Google'dan Sabire Aydemir doodle'ı! Sabire Aydemir kimdir, kaç yaşında vefat etti?

Güncelleme Tarihi:

Googledan Sabire Aydemir doodleı Sabire Aydemir kimdir, kaç yaşında vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2022 07:13

Özel günlerde doodle hazırlayan Google, 1 Şubat'ta Sabire Aydemir'e özel doodle’ı yayınladı. Sabire Aydemir'in görselinin yer aldığı tasarım ana sayfaya taşındı. Bu gelişmenin ardından Sabire Aydemir'in kim olduğu, akademik çalışmaları merak edilmeye başlandı. Peki, Sabire Aydemir kimdir? İşte, Türkiye'de ilk kadın veteriner unvanına sahip olan o isim hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Sabire Aydemir ile ilgili bilgiler pek çok kişi tarafından araştırılıyor Dünya çapında en çok kullanılan arama motoru Google, Sabire Aydemir'i unutmadı. Doodle olarak ana sayfasında Türk Veteriner Hekimi taşıyan arama motoru, Sabire Aydemir görseline tıklandığında onunla ilgili bilgilere kullanıcıların erişmesine imkan sundu. İşte, Google'nın unutmadığı Sabire Aydemir hakkında bilinmesi gerekenler...

İLK KADIN VETERİNER HEKİM: SABİRE AYDEMİR

"Türkiye'nin ilk kadın veteriner hekimi" unvanını taşıyan Sabire Aydemir 1 Şubat 1910 tarihinde İnebolu'da dünyaya geldi. İlkokulu İnebolu'da, ortaöğrenimini Erenköy Kız Lisesi'de 1933'te tamamladı. Tıp fakültesine giderek doktor olmayı planlarken, o sene ilk olarak veteriner fakültesine kız öğrencilerin alınacağını öğrenince hayvanlara olan sevgisi nedeniyle veteriner hekimliği tercih etti.

Haberin Devamı

1937 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nde bakteriyoloji dalında asistan olarak 5 yıl daha çalıştı; Bakteriyoloji Mütehassısı (uzmanı) unvanını elde etti. Bakteriyolog Veteriner hekim olarak İstanbul Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü; Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde çalıştı.

Gönüllü olarak Anadolu'ya tayinini istedikten sonra görev yaptığı Samsun Atakum'da bulunan Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünden Bakteriyoloji Mütehassısı Kuduz Laboratuvarı şefi olarak emekli oldu.

İngilizce ve Almanca bilen Sabire Hanım; bir kız bir erkek çocuk annesiydi. Ankara'da 1991 yılında hayatını kaybetti.

ALDIĞI ÖDÜLLER

1984'te Kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 50. yılı nedeniyle TBMM tarafından kendisine "İlk Kadın Veteriner Hekim" olarak ödül ve plaket verildi.

30 Nisan 2016'da Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından yapılan değerlendirme sonucu Veteriner Hekimlik Mesleğine yapmış olduğu üstün hizmetlerden ve bu meslekte ilk kadın Veteriner Hekim olmasından dolayı Uzman Veteriner Hekim Sabire AYDEMİR "2016 yılı TVHB Onur Ödül" ününe layık görülmüştür.

BAKMADAN GEÇME!