Güncelleme Tarihi:
Sinirlioğlu döneminden sadece kendisi ve Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün kaldı. Yeni yönetimin biyografileri analiz edildiğinde iki şey öne çıkıyor: Müsteşar dahil 8 kişilik yeni ekibin 5’i Anadolu Lisesi mezunu. Diğer özellikleri ise 1959 doğumlu Büyükelçi Gün dışında hepsinin 1960’tan sonra doğması. Yeni ekibin yaş ortalaması 52.
SİNİRLİOĞLU 9.5 YIL GÖREV YAPTI
Türkiye’nin köklü kuruluşlarından biri Dışişleri Bakanlığı, nam-ı diğer Hariciye’dir. Bir geleneği, dünya çapında kimliği olan bir diplomasiyi temsil eder. Hariciye’nin en kritik yapılanması da müsteşar ve yardımcılarından oluşan üst yönetimdir. Feridun Sinirlioğlu, Ankara’da müsteşar yardımcılığında 2.5, müsteşarlıkta da 7 yıl geçirdikten sonra geçen yaz BM Daimi Temsilciliği görevine atandı ve ekim başında görevine başladı.
ORTADOĞU SORUMLUSU KOLTUĞA GEÇTİ
15 Ekim 2016 günü müsteşarlık koltuğuna 2014’ten itibaren Sinirlioğlu’nun Ortadoğu’dan sorumlu yardımcısı olan Büyükelçi Ümit Yalçın oturdu. Yalçın, 1967 doğumlu ve liseyi Konya Anadolu Lisesi’nde okumuş... Yalçın’ın üniversite tercihi ise Hariciye’de her zaman baskın olan Mekteb-i Mülkiye, yani Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin uluslararası ilişkiler bölümü olmuş.
MEKTEB-İ MÜLKİYELİ ‘ATOM KARINCA’
1989’da bakanlığa giren Yalçın, Müsteşar Yardımcısı’yken Ortadoğu konularında harıl harıl çalıştığından ‘Atom Karınca’ unvanını kazandı. Biyografisine bakıldığında 1995’ten itibaren kariyerinin Ortadoğu merkezli ilerlediği görülüyor. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde, Dubai Başkonsolosluğu’nda görev yapan Yalçın, ilk büyükelçilik görevini de Kuveyt’te üstlenmişti. Sinirlioğlu’yla birlikte çalışırken Suriye, Irak gibi ciddi krizlerin yanı sıra, uçak düşürülmesi olayından sonra Rusya ile krizin aşılmasında da çok aktif olduğu biliniyor. Büyükelçi Yalçın’ın Moskova Büyükelçiliği’nde elçi müsteşar olarak görev yaptığını da hatırlatmak gerek. Bir küçük not daha: Büyükelçi Yalçın’ın kendisi gibi Konya Anadolu Lisesi ve Mülkiye Uluslararası İlişkiler mezunu 1973 doğumlu kardeşi Ertan Yalçın da Hariciye mensubu. Ertan Yalçın da şu anda Türkiye’nin New York Başkonsolosu.
Geçen hafta, Yalçın’ın kendi ekibini de kurduğunu öğrendik. Sinirlioğlu’nun kaptanlığında aynı ekipte çalıştığı Ahmet Muhtar Gün dışında bütün müsteşar yardımcıları değişti. Gelen ekibin kendisi gibi genç olduğu da gözlerden kaçmadı.
İŞTE ÜMİT YALÇIN’IN EKİBİ:
Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay (50): Yalçın, ilişkilerde kritik bir dönemden geçilen Avrupa Birliği konusunu bir dönem eski Dışişleri bakanlarından merhum İsmail Cem’in de özel danışmanlığını yapan Mehmet Kemal Bozay’a emanet etti. Cem, Bozay için Saraybosna’da kız istemeye gitmişti. 1966’lı Bozay, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi mezunu. Hariciye’de Mülkiye ile her zaman rekabet eden ODTÜ ekolünden geliyor ve üniversitede ekonomi okumuş. Büyükelçi Bozay, 2012’de göreve başladığı Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği görevinden 2016’da merkeze döndü.
Büyükelçi Kaan Esener (51): Yalçın’ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Pretoria (Güney Afrika) Büyükelçiliği’nden Ankara’ya dönen Kaan Esener oldu. Konya doğumlu olan Esener, liseyi Diyarbakır Anadolu Lisesi’nde bitirmiş. Yalçın gibi Mülkiyeli olan Esener, Avrupa Konseyi ve insan hakları konularında uzman bir isim.
Büyükelçi Cihad Erginay (50): Yeni Hariciye yönetiminde personel ve idari işler Cihad Erginay’a emanet. O da 1966 doğumlu ve Mehmet Kemal Bozay gibi ODTÜ’lü. Liseyi Londra’da Whitefield lisesinde okuyan Erginay’ın Bozay’dan bir farkı uluslararası ilişkiler bölümü mezunu olması. 2009-2011 yılları arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun özel danışmanlığı görevini de yapan Erginay, Prag’da ve Saraybosna’da büyükelçilik görevinde bulunmuştu.
Büyükelçi Ümit Yardım (55): Moskova Büyükelçiliği görevinden Ankara’ya dönen Büyükelçi Ümit Yardım, yeni ekipte Rusya, Orta Asya ve Kafkasya konularından sorumlu olacak. 1961 Balıkesir doğumlu, Eskişehir Anadolu Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Yardım, Gazi Üniversitesi’nde master yapmış, Azerbaycan Bakü Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden de fahri doktorası var.
Büyükelçi Sedat Önal (53): Tarihinin en önemli krizli dönemlerinden birinden geçen Ortadoğu coğrafyası Dışişleri’nde Büyükelçi Sedat Önal’a emanet. Kayseri doğumlu olan Büyükelçi Önal, Ankara Fevzi Çakmak Lisesi’ni tamamladıktan sonra Mülkiye’de okudu. Önal’ın son dönem kariyerinde Ortadoğu ağırlıklı yer alıyor. Merkezde Ortadoğu dairesinde çalışırken patlak veren Suriye kriziyle uğraşan Önal, 2012 senesinde Ürdün’e büyükelçi atandı ve 4 yıl burada görev yaptı. Önal, Ortadoğu konularındaki bilgi ve birikimini şimdi de müsteşar yardımcısı olarak kullanmaya devam edecek.
Büyükelçi Muhtar Gün (57): Müsteşar yardımcıları arasında en kıdemli olanı. 2014 yılından bu yana Ortadoğu işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı olarak görev yapan Büyükelçi Gün, yeni yönetimde silahsızlanma, NATO ve güvenlik işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı olarak çalışacak. Galatasaray Lisesi mezunu olan Gün, daha sonra Mülkiye’yi bitirmiş.
Büyükelçi Murat Ateş (51): Ekonomik işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı olarak görev yapacak olan Büyükelçi Murat Ateş de Atatürk Anadolu Lisesi mezunu. Mülkiye’den mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede uluslararası ilişkiler konusunda yüksek lisans yapan Ateş, bir yüksek lisansı da hukuk ve diplomasi alanında ABD’nin en prestijli okullarından biri olan University of Tuft Fletcher School’da yapmış. İlk büyükelçilik görevini 2012-2016 seneleri arasında Nepido’da (Myanmar) yapan Büyükelçi Ateş, enerji, su ve çevre genel müdür yardımcısı olarak da görev yaptı.