Kılıçdaroğlu, Veda Hutbesi'ni hatırlattı

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu, Veda Hutbesini hatırlattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2016 22:01

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “At izi it izine karıştı” diye eleştirdiği ihraç ve operasyonlara, Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi’ndeki sözlerini anımsatarak tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, CHP’nin 93. kuruluş yıldönümü nedeniyle toplanan Parti Meclisi’nin (PM) açılış konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SEN YAPTIN KARDEŞİM

İLK kez Cumhuriyet tarihinde bir darbe girişimine kolektif karşı çıkan bir payda oluşturduk. Bu çok önemliydi, öneminin farkına vararak ondan sonraki adımların atılması gerekiyordu. Eğer güçlü bir demokrasi, hukukun üstünlüğü, medya özgürlüğü, adil yargılama, yargı bağımsız ve tarafsız olsaydı, liyakat olsaydı böyle bir tabloyla karşılaşmayacaktık. 15 Temmuz’da yaşadığımız olay demokrasisi zayıf düşmüş bir bünyeye FETÖ diye bir virüsün girmiş olmasıdır.

Devlet kinle öfkeyle yönetilmez. Akılla, bilgiyle, liyakatla, tecrübeyle, sağduyu ile yönetilir. Birden fazla alanda tam bir cadı avı başlatıldı. ‘At izi it izine karıştı’ diyorlar. Bunu yapan kim. Hem şikâyet edeceksin hem uygulayacaksın. Bir şey yapıyorsanız sorumluluğu üstleneceksiniz. İnsanların canını yakıyorsunuz, sonra kim yaptı diyorsunuz. Sen yaptın kardeşim. Sorumluluğunun bilincinde olan, vicdan sahibi olan o görevden ayrılır.

Haberin Devamı

CADI AVININ ÜÇ AYAĞI VAR

Cadı avının birinci ayağı medya. 113 gazetecimiz tutuklu. 2 bin 308 gazeteci işsiz kaldı. Hiçbir gazetecinin, yazarın hapse atılmasını istemiyoruz. Bunu uygar dünyaya anlatamazsınız. Gözaltında olan hiçbir gazeteci CHP’yi savunmuş değil. Beni eleştiren kişinin özgürlüğü olmalı.

İkinci ayak akademisyenler. Darbeyle hiç ilgisi olmayan akademisyenleri neden içeri atıyorsunuz? Ne ahlak ne hukuk.. İkisi de yok. Böyle devam ederseniz Türkiye’nin aydınlığa çıkma şansı yok. Bunu dillendirmek namus borcumuzdur. Tek tip üniversite diyorlar, bu Nazi kafasıdır.

Cadı avının üçüncü ayağı öğretmenler. 11 bin 285 öğretmen açığa alındı. Bunlar terör örgütleriyle ilişkiliymiş. Böyleyse eğer, siz 14 yıldır nerdeydiniz, neden hesap sormadınız. Tek nedeni var, bu öğretmenler sendikalı. Ne zaman suç oldu sendikalı olmak? Sendika kuracaksınız beni destekleyeceksin, yoksa ben OHAL’i fırsat bilip seni açığa alacağım.

DEVLET MASUMU REHİN ALIR MI?

Urfa’da lojmandan atılan ailelerin kadınları basın toplantısı yaptı; ‘Eşimizi tutukladılar, lojmandan attılar, kimse bize ev vermiyor biz nerede yaşayacağız.’ O masum çocukların, kadınların ne günahı var? Kişiyi yargılıyorusunuz ama eşine de ceza veriyorsunuz.
m Devlet masum insanı rehin alır mı, hangi OHAL düzeninde böyle bir uygulama var? Oğlunu arıyorsun eşini rehin alıyorsun, tekerlekli sandalyede annesini, babasını rehin alıyorsun, ona da hukuk diyorsun.

Haberin Devamı

İŞ DÜNYASI DİKEN ÜSTÜNDE

500’ün üzerinde şirkete kayyum atandı. Isparta’da çok ortaklı bir şirket, birinin binde 7 payı var. Sen misin ortak olan, kredilerini kesmişler. Devlet şirketleri yaşatır batırmaz. İş dünyası diken üzerinde. Herkesi birden alıp aynı çuvala koyup ‘Hepiniz suçlusunuz’ diyerek işin içinden sıyrılmak mümkün değil. Bundan şikâyet etmek de sizin sorumluğunuzu ortadan kaldırmaz."

DEVLET AÇLIĞA MAHKÛM EDER Mİ?

Suçların şahsiliği evrenseldir, kolektif suç yarattılar. Biri suç mu işledi tüm ailesi aynı suçtan mahkûm olacak algısı yerleştirmeye çalışıyorlar. Tarihin en önemli insan hakları beyannamelerinden biri Veda Hutbesi’dir, Sevgili Peygamberimiz, ‘Herkes kendi işlediği suçtan sorumludur, bir kimsenin işlediği suç babasına, annesine, evladına yüklenemez’ diyor. Ama şimdi baba suç işledi memuriyetten atıyorsunuz, eşi memursa onu da atıyorsunuz. Bir devlet kendi vatandaşını açlığa mahkûm eder mi? Sosyal devlet suçlu suçsuz her vatandaşının hakkını koruyan devlettir.

Haberin Devamı

Ata’ya 93. yıl ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP heyeti, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 93’üncü kuruluş yıldönümünde dün Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyet, Kılıçdaroğlu’nun Atatürk’ün mozolesine çelenk koymasından sonra saygı duruşunda bulundu.

BAKMADAN GEÇME!