Şevketi bostan nedir? Şevketi bostan nasıl pişirilir?

Güncelleme Tarihi:

Şevketi bostan nedir Şevketi bostan nasıl pişirilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2018 18:33

Ege Bölgesi'nde sevilerek tüketilen bir ot olan şevketi bostan son günlerde merak konusu oldu. Ege dışında çok fazla bilinmeyen bu lezzetli ve bir o kadar da faydalı otun ne olduğu araştırılıyor. Şevketi bostanın ne olduğunu ve nasıl pişirildiğini merak eden vatandaşlar, 'Şevketi bostan nedir ve nasıl pişirilir?' sorusuna yanıt arıyor.

Haberin Devamı

Bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni ve akkız adlarıyla da bilinen şevketi bostan hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, internette araştırma yapıyor. İşte, Ege mutfağının vazgeçilmez lezzeti şevketi bostan hakkında merak edilen detaylar...

Papatyagiller familyasından, Batıda Portekiz'in kuzeyinden Fransa'nın güneyine, Doğuda İran'ın doğusuna kadar Akdeniz Havzasında yetişen ve yemeği yapılan, 60 cm boyunda bir yıllık dikenli bir bitki türüdür. Topraküstü kesimleri körpeyken kesilip toplanan bitki, iyice soyulup dikenlerinden arındıldıktan sonra sebze olarak tüketilmek üzere Ege ve Akdeniz bölgesindeki pazarlarda satılmaktadır.

Ege Bölgesinde sıklıkla tüketilen yabani bitkilerden olan Şevketibostan ya da askalivrus/askolibrus Girit mutfağında ve Girit'ten batı Anadoluya göç eden Girit Türkleri tarafından kemikli kuzu etiyle pişirilerek (şevketibostan yemeği) ya da haşlama salata (şevketibostan salatası) olarak tüketilir. Girit'in dağ köylerinde bundan farklı olarak hâlâ arapsaçıyla veya enginarla birlikte de pişirilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!