Güncelleme Tarihi:
19 Mayıs kutlamaları, sabah 07.30’da Atatürk Anıtı’nda başladı. Anıta çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Vali Osman Kaymak, anı defterini imzaladı. Anıttaki törenin arından Tütün İskelesi’ndeki tören alanına geçildi.
Deniz ve kara askerleri, 19 Mayıs 1919 tarihinde Milli Mücadele’yi başlatmak üzere karaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı. Askerlerin ellerinde karaya çıkarılan Türk bayrağı, izci kıyafetli öğrenciler arasında değişimin yapılmasından sonra Samsun Valiliği tören alanına götürüldü.
Vali Osman Kaymak, törende yaptığı konuşmada, "Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Türk milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir’ diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur" dedi.
Törene ayrıca AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
CUMHURİYET MEYDANI’NDA COŞKULU KUTLAMA
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşları ile birlikte 19 Mayıs 1919’da Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için Samsun’a çıkışı ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenlere Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, milletvekilleri, askerler ve 7’den 77’ye vatandaşlar katıldı.
Türk bayrağı desenli kıyafet giyen kadınlar ve küçük çocuklar törende ilgi odağı oldu. Tören alanına Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Meşale isimli, ‘Mustafa Kemal Paşa Bugün Samsun’a çıkıyor’ manşeti ile hazırlanan gazete dağıtıldı. Tören alanına gelen vatandaşlara da üzerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siluetinin olduğu mor balonlar dağıtıldı.
'SAMSUN İÇİN PEK ONURLU, ÇOK MUTLU BİR GÜN'
Törende konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100’üncü yılının coşkuyla kutlandığını belirtti. Vali Kaymak, "Bugün Samsun için pek onurlu, çok mutlu bir gün. Ne mutlu bize ki milli mücadelenin başlangıcı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 100’üncü yılını kutluyoruz. Hepimize kutlu olsun" dedi.
VATAN TOPRAĞI VE TÜRK BAYRAĞI GETİRDİLER
Törende Ankara Bisiklet Derneği üyeleri, Anıtkabir Komutanlığı’ndan devraldıkları Türk bayrağını 12 saatlik bir yolculuğun ardından, Samsun Valisi Osman Kaymak’a teslim etti. Vali Osman Kaymak Anıtkabir’den getirilen Türk bayrağını öperek teslim aldı. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Necmettin Hüseyin tarafından da Vali Osman Kaymak’a vatan toprağı teslim edildi. Edirne Keşan’dan yola çıkan Saroz Doğa ve Spor Derneği üyeleri ise ‘Ata’nın doğduğu yerden, vatanın doğduğu yere 1453 kilometre’ sloganıyla Selanik’ten alınan vatan toprağını, İstanbul, Sakarya, Bolu üzerinden 1453 kilometre boyunca pedal çevirip geldiği Samsun’da Vali Osman Kaymak’a verdi. Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu da Selanik’ten Samsun’a 14 vilayet geçerek yanlarında taşıdıkları bayrak ve toprağı Vali Kaymak’a teslim etti. Doğa Ekoloji Derneği üyeleri ise, Zeybek gösterisi ile Vali Kaymak’a vatan toprağı sundu.
Tören, günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması ve askeri bando konserinin ardından resmi geçit töreni ile sona erdi.