Canlı yayında ilginç ‘sünnet’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Canlı yayında ilginç ‘sünnet’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2001 00:00


Haberin Devamı

Hulki Cevizoğlu'nun sunduğu ‘Ceviz Kabuğu’ programında, evrim terorisi konuşulurken, bir izleyicinin yönelttiği ‘‘Musevi ve Müslümanlar'ın erkek çocukları neden sünnetli doğmuyor’’ sorusu, yeni bir tartışma başlattı.

Önceki gece Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Demirsoy, telefonla katıldığı ATV'deki programda, canlıların milyonlarca yıllık evrimden geçtiğini söyledi. Canlıların tek atası bulunduğunu ve yaşadıkları çevrelerdeki değişiklikler nedeniyle değişimler gösterdiğini ve bunu gelecek kuşaklara aktardığını anlatan Prof.Dr. Demirsoy, zürafaların uzun boyunlu olması, insanların değişik ten rengine sahip olmasının bunun sonucu olduğunu anlattı. Programın sonuna doğru izleyicilerden Tamer Ayçiçek adlı öğrenci faks geçerek, ‘‘Musevi ve Müslümanlar'da, yaklaşık 3 bin yıldan bu yana sünnet geleneği vardır. 3 bin yıldan bu yana sünnet edilen çocuklar neden sünnetsiz doğuyorlar’’ diye sordu. Prof.Dr. Ali Demirsoy, bu soruya şu karşılığı verdi:

‘‘Vücut iki türlü hücreden meydana gelmiştir. Birincisi somatik hücrelerdir. Bunlar elimizi, gözümüzü, kolumuzu oluşturan hücrelerdir. Bunlar üzerinde hangi tür operasyonları yaparsanız yapınız bu değişiklikleri gelecek kuşaklara gen aktarımı yapamazlar. Kolunuzu bin yerinden kessenizde oradan genetik değişime yol açmıyor. Yalnız eşeysel hücrelerde değişiklik meydana gelirse, bunlar gelecek kuşaklara aktarımı söz konusudur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!