Eşcinseller çocuk sahibi olmasın mı

Güncelleme Tarihi:

Eşcinseller çocuk sahibi olmasın mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 00:00

Türkiye, Avrupa Konseyi’nin çocuk haklarıyla ilgili deklarasyonuna imza atarken, “Eşcinsellerin evlat edinmesinin önü açılmasın” diye önlem aldı. Türkiye, “Farklı aile formlarında yetişen çocukların hakları” maddesine, “Ülke olarak eşcinsel evliliği ve ebeveynlik kurumunu kabul etmiyoruz” diye itiraz etti. Avrupa Konseyi, Türkiye’nin yazılı itirazını dikkate aldı.

AVRUPA Konseyi Aileden Sorumlu Bakanlar Konferansı’nın Haziran 2009’da yapılan toplantısında, “Farklı aile formlarında yetişen çocukların haklarına ilişkin” düzenlemeler ele alındı. “Çocuk Sahibi Olma İsteğini Destekleyen Kamu Politikaları: Toplumsal, Ekonomik Ve Kişisel Faktörler” başlığı altında yapılan toplantıda, çocuk sahibi olma isteğinin ve çocukların menfaatlerini destekleyen kamu politikalarının gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi. Toplantıda Türkiye’yi Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf temsil etti.

Ancak Türkiye, deklarasyona konulması planlanan, “Farklı aile formlarında yetişen çocuk haklarının kamu tarafından desteklenmesi” maddesine yazılı olarak itiraz etti. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan imzalı yazıda, Türkiye’nin, konuyla ilgili kamu politikalarını desteklediği belirtildi. Başvuruda, “Ancak, ülke olarak eşcinsel evliliği kabul etmediğimiz gibi, homoseksüel aile ebeveynlik kurumunu da kabul etmediğimizi belirtmek isteriz” ifadesi yer aldı.

İtiraz sonuç verdi

Türkiye’nin görüşünü dikkate alan Avrupa Konseyi, deklerasyonda yer alan, “Bugünlerde aile, farklı yaşam biçimleri düzenlemelerini ifade etmektedir ve Avrupa’daki çocuklar çocuğun yaşamı süresince değişebilen farklı aile formları içerisinde büyümektedir” maddesine, “Bu aile formlarının ülkeden ülkeye farklılık göstermekte olduğu” ifadesi eklendi. Ayrıca, Türkiye’nin talebi üzerine, ilgili maddelere “Ulusal yasal çerçeveler kapsamında değerlendirilmesi” ifadesi eklendi.

Eşcinsel evlilik yasalarda yok

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geleneksel aile değerlerine önem verdiği belirterek, “Yasalarımızda eşcinsel evlilik bulunmamaktadır. Tavsiye kararı niteliğinde de olsa farklı aile formları ile ilgili hassasiyetimizi Avrupa Konseyi’ne ilettik. Konsey de bunu dikkate alarak deklerasyon metninde gerekli olan değişiklikleri yaptı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!