Güncelleme Tarihi:
Oktay, Avrupa Konseyi’nin Avrupa ve Akdeniz’de Büyük Afetlere ilişkin Anlaşması (EUR-OPA) çerçevesinde gerçekleştirilecek 13. Bakanlar Toplantısı için geldiği Lizbon'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile biraraya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Oktay, Guterres'in ile AFAD Başkanlığı yaptığı dönemde birlikte çalıştığını ifade ederek, Guterres'in Türkiye'nin mülteciler konusunda yaptığı çalışmaları yakından gördüğünü söyledi.
Oktay, Guterres'in, Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili yaptığı çalışmaları, tüm gerçekliğiyle dünyada anlattığını ifade ederek, Guterres'in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri seçilmesinin bu anlamda bir şans olabileceğini kaydetti.
FİİLİ GÜVENLİ BÖLGE
Görüşmenin çok sıcak ve dostane bir ortamda gerçekleştiğini anlatan Oktay, "Toplantıda Suriye'deki durum, özellikle Fırat Kalkanı Harekatımız çerçevesinde BM'nin güvenlik konseyinden güvenli bölge olarak karar alınmamasına rağmen Türkiye olarak bu bölgede aslında Suriyeli'lerin kendi vatanlarında yaşayabilecekleri fiili güvenli bir bölge oluşturma gayretimizi paylaştık" diye konuştu.
Oktay, bu harekatı, hem bölgeyi DAEŞ'ten temizlemek hem de Türkiye sınırında oluşabilecek tehditleri ortadan kaldırmak için PKK'nın uzantısı olan PYD-YPG'yi etkisiz kılacak şekilde yaptıklarına dikkati çekerek, bu operasyonu Suriyeli muhaliflerin yaptığını, Türkiye'nin ise sadece destek verdiğini belirtti.
DONÖR ÜLKELERİN KATKI VERMESİ GEREKİYOR
Buradaki arzularının, hem Türkiye'deki mültecilerin kendi ülkelerine gönüllü olarak dönmeleri hem de Suriye'de iç çatışma kaynaklı muhtemel göç hareketlerininde Suriyeli'lerin yine kendi ülkelerinde daha güvenli bir bölgede kalabilmelerini sağlayabilecek bir ortam oluşturmak olduğuna işaret eden Oktay, Guterres'e bu durumun sadece Türkiye için değil, Avrupa ve dünya için de önemli olduğunu ifade ettiklerini aktardı.
Oktay, Cerablus başta olmak üzere sivil hayatı canlandırmak için Başbakanlığın koordinasyonun da ciddi çalışmalar yürütüldüğünün altını çizerek, Guterres'e bölgeyi yaşanılır kılabilmek için okul inşaatı, çevre düzenlemeleri ve alt yapı gibi konularda yapılan çalışmaları anlattıklarını söyledi.
TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLER CERABLUS'A YERLEŞMEK İSTİYOR
Suriye ve Türkiye'deki Suriyelilerin Cerablus’a yerleşme konusunda ciddi bir talep olduğuna dikkati çeken Oktay, "Guterres'e Cerablus'ta yürütülen çalışmaların olumlu bir sonuç vermesi halinde bunun bölgedeki benzer nitelikli başka yerleşim yerleri için de uygulanmasının mümkün olacağını bu hususta BM ve diğer donör ülkelerin işbirliğine açık olmalarını beklediklerini iletti. Guterres’in bu öneriye sıcak baktığını aktardı.
IRAK'TA BULUNMAMIZ DOĞAL
Oktay, Türkiye'nin Musul'daki koalisyon güçlerince devam eden operasyonun doğal bir parçası olduğunu belirterek, Türkiye'nin işgalin başlandığı ilk günden beri o bölgede insani yardım çalışmaları yürüttüğünü kaydetti.
Irak'a bin 300 tırı aşan insani yardım götürdüklerini dile getiren Oktay, "Burada operasyonun bir parçasıyız ancak diğer taraftan muhtemel göç hareketleriyle birlikte de yine kendi sınırlarımıza yönelik tehdit unsuru oluşturduğunu, yine bölgedeki PKK ve PYD unsurlarının da bizim ülkemize yönelik terör saldırıları ile tehdit unsuru oluşturduğunu Guterres'e ifade ettik. Dolayısıyla Türkiye'nin hem göç hareketlerini önleme hem kendi sınırları içerisine olası terörist faaliyetleri önlemeyle alakalı Irak'ta bulunması kadar doğal bir şey olamayacağını kendisine izah ettik." ifadesini kullandı.
Oktay, daha sonra 15 Temmuz'da FETÖ terör örgütünün gerçekleştirdiği darbe girişimi ve sonrasında alınan tedbirlerle ilgili konuştuklarını ifade ederek, görüşmenin son derece faydalı geçtiğini vurguladı.