Öksüz'le toplantı yaptığı iddia edilen Avıalan kendini savundu

Güncelleme Tarihi:

Öksüzle toplantı yaptığı iddia edilen Avıalan kendini savundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 17:03

Sanık eski Kurmay Albay Avıalan, "Yargılandığım davada toptancı bir yaklaşımla ve 'olsa olsa' metoduyla ortaya konmuş soyut delilerle şahsıma yapılmış suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Ben hiçbir zaman Fetullahçı olmadım. İllegal veya legal görünümlü illegal hiçbir yapılanmanın veya herhangi bir terör örgütünün üyesi ya da yöneticisi değilim" dedi.

Haberin Devamı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve müştekiler katıldı.

Duruşmada, darbe faaliyetlerini Akıncı Üssü'nden yürüttüğü iddia edilen eski Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığında Şube Müdürü Kurmay Albay Mustafa Barış Avıalan savunma yaptı. Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasında bulunduğu belirtilen Avıalan, Konutkent'teki 3 katlı villada Adil Öksüz ile darbeye hazırlık toplantılarına katılan isimler arasında sayılıyor.

Haberin Devamı

Avıalan, 25 yıldır içinde bulunduğu bu mesleğin mahiyetinin bazen siviller için açıklanması zor şeyler içerdiğini ifade ederek, askerin, amir "yap" derse yapacağını, "öl" derse öleceğini söyledi. Avıalan, bu bağı illegal bir örgüt niteliğiyle delil saymanın da büyük haksızlık olacağını iddia etti. Akademinin sonunda hukuk fakültesini kazandığını, sonrasında da kurmay subay olduğunu anlatan Avıalan, askerliği boyunca tüm yaptıklarını amirlerinden aldığı emirlerle yaptığını söyledi.

Avıalan, darbe planının en önemli delili olarak kabul edilen, 27 Mayıs 1960 darbesiyle ilgili "İhtilal çıkmazı" adlı kitabın, çalıştığı şubenin faaliyetlerinde kullanılmak üzere verdiği emirle şube adına Genelkurmay kütüphanesinden alındığını söyledi. Kitabın bazı sayfalarının fotokopisinin tahminince 2-3 yıldır şubedeki bir panoda asılı durduğunu anlatan Avıalan, 2015'te geldiğinde panodaki bu sayfaların dikkatini çektiğini ve uzun yıllardır yürütülmekte olan üst rütbeli personel birikim sorunu ve bu sorunun çözülmesine yönelik proje kapsamında, bu kitapta da bilgiler bulunduğu için alınmasını emrettiğini bildirdi.
Bir brifingde de bunu kullandığını anlatan Avıalan, kitabın "konsey üyesi" olarak gösterilmesinde delil olarak kullanılmasını "komik" olarak nitelendirdi.
"Olmayan bir konseyin olmayan üyelerinden birisi olduğum iddia edilmektedir." diyen Avıalan, konsey üyeliği iddiasının en önemli dayanağının 6-7-8-9 Temmuz 2016'da Ankara Konutkent'teki bir villada darbe organizasyonlarına katılma eylemi olarak gösterildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Avıalan, bununla ilgili tek delilin toplantılara katıldığını söyleyen gizli tanık "Şapka"nın ifadeleri olduğunu dile getirerek, "Hakkımda gizli tanık 'Şapka'nın verdiği ifade ve buna bağlı geliştirilen iddia doğru değildir. Ben, gizli tanığın belirttiği yerlerde herhangi bir toplantıya katılmadım." dedi.

DERS KİTABINI ALMAK İÇİN KARARGAHA GİTMİŞ!

15 Temmuz'da yaşadıklarını da anlatan Avıalan, hatırladığı kadarıyla 14 veya 15 Temmuz'da sağlık nedenleri bahanesiyle izin aldığını söyledi. İzin almasının asıl sebebinin doktora yapmak istediği "İdare hukuku" sınavlarına çalışmak olduğunu savunan Avıalan, 15 Temmuz'da saat 13.30 sıralarında oturduğu lojmana 5 dakika gibi bir mesafedeki karargaha, ofisindeki ders kitabını almak için sivil kıyafetiyle gittiğini anlattı.

Haberin Devamı

Avıalan, buraya geldiğinde emrindeki bazı askerlerin, akşam YAŞ provası olduğunu anlattığını dile getirerek, bir süre sonra odasına girdiği eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün kendisine, "Hayırdır. Niye geldin?" diye sorduğunu bildirdi.
Partigöç'e ders kitabını almak için geldiğini söylediğini, bunun üzerine onun da YAŞ toplantısı için hazırlık yapması gerektiğine yönelik "iğneleyici" olduğunu düşündüğü bir konuşma gerçekleştirdiğini savunan Avıalan, bunun üzerine prova için hazırlık yapmaya başladığını öne sürdü.

Avıalan, Partigöç çıktıktan bir süre sonra, şubelerinin birlikte çalıştığı, Genelkurmay Başkanlığı General-Amiral Şube Müdürü Albay Cemil Turhan'ın odasına geldiğini ve bir ara Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler tarafından yapılan terörle mücadele toplantısıyla ilgili konuştuklarını söyledi.
Turhan ayrıldıktan sonra toplantıyla ilgili çalışmaları incelediğini ve akşamki provaya gelme kararı verdiğini belirten Avıalan, yaklaşık 2 saat kaldığı karargahtan, yakındaki lojmanına akşama hazırlık yapmak gittiğini savundu.

Haberin Devamı

Cep telefonu kayıtlarıyla ilgili bilgilerin tamamına ulaşamadığını savunan Avıalan, amirleriyle görüştüğünü öne sürdü. Avıalan, 15 Temmuz saat 20.00'den ertesi gün Merkez Komutanlığınca alınana kadar HTS kayıtlarında görülen görüşme sayıları kadar bire bir görüşmeler yapılmadığını iddia etti. Mustafa Barış Avıalan, Mehmet Partigöç ile 89 defa görüşme kaydı görünürken, fiilen konuşmalarının belki 5-6 kez olduğunu öne sürdü.
Avıalan'ın, bunun, Akıncı Üssün'ndeyken, tanımadığı eli silahlı sivil giyimli birinin, emniyet tedbirleri nedeniyle cep telefonlarının filo gazinosundan çıkarılmayacağını belirterek telefonlarını almasından kaynaklandığını iddia etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Demedin mi, sen kimsin, ben kurmay albayım diye" sorusunu yöneltti. Sanık Avıalan ise "Kimin kim olduğu belli değil. Eli silahlı biriyle konuşuyorsunuz ve ortam gergin bir ortam." diyerek karşılık verdi. Telefonunun çoğunlukla yanında olmadığını belirten Avıalan, telefon yanında olmadığında aramalara cevap verildiğini düşündüğünü kaydetti. Görüşmelerinin içeriğinin başlangıçta ortada garip şeyler olduğu, Genelkurmaya saldırı olabileceği, çatışma çıkacağı, Akıncı Üssü'ne neden geldiği, televizyondaki haberler gibi durumlar olduğunu iddia eden Avıalan, bu konuşmaların 15 Temmuz'daki olayların sevk ve idaresine yönelik rapor verme, bilgi akışı sağlamaya yönelik olmadığını ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!