Kemal Nebioğlu vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Kemal Nebioğlu vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 15:43

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kurucularından ve eski Genel Başkanı Kemal Nebioğlu (80), kanser tedavisi gördüğü Osmanoğlu Kliniğinde vefat etti.

Haberin Devamı

DİSK'ten yapılan açıklamaya göre, Nebioğlu'nun cenazesi 14 Ağustos Pazartesi günü İstanbul'da toprağa verilecek.
Rize'de 1926'da doğan Kemal Nebioğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bıraktı.
İlk işçiliğine İstanbul'da metal iş kolunda presçilikle başlayan Nebioğlu, sendikal yaşamına ise Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikasında (OLEYİS) başladı. İlk görevi sendikanın sekreterliği olan ve daha sonra İstanbul İşçi Sendikaları Birliği Sekreterliğine atanan Nebioğlu, 1956 yılında Türkiye Petrol-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcılığı, ardından da Türkiye Gıda, Otel, Lokanta İşçileri Sendikası Genel Sekreterliğine seçildi.
Nebioğlu, 1961 yılında Türkiye İşçi Partisinin (TİP) kuruluşunda rol aldı. 1962 yılında partinin genel sekreterliğine getirilen Nebioğlu, 1965 genel seçimlerinde Tekirdağ Milletvekili olarak seçildi. Nebioğlu, TİP'in TBMM'de Grup Başkanvekilliği görevini de yürüttü.

Haberin Devamı

Kemal Nebioğlu, 1965 yılında Türkiye Gıda-İş Sendikasının genel başkanlığına seçildi. 1967 yılında DİSK'i kuran 5 sendikacıdan biri olan Nebioğlu, DİSK'in genel yönetim, yürütme kurulu üyelikleri ile genel başkan vekilliği görevlerinde bulundu.

Kemal Nebioğlu, 1992 yılında yapılan DİSK büyük kongresinde DİSK Genel Başkanı oldu.
12 Eylül sonrasında DİSK davasından dolayı 4 yıl tutuklu kalarak idamla yargılandıktan sonra beraat eden Nebioğlu'nun, yayınlanan ”Uyan” adlı bir de şiir kitabı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!