'Cumhuriyet'e kadar bilgiler sırdı

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyete kadar bilgiler sırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2017 00:12

MİT TIR’ları soruşturmasında 25 yıl hapse çarptırılan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Kararda, “Cumhuriyet gazetesinde yayınlanıncaya kadar bilgiler sır olma vasfını korumaktadır. Aydınlık gazetesindeki yayının tahminden ibaret olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT TIR’larına ait görüntüleri eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçundan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na verdiği 25 yıl hapis cezasının gerekçesini açıkladı. Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan’ın başkanlığındaki heyetin gerekçeli kararında, MİT’in ülkenin milli menfaatleri doğrultusunda yürüttüğü faaliyetler kapsamında Suriye’ye gönderdiği malzemeleri taşıtan TIR’ların 1 Ocak 2014’te Hatay’da, 19 Ocak 2014’te Adana’da FETÖ talimatıyla durdurulduğu anımsatıldı.

Kararda, sanık Can Dündar tarafından 7 Haziran 2015 genel seçimlerine 1 hafta kala, Cumhuriyet gazetesinin 29 Mayıs 2015’teki baskısında olaya ilişkin birçok fotoğrafı, malzemeye ilişkin tüm bilgileri yayınladığı anlatıldı. Haberde olay tarihinde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doğruyu söylemediğinden bahisle itham edildiği anlatılan kararda, haber içeriğindeki “Olaydan sonra hükümet cephesi ‘TIR’lardaki malzemelerin devlet sırrı olduğunu söylemiş’ yönünde açıklamalarda bulundu” anlatımıyla gizli kalması gereken hususların ‘haber’ adı altında sunulurken dahi bunun devlet sırrı olduğunun itiraf edildiği kaydedildi.

AYDINLIK’TAKİ TAHMİN
Kararda, aynı olaya ilişkin haberin TIR’ların durdurulduğu 19 Ocak 2014’ten iki gün sonra Aydınlık gazetesinde yer aldığına da değinildi. Kararda şöyle denildi: “Aydınlık gazetesindeki haberde nerede çekildiği, içeriğinin ne olduğu dahi ilk başta net olarak anlaşılamayan tek kare foto ile davaya konu devlet sırrı mahiyetindeki bilginin ifşasıyla konunun sır olmaktan çıktığından bahsedilemeyecektir. İlgili gazete haberlerinin Yargıtay kararında da belirtildiği üzere rivayet, tahminden öte bir anlam taşımadığı, Cumhuriyet gazetesindeki videodan alınmış, 9 foto ile ayrıntılı anlatım karşısında Aydınlık gazetesindeki yayının tahminden ibaret olduğu anlaşılmıştır. Yargıtay’ca aranan, ‘bilginin doğruluğu herkesçe malum olmadıkça sır vasfını koruyacağı’nın hüküm altına alınmış olması karşısında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanıncaya kadar bilgiler sır olma vasfının korumaktadır.”

DÜNDAR AZ CEZAYLA KAÇTI
Kararda, Berberoğlu’nun tutuklanma gerekçelerinden biri olarak da aynı dosyanın sanığı Can Dündar’ın yurtdışına kaçışı gösterildi. 25 yıl hapis cezası verildiği ve hükmen tutuklanmasının kararlaştırıldığı hatırlatılan kararda, “Zira milletvekili olarak görev yapsa da kanunen herhangi bir engel bulunmadığından özellikle verilen cezanın haddi itibarıyla mahkememizde kaçacağı, saklanacağı hususunda kanaat oluştuğundan bu tedbire hükmedilmiştir. Dosyadaki sanıklardan Dündar’ın çok daha az bir ceza almasına rağmen tahliye olur olmaz yurtdışına kaçmış olması da gözetildiğinde tutuklama kararı verilmiştir” denildi.

AMAÇ: CUMHURBAŞKANI'NIN YARGILANMASININ ÖNÜNÜ AÇMAK
27 Mayıs’ta Can Dündar’ın 14.32’de Enis Berberoğlu tarafından arandığı ve 21 saniye görüştükleri, sanıkların aynı bölgede bulunduğunun anlaşıldığı, görüşmenin ardından buluştukları, Berberoğlu’nun video görüntüleri Dündar’a verdiği anlatıldı. Kararda, Berberoğlu’nun görüntüleri vermesindeki amacı şu şekilde anlatıldı: “Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidarda bulunan AK Parti hükümetini, ‘MİT TIR’larıyla Suriye’deki terör örgütlerine silah yardımı yapılıyor’ şeklindeki algı operasyonuyla kamuoyu nezdinde yıpratmak, cezai soruşturmalara maruz bırakmak, ulusal ve uluslararası alanda özellikle Cumhurbaşkanı’nı savaş suçlusu olarak yargılanmasının önünü açmak, buna ortam sağlamaya çalışmaktır.”

Cumhuriyete kadar bilgiler sırdı

Önceki gün kayınpederi Murat Aydın’ın cenazesine katılan Berberoğlu, dün de özel izinle kayınpederinin Gaziosmanpaşa Yeni Mahalledeki evine getirildi. Berberoğlu, yakınlarıyla birlikte taziyeleri kabul etti. Erhan TEKTEN/DHA

BAKMADAN GEÇME!