KHK ile 2847 hâkim ve savcıya ihraç

Güncelleme Tarihi:

KHK ile 2847 hâkim ve savcıya ihraç
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2016 22:37

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma çerçevesinde yargı tarihinde bir ilke imza attı.

Haberin Devamı

Kurul, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırılan, eski HSYK Başkanvekili İbrahim Okur ile Yargıtay-Danıştay’a seçilemeyenlerin de aralarında bulunduğu 2 bin 847 hâkim ve savcıyı OHAL kanun hükmünde kararnamesi (KHK) kapsamında ‘FETÖ bağlantısı’ gerekçesiyle meslekten ihraç etti.

ÇARPICI İSİMLER VAR

İhraç edilenler arasında eski HSYK Daire Başkanı Nesibe Özer, eski HSYK üyesi Teoman Gökçe ile ‘Kozmik Oda’ soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili, MHP kurultay davasında verdiği kararla gündeme gelen hâkim Burhan Yaz da bulunuyor. OHAL KHK’sı kapsamında verilen ihraç kararlarına yargı yolu kapalı ve dava açılamayacak. İhraçlara karşı sadece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme hakkı bulunuyor. HSYK Genel Kurulu haftaya çarşamba günü geçici olarak açığa alınan 648 hâkim ve savcının daha ihracını görüşecek.

Haberin Devamı

SAYGINLIĞA GÖLGE DÜŞÜRDÜ

HSYK 2’nci Dairesi ise eski Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya’yı da müfettişin ön raporu ışığında, Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 77’nci maddesi ışığında, ‘yargının saygınlığına ve güvenilirliğine gölge düşürdüğü’ gerekçesiyle hakkındaki soruşturma sonuçlanana kadar geçici olarak görevden uzalaştırdı. Sarıkaya, ‘tanık’ sıfatıyla verdiği ifadede Şemdinli iddianamesini KOM Müdürü Mustafa Uçkan’ın taşınabilir bellekle getirdiği bilgilerden ‘kopyala-yapıştır’ yaptığını ve cemaatin talimatıyla eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın adını eklediğini itiraf etmişti. m Oya ARMUTÇU/ANKARA

BAKMADAN GEÇME!