Hızlandırılmış tren hizmete girdi

Güncelleme Tarihi:

Hızlandırılmış tren hizmete girdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2004 20:07

Ankara-İstanbul arasının yaklaşık 5 saatte alınmasına fırsat veren hızlandırılmış tren seferleri, İstanbul Haydarpaşa Tren İstasyonu ile eş zamanlı olarak Ankara Garı'nda gerçekleştirilen törenle başlatıldı.

Haberin Devamı

Törene, Ankara Valisi Yahya Gür, vali yardımcıları, milletvekilleri, belediye başkanları, TCDD personeli ve yolcular katıldı.

Vali Gür, Ankara Garı'ndaki törende yaptığı konuşmada, hızlandırılmış tren projesiyle yıllardır beklenen bir özlemin giderildiğini söyledi.

Daha önce 7,5 saat süren İstanbul yolculuğunun artık 5 saate indirildiğini, yakın zamanda da bu sürenin 3 saat 10 dakikaya çekileceğini ifade eden Gür, her iki çabanın da çok önemli olduğunu dile getirdi.

Yahya Gür, demiryollarında hızlı tren ve iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, “Ankara'dan İstanbul'a vatandaşlarımız günübirlik gidip işlerini halledebilecekler. Bu, hayal edemediğimiz, ancak uçakla gerçekleşebileceğini düşündüğümüz bir imkandı” diye konuştu.

Ankara Milletvekili Eyüp Sanay da yıllardır olmaz denilen işlerin istenilince olabildiğinin görüldüğüne işaret ederek, Avrupa'da gördüğünde imrendiği görüntülere kavuşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Haberin Devamı

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol İnan ise hızlandırılmış ve hızlı tren projelerinde gelen aşama ve sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İnan, daha sonra Yahya Kemal Beyatlı Treni'ne ilk bileti alan Mine Gökhan'a, “TCDD Ailesi” adına Atatürk portresi hediye etti.

Yolcu Gökhan, hızlandırılmış tren ağının daha hızlı gelişmesini isterken, herkesi trenle yolculuğa davet etti.

Vali Yahya Gür, konuşmaların ardından tren kompartımanlarında dolaşarak yolculara iyi yolculuklar dileğinde bulundu. Gür, yolculardan hoş birer anı olacağını söylediği biletlerini saklamalarını istedi.

Törene katılanlar daha sonra “video konferans” sistemiyle Haydarpaşa Garı'ndaki törenleri izledi.

Yahya Kemal Beyatlı Treni, seferine Vali Gür'ün verdiği işaret sonrasında başladı. Yolcular, el sallanarak İstanbul'a uğurlandı.

İLK RÖTAR

Bu arada, teknik aksaklıklar nedeniyle Ankara'daki tren İstanbul'daki trenle eş zamanlı olarak hareket ettirilemedi.

Trenin kalkış saatindeki yarım saatlik gecikme, yolcularla görevliler arasında tartışmalar yaşanmasına neden oldu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: ASIL HEDEFİMİZ 2005

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk seferine katıldığı hızlandırılmış treni çok iyi bulduğunu belirterek, ”Bu tren, basit bir oksijen çadırında tedavi. Asıl duygularımı 2005'in sonunda alacaksınız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Haydarpaşa'dan bindiği hızlandırılmış trenle Pendik'e kadar giden Erdoğan, vagonda yolcularla sohbet ederek, treni nasıl bulduklarını sordu.

Vatandaşlardan memnuniyetlerini içeren cevaplar alan Erdoğan, ileride bu trenin daha güzel olacağını kaydetti.

Duygularını açıklayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Asıl duygularımı 2005'in sonunda alacaksınız. Çünkü asıl hedefimiz bu. Bu tren, basit bir oksijen çadırında tedavi. Ama 2005'in sonunda gerçek modern tren yolculuğunu yapacağız. Çünkü o zaman bu seyahat 2.5 ila 3 saatte bitecek. Vagonlar daha da modern olacak. Uçakla şehir içi, şehir dışı mukayeseler de yapıldığı zaman tren çok daha avantajlı olacak.”

Haberin Devamı

“HER İL KENDİ İÇİNDE CAZİBELERİNİ OLUŞTURSUN”

Bir vatandaşın, “İstanbul ve Ankara, Türkiye'nin cazibe merkezi mi olacak?” şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, bu fikre katılmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, “Türkiye'nin tek cazibe merkezi İzmir, Ankara, İstanbul olmasın. Her ilimiz kendi içinde cazibelerini oluştursun. Vatandaşlarımız buralara göç etmesin. Aksi takdirde şu an İstanbul felaketi yaşıyor” diye konuştu.

Yolculuğu sırasında Kartal'da Lafarge Çimento'ya ait eski fabrika binasını vatandaşlara gösteren Erdoğan, burası için verdiği mücadelenin haddi hesabı olmadığını söyledi.

Çimento fabrikasını yıktırdığını hatırlatan Erdoğan, “Şimdi buraya milli bir park yapıyoruz. 400 dönümlük bir milli park olacak. Bundan dolayı da yargılandım. O, ayrı bir mesele. Sonunda beraat ettik” dedi.

Haberin Devamı

Seyahati sırasında vatandaşlarla şakalaşan Erdoğan, bir vatandaşın ”Ankara ve Erzincan arasına böyle bir tren yolu yapılıp yapılmayacağı” yolundaki sözleri üzerine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a böyle bir projenin olup olmadığını sordu.

Yıldırım'ın, Erzincan için şu an projelerin yapıldığını söylemesi üzerine Erdoğan, bundan sonra yapılanı söyleyeceklerini, yapılmayanı dile getirmeyeceklerini belirtti.

Erdoğan, bugüne kadar hep aldatılanın kendileri olduğunu ifade ederek, “Biz, aldatmayacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!