahmet’i destekleyin" talimatını verdi bile. Süleymancılar’ın bu ilde 20-25 bin dolayında oyu bulunuyor.

CHP ise 1. sıraya koyduğu Tavşanlılı sevilen eczacı Niyazi Doğansoy ile 1 milletvekili alır. Büyük illerde CHP lehine esen rüzgár buraya hiç uğramadığı için ikinci şansı yok.

BENCE

AKP 3, MHP 1, CHP 1, DP 1 şeklinde olur. DP olmazsa AKP 3, MHP 2, CHP 1 olur. DHA’nın emektar Kütahya muhabiri ve yerel Ufuk Gazetesi’nin sahibi 36 yıllık gazeteci Tahsin Dolavcı abimizin tahmini ise AKP-MHP-DP şeklinde 4-1-1 olacağı. DP’nin olmazsa CHP’nin 1 milletvekili çıkaracağı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!