Çin Büyükelçiliğine siyah çelenk

Güncelleme Tarihi:

Çin Büyükelçiliğine siyah çelenk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2007 16:42

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, Çin Hükümeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde halka yönelik baskı yaptığı gerekçesiyle Çin Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

Haberin Devamı

Ellerinde “Çin Göçüne Son” ve “Soykırımın Yeni Adı AİDS” yazılı dövizler taşıyan bir gurup, öğle saatlerinde Çin Büyükelçiliği önünde toplanarak, Çin Hükümeti aleyhine sloganlar attı.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan'ın da katıldığı eylemde basın açıklamasını Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil okudu. Efendigil, “1 Ekim 1949 yılı, Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin Komünist Çin Hükümeti ordularınca işgal edilişi ve aynı zamanda Çin Komünist Partisi'nin de kuruluşunun yıl dönümüdür” dedi. Efendigil, şunları kaydetti:

“Komünist Çin Hükümeti, Doğu Türkistan'da 1949 yılından beri sistematik bir biçimde uygulamakta olduğu soykırım ve asimilasyon politikasını 11 Eylül'de ABD'de yaşanan terör saldırılarını bahane ederek meşrulaştırmaya çalışmaktadır.

Haberin Devamı

Doğu Türkistan halkının en doğal hakkı olan sosyo-ekonomik istek ve talepleri, sanki terörün bir parçasıymış gibi gösterilerek 16-45 yaş arası gençler potansiyel suçlu muamelesine tabi tutulmaktadır. Mahkemelerde savunma hakkı dahi verilmeyen bu gençler yargısız infazla cezaevlerine gönderilmekte ve birçoğunun akıbetinden bir daha haber alınamamaktadır.

Çin anayasasına göre, özerkliğe sahip bölgelerde eğitim ve öğretim kendi ana dillerinde yapılır. Maddesine aykırı olarak Doğu Türkistan'daki üniversitelerde Uygurca eğitimi tamamen ortadan kaldırılmış, üniversitelerde görev yapan Uygur eğitim görevlileri de zorunlu emekli edilerek yerine Çinliler yerleştirilmektedir. Bu uygulamanın ilk ve orta öğretim kademelerine indirilmesi çalışmaları hız kazanmış ve böylece Uygur dilini yok ederek bir milleti yok etmeyi amaçlamaktadır.”

Açıklamanın ardından Efendigil ve dernek üyeleri, beraberlerinde getirdikleri siyah çelengi Çin Büyükelçiliği önüne bıraktılar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!