Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 00:00
Danıştay Başkanlığı’na yeni seçilen Sumru Çörtoğlu ilk kuruluş yıldönümü konuşmasında "laiklik ve irtica" uyarısı yaptı. Çörtoğlu ’Din, devlet işlerinde etkili ve egemen olamaz; devletin toplumsal, siyasal ve ekonomik yapısı dini kurallara dayandırılamaz’ dedi.
DANIŞTAY Başkanı Sumru Çörtoğlu, başkan sıfatıyla yaptığı ilk kuruluş yıldönümü töreni konuşmasında, Hükümete "laiklik, irtica, bölücülük, kadrolaşma, eğitim ve öğretim birliğini bozmaya dönük faaliyet" uyarısında bulundu. Çörtoğlu, "Danıştay bize engel oluyor" diyen Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerine "Danıştay’a eleştirileriniz haksız. Hukukun üstünlüğü konusunda anlayış farkımız var" karşılığını verdi.
Danıştay’ın 138. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, bakanlar ve çok sayıda davetli katıldı.
LAİKLİK TANIMI AÇIK
Çörtoğlu, konuşmasında, laikliğin yeniden tanımlanmasını isteyen TBMM Başkanı Bülent Arınç’la, bu sözlere destek veren Başbakan Erdoğan’a cevap verdi. Çörtoğlu, "Anayasa’nın başlangıç kısmında, laiklikten ne anlaşılması gerektiği açık ve net bir şekilde ortaya konulmuştur. Laiklik ilkesinin gereği kutsal din duyguları devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamaz" dedi.
KADROLAŞMAYA DİKKAT
Danıştay’da memurların açtığı dava sayısının 32 bini aştığına dikkat çeken Çörtoğlu, Hükümet’e kadrolaşma uyarısı yaparak, "Bu durum nitelikli yetişmiş kamu görevlilerini hizmetten soğutmanın dışında kamu yönetiminde istikrarı da bozuyor" dedi. Çörtoğlu
Atatürk’e "minnettar olduğunu" vurgulayıp özetle şu uyarılarda bulundu:
DİNDE SINIRLAMA YAPILABİLİR
Din ve vicdan özgürlüğü kamu düzenini bozucu eylem haline dönüşmedikçe, devletin gözetim ve denetim işlevi de sözkonusu değildir.
Ancak, dinin bireyin manevi alanının dışına çıkarak toplumsal yaşamı etkileyen eylem ve davranışlara dönüşmesi durumunda, kamu düzenini ve güvenliğini korumak amacıyla Anayasa’nın öngördüğü sınırlamaların yapılması laiklik ilkesinin gereğidir. Din, devlet işlerinde etkili ve egemen olamaz; devletin toplumsal, siyasal ve ekonomik yapısı dini kurallara dayandırılamaz. Laiklik, TC’nin, demokrasinin temelidir. Laiklik ilkesinin, geçmişten devraldığımız tarihsel mirasımız, TC Anayasası ve yargı kararları doğrultusunda özümsenip, ödün verilmeden uygulanması gerekmektedir.
İRTİCA VE BÖLÜCÜLÜK CİDDİ TEHDİT İç ve dış kaynaklar tarafından da desteklenen irticanın ve bölücülüğün, TC’nin varlığına, birlik ve bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu tartışmasızdır. Anayasal kurumlar bu iki tehdit üzerinde kararlılıkla durmalıdır. Toplumsal barış ve huzuru tehdit eden bölücülüğü ve buna dayanan terörü lanetle kınıyoruz.
MAAŞ UYARISI
Yargı mensuplarının maaşının konumlarına yakışır şekilde milletvekilleri seviyesine çekilmesini isteyen Çörtoğlu, yargı bağımsızlığının tam olarak sağlanmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.
Erken ayrıldıTörene katılan Başbakan Erdoğan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu’nun yarım saatlik konuşmasını bitirmesinin hemen ardından törenden ayrıldı. Erdoğan ayrılırken, Çörtoğlu’nun elini sıktı. Erdoğan gibi Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve CHP Lideri Deniz Baykal da salondan erken ayrıldılar. Çiçek ve Erdoğan’ın, CHP Lideri Deniz Baykal gibi törenin başında Çörtoğlu’na "programları nedeniyle törenden erken ayrılacaklarını" belirttikleri ve bir protesto olmadığı ortaya çıktı. Törende Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun sohbetini arada oturan Erdoğan da dinledi.