Güncelleme Tarihi:
Gül, Hakimevi'nde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek, 2019 yılını değerlendirdi.
Bakan Gül, şunları söyledi:
DOĞU AKDENİZ
Bölgede daha fazla gözyaşı ve kan görmeye tahammülümüz yok. Umarım bu gerginlik diplomatik kanallar açık tutularak daha büyük bir çatışmaya dönüşmez. Doğu Akdeniz’de uluslararası hukukun gerektirdiği adımları atıyoruz. Bu çerçevede hem ekonomik çıkarlarımızı korumak için hem de insani sorumluluğumuzun gereği olarak Libya halkının meşru temsilcisi olan Ulusal Mutabakat Hükümetinin çağrısına olumlu cevap verdik. Türkiye olarak; biz dünyanın neresine gidersek gidelim huzur ve barış götürdük. Doğu Akdeniz'de uluslararası hukukun gerektirdiği tüm adımları attık. Türkiye, tarih boyunca hukuk dışı hiçbir yola tevessül etmemiştir.
İHLAL SAYISI 140'TAN 96'YA GERİLEMİŞTİR
AİHM nezdinde Türkiye'deki ihlallere yönelik 2019'da, bir önceki yıla kıyasla ihlal kararı sayısı 140’tan 96'ya gerilemiştir.
Bu sayı, adil yargılanma hakkında 53'ten 15'e, tutuklamayı da içeren özgürlük ve güvenlik hakkında 29'dan 9'a, dernek kurma ve toplantı özgürlüğünde, 11'den 2'ye düştü. Yine, 2019 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde ülkemize ilişkin 732 dosya kapatıldı. Derdest dosya sayısı ise tüm zamanların en düşük miktarı olan 680'e geriledi
FETÖ İLE MÜCADELE
Bu mücadeleyi taviz vermeden kararlılıkla sürdürüyoruz. Fiili darbe davalarında 289 davadan 272'si tamamlanmıştır, 17 dava derdest durumdadır. FETÖ ile mücadelede herkesi bir torbaya doldurmak mücadeleyi sulandırır. Bu en çok da FETÖ’yü sevindirir. Biliyorsunuz bu kripto örgüt, mücadelenin sulanması için binlerce masum insanın yaftalanmasını göze almıştı. Morbeyin listemiz bu alçakça girişimi ortaya koymuştu. Binlerce masum vatandaşımızın Bylock tuzağına bu örgüt tarafından düşürüldüğünü gördük, üzerine gittik. Dolayısıyla mücadeleyi hukuka uygun yürütmek, lekelenmeme hakkına en büyük özeni göstermek en çok FETÖ'yü üzer. 2019 yılında Türkiye genelinde 176 bin 380 ihbar dosyası açıldı. Bu dosyalardan 119 bin 636'sında soyut ve mesnetsiz iddia nedeniyle soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verildi
FETÖ ile iltisaklı hakimlerle ilgili çalışmalar sürüyor. 'Hepsini temizledik' diye bir yaklaşıma sahip olamayız. HSK titizlikle çalışıyor.
YARGI HİÇBİR YERDEN EMİR ALMAZ
Yargı hiçbir yerden ve hiçbir kimseden emir almaz. Yargının emir alacağı tek yer; Anayasa ve kanunlardır. Yargı, hiçbir ideolojinin, şu ya da bu grubun değil, sadece hukukun emri altındadır. Bu anlayışa aykırı her türlü girişimin karşısında olacağımız da bilinmelidir.
HEDEF SÜRELERE UYULMA ORANI YÜZDE 74
Geciken adalet, adalet değil. İşte bunun için 2019 yılının başında adli işleyişe hedef süre uygulamasını getirdik. 2019 yılında soruşturma aşamasında hedef sürelere uyulma oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti. Bu oran, hukuk mahkemelerinde yüzde 82, ceza mahkemelerinde yüzde 84 ve idari yargı mahkemelerinde yüzde 86'yı bulmuştur. Bu uygulama, yargı mensupları tarafından memnuniyet verici bir duyarlılıkla sahiplenilmektedir.
NÖBETÇİ NOTERLİK UYGULAMASI
9 ayda 598 bin 572 kişi hafta sonu noterde işlem yaptı.
2019'DA 391 BİN UYUŞMAZLIK ARABULUCUYA GİTMİŞ
2019'da iş hukuku alanında 391 bin uyuşmazlık arabulucuya gitmiş, 230 bini anlaşmayla sonuçlanmış. Bu, 400 mahkemenin 1 yılda bakacağı iş demek..
KADINA ŞİDDET
Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu'nun Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için tüm çalışmalar yapıldı. Bu konuda elbette yargı sonuçtur, olan hadiseyi cezalandırır ama ortak dileğimiz o kişi bu şiddete maruz kalmadan, yaralanmadan, saldırı yapılmadan bu işlerin önlenmesi...
Hakimler Savcılar Kurulu da bu çerçevede ihtisas mahkemelerinin işleyişini düzenleyen bir karar aldı. Cumhuriyet Başsavcılıkları bünyesinde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. Eylemle orantılı koruma tedbirlerine başvuru konusu değerlendirilecek, mağdurun daha önce başka şikayetinin bulunup bulunmadığı mutlaka kontrol edilecek. Süregelen şiddet vakalarının tespiti halinde şüpheli hakkında zincirleme eylemlerle orantılı koruma tedbirlerine başvuru konusu da göz önünde bulundurulacak.
WIKIPEDİA NE ZAMAN AÇILACAK?
Anayasa Mahkemesi bir karar verdi. Ancak gerekçeli kararını henüz yayınlamadı. Gerekçeli kararı yayınlayınca elbette ki Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır, karar uygulanacaktır.
SÜRESİZ NAFAKA
Nafaka, ciddi mağduriyetlerin yaşandığı bizlere de iletilen bir konu. Yani ömür boyu bir nafaka gerçekten bir taraf için eziyet. Ömür boyu nafaka sürdürülebilir bir konu değil. Çok çalışmalar yapıldı, öneriler getirildi. Bu konuda birçok alternatif olabilir. Belli süreler konulabilir, hakimin takdirine bırakılabilir. Bunların hangisi mümkün, ne şekilde olabilir tabi Meclis'in takdirinde olabilecek bir konu; ama bu sorunun bir şekilde iletildiği de bir vaka. Bu sorunu çözerken aldığı 300-400 lira ile hayatını sürdüren bir kadını da mağdur etmemek lazım. Yani sorunu çözerken ayrıca bir mağduriyetin oluşmasına da izin verilmemesi gerekir.
İNFAZ DÜZENLEMESİ
İnfaz düzenlemesi AK Parti grubunun verebileceği bir karar, henüz teklif yok.
YARGI SUÇA BAKAR, AYIRIM YAPMAZ
FETÖ terör örgütüne üyelik anlamında suç işleyen kim varsa kimsenin bu konuda bir bağışıklığı yoktur. Herkes nerede olursa, hangi ayağında olursa olsun yargı ve ilgili bütün kurumlar bu mücadeleyi vermektedir. AK Parti kesin bir şekilde bu ayrımı yapmıştır. Yerel seçimlerde aday sürecinde AK Parti her yönüyle büyük bir titizlikle bunları araştırıp, tasfiye etmiştir. Ama örgütün kendisi kripto. Yargı nerede olursa olsun suça bakar, fiile bakar, bu konuda asla bir ayırım yapmaz.
ELEKTRONİK TEBLİGAT NUMARAMI ALACAĞIM
2020 yılında elektronik tebligat uygulamasıyla tebligatların kişinin eline ulaşmaması sorunun daaşılacak. Herkesin TC kimlik numarası gibi bir elektronik tebligat numarası olacak, mail ve mesaj yoluyla kişilere tebligatlar ulaştırılacak. Bu mesajın gelmesinden 5 gün sonra tebligat yapılmış sayılacak ve 7 iş gününde işlemler başlatılacak. Ben de ilk iş başvurup elektronik tebligat numaramı alacağım.
BERFİN ÖZEK AÇIKLAMASI: KIZIMIZIN YÜZÜNE KEZZAP ATILMADAN ÖNLEMEK LAZIM
Vicdana uygun kararlar verilmesi ortak beklentimizdir. Yargı bir iş meydana geldikten sonra devreye giriyor. Bizim yapmamız gereken asıl bu suç oluşmadan önlemektir. Bir erkek bir kadına neden şiddet uygular, buna çare bulmak gereklidir. Tedbir kararına rağmen şiddetin önlenemediği oluyor, kızımızın yüzüne kezzap atılmadan önlemek lazım. Başta Aile Bakanlığı olmak üzere tüm kesimlerin üzerinde çalışması gereken bir konu bu...
210 MİLYON LİRA TASARRUF YAPILDI
2019 yılının tamamında 18 milyondan fazla e-tebligat gönderimi yapıldı. Bu çerçevede 210 milyon lira tasarruf yapılmış ve bu para devletin ve dolayısıyla vatandaşlarımızın cebinde kalmıştır. Ayrıca 700 bin ton kâğıt tasarrufu sağlayan çevreci uygulama sayesinde 11 binden fazla ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.
YARGIDA YENİ DÖNEM
Yargıda 2020 yılı, 2019’da alınan kararların uygulanacağı bir yıl olacak. Hakim ve savcıların yanlarında 1 yıl boyunca verilen kararların süreçlerini takip edecek olan yardımcılar için uygulama cezaevleri de oluşturulacak. Böylece verilen hapis cezalarının nasıl uygulandığını, cezaevlerinde bir günün nasıl geçtiğini görecekler. Hakimlerin kasıtlı bir şekilde suç işleme amacıyla yapmış oldukları yargısal işlemlerinden dolayı bir sorumlulukları var. Bunun mahkeme kararıyla ilgili tespiti konusunda bir düzenleme var. Hakim ya da savcının yargısal faaliyetlerinde bir suç varsa, bu mahkeme kararıyla tespit ediliyorsa, hakim bundan sorumsuzdur diye bir düzenleme yok, yine sorumludur, yargılanıp ceza alabilir.