Demirtaş ve Erdem’e hak ihlali kararı

Güncelleme Tarihi:

Demirtaş ve Erdem’e hak ihlali kararı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2020 07:00

AYM, eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve eski CHP milletvekili Erdem’in başvurularında ‘hak ihlali’ kararı verdi. Demirtaş 50, Erdem 30 bin lira tazminat alacak.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi 1. Bölümü, 9 Haziran’da oybirliği ile Selahattin Demirtaş’ın 2 yıl 1 ay 3 günlük tutukluluğunun ‘makul süreyi aşması’ nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine’ hükmetti. AYM halen başka bir suçtan cezaevinde olan Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de karar verdi. Kararda özetle şöyle denildi:

“Mahkemeler, başvurucunun milletvekili, siyasi parti eş genel başkanlığı ve cumhurbaşkanı adaylığı dolayısıyla tutukluluğunun, seçilme ve siyasi faaliyet hakkını aşırı şekilde kısıtladığı iddiaları yönünden herhangi bir değerlendirmede bulunmamıştır. Tahliye talepleri matbu gerekçelerle reddedilmiştir. Tutukluluğun devamına ilişkin kararların gerekçelerinin ilgili ve yeterli olduğunu söylemek mümkün görünmemektedir.”

Haberin Devamı

‘FETÖ’nün yasadışı ses kayıtlarını servis’ten yargılanan Eren Erdem için de AYM tutuklamanın ölçülü olduğuna yönelik olguların yeterince ortaya konmadığını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!