Abdullah'ın kalbimde çok özel bir yeri var

Güncelleme Tarihi:

Abdullahın kalbimde çok özel bir yeri var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Apo'dan daha Apo'cu olduğunu ve eylemlerine destek verdiğini belirten Daniella Mitterrand, ‘‘Bütün Kürtler kalbimde. Abdullah Öcalan'ın ise kalbimde çok özel bir yeri var’’ dedi. Yıllardın Apo için mücadele ettiğini söyleyen Madam, ‘‘Öcalan iade edilemez. Çünkü Türkiye, bağımsız adalete sahip olan, bir hukuk devleti değildir’’ diye konuştu.

PKK'ya yakınlığıyla bilinen ve Roma'ya gidip çetebaşı ile önümüzdeki hafta görüşeceği açıklanan Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın dul eşi Danielle Mitterrand, Apo'nun ‘‘Kalbinde çok özel bir yeri olduğunu’’ açıkça ifade etti.

Bayan Mitterrand'ın katile yönelik bu iltifatı, başkanı olduğu ‘France-Libertes’nin (Fransa Özgürlükler Vakfı) tüm Fransız parlamenterlere gönderdiği bir broşürün önsözünde yer aldı. Vakfın Kürtler için mücadele ettiğini ve eşinin Cumhurbaşkanı olmasından sonra Kürtler'in yaşamında önemli bir yer tutmaya başladığını belirten Bayan Mitterrand'ın yazdığı önsözde, şu ifadeler dikkat çekti:

‘‘Kürtler, bütün Kürtler kalbimde. Abdullah Öcalan'ın ise kalbimde özel bir yeri var. Yıllardır onlar için mücadele ediyorum. Kürtler François'nın cumhurbaşkanı olduğu dönemden bu yana, yaşamımda önemli bir yer tutuyor. Bunun için de artık korkmuyorum ve ulus olarak var olma haklarını savunmaktan çekinmiyorum.’’

AVRUPA UYANDI

Kürt sorunu karşısında bir Avrupalı uyanışının başladığını vurgulayan ve bu sorunun tüm Avrupa'yı etkilediğini öne süren Mitterrand, Türkiye'ye Avrupa kapılarının kapatılmasını, şu sözlerle talep etti:

‘‘Ankara, AB'ye girmek istemiyor mu? Kürdistan'daki savaşın vahşetinden dolayı Avrupa sorumluluk üstlensin. Tekrar ediyorum ki, kendi nüfusunun üçte birini düşman olarak gördüğü sürece Türkiye'ye kapılar kapatılmaktadır. İtalya ve D'Alema ise tecrit olmamalıdır.’’

GÖZÜ İTALYA'DA

İtalya'nın Öcalan'a kucak açmasından sonra gözlerini İtalya'ya diktiğini ve bu ülkeden gelecek haberleri sürekli takip ettiğini belirten Danielle Mitterrand, ‘‘Şu anda hakimlerin onu ev hapsine tutma kararını ihtiyatlı bulsam da, Öcalan'ın serbest bırakılması gerekir’’ dedi.

BRAVO SİNYOR

Yazısında İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'ya övgüler yağdıran ve Öcalan'ın Kürt halkının sözcüsü olarak muhatap alınmasını isteyen Bayan Mitterrand, Öcalan ile birçok kez mektuplaştığını da itiraf etti. D'Alema'ya ‘‘Bravo. Tüm yardımıma ve hayranlığıma sahipsiniz’’ diyen Mitterrand, İtalya'ya da Apo’yu iade etmeme' çağrısını da, şu sözlerle dile getirdi:

‘‘Öcalan iade edilemez, edilmemeli. Çünkü Türkiye, bağımsız adalete sahip olan, bir hukuk devleti değildir. Öcalan'ı hiçbir zaman görmedim. Ancak Öcalan barış açıklamaları yaptığında, Nobel ödülü alan birçok kişiyle beraber benim vakfımın da Kürtler'le müzakerelere başlaması ve savaşa siyasi bir çözüm bulması için Türk Hükümeti'ne baskı kampanyasını başlattığı zaman, birçok kez birbirimize mektup yazdık.’’

APO'DAN DAHA APO'CU

Öcalan'nın kendisini bir gerilla olarak gördüğünü hatırlatan Bayan Mitterrand, ‘‘Apo'dan daha Apo'cu’’ olduğunu ve PKK başının terör eylemlerine destek verdiğini şu sözlerle açığa vurdu:

‘‘Kendini bir gerilla olmak zorunda görse bile, ben onu bir muhatap olarak kabul ediyorum. Halkının sistematik bir şekilde imhası ve katliamı karşısında başka ne yapabilir ki?’’

Madam, Özal'ın hediyesinin parasını Kürtler'e verecek

Danielle Mitterrand, aralarında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da bulunduğu çok sayıda devlet adamının kendisine verdiği hediyeleri satışa çıkarıyor. The Daily Telegraph Gazetesi'nin haberine göre, Madam Mitterrand, kendisine dünyanın dört bir yanından verilen ve 14 yıl boyunca biriktirdiği hediyeleri Paris'teki bir müzayede salonunda satışa çıkaracağını açıkladı. Satışa sunulacak yaklaşık 200 hediye arasında Turgut Özal'ın hediye ettiği bir çift gümüş saç fırçasının da bulunduğu bildirildi. 17 Aralık'ta açık arttırma ile satılacak saç fırçalarının, 200 Sterlinden (yaklaşık 100 milyon 560 bin lira) alıcı arayacağı kaydedildi. Madam Mitterrand, elde edilecek geliri kurucusu olduğu Fransa Özgürlükler Vakfı'na bağışlayacağını vurguladı. Kürtler'in yanı sıra Meksika'daki gerillaların hakkını savunan Mitterrand, ‘‘Bana verilen bu hediyeleri ezilen insanların yararına gözden çıkarmaya karar verdim’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!