Paris'te Shakespeare'e "sufi bakış"

Güncelleme Tarihi:

Pariste Shakespearee sufi bakış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2003 14:13

Ali İhsan Kaleci’nin yönettiği "Shakespeare’e Sufi Bakış" adlı oyun, Paris’te, Theatre du Lucernaire’de sahneleniyor.18 yıldır Paris’te yaşayan Kaleci’nin, Fransız oyunculardan oluşan ekibiyle birlikte, üç yıldır yürüttüğü "Sufi Hikayeleri ve Oyunculuk" atölye çalışmasının sonucu olan oyun, ilk kez, ekim'de seyirci karşısına çıkmış ve beğenilmişti. Oyun, 31 Mayıs’a kadar perde açacak.

Haberin Devamı

Aynı zamanda oyun yazarı olan Ali İhsan Kaleci’nin oyunları Avrupa’nın çeşitli kentlerinde oynanıyor. Bir çoğunu da kendisi sahnelemiş. “Shakespeare’e Sufi Bakış”ın metni de Ali İhsan Kaleci tarafından oluşturulmuş bir kolaj. Kaleci, Kral Lear, Macbeth, Hamlet, Fırtına ve  Otello’dan seçtiği bölümleri, Mesnevi’den aldığı  hikayelerle iç içe geçirmiş.

Shakespeare’in karakterlerini Sufi hikayelerle yorumlamış. Mevlana ve Shakespeare arasında nasıl bir bağlantı kurduğunu ise şöyle açıklıyor:  “Gerek Mevlana gerekse Shakespeare için söz konusu olan insan. Her türlü ön yargıdan uzak çok önemli sorular sormuşlar. Bu soruların cevapları her zaman verilmemiş ve belki de önemli olan soruların kalitesi. Cevaplar hayata bağlı, her birimizin yaşama biçimine bağlı. Bu anlamda yıllardır Shakespeare ve Mevlana üzerine çalışıyorum, ve bu iki büyük şair arasında çok büyük benzerliklerin olduğunu düşünüyorum. Bu benzerlik, yalnızca edebi boyutta değil, ama insan olgusuna olan yaklaşımlarındaki ortak bir bakıştan gelmekte. Sanki söz konusu olan tek ve aynı yazar gibi. “

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!