ABD yorumu: İlginin sonucunu göremedik

Güncelleme Tarihi:

ABD yorumu: İlginin sonucunu göremedik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2016 22:21

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili ABD’nin konuya büyük önem verdiğini, çok ilgili göründüğünü belirterek, ABD’nin ilk defa bir dosya üzerinde bu kadar uzun durduğunu ve iade konusunda ilk defa bir heyet gönderdiğini söyledi. Bozdağ, “Ancak bu ilginin sonucunu göremedik” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Daily News gazetesine açıklama yapan Bozdağ, ABD’nin Fetullah Gülen’in tutuklanması konusunda iki ülke arasında 1979 yılında imzalanan anlaşmanın gereğini yerine getirmediğini vurguladı. Bozdağ özetle şunları söyledi:“

Anlaşmanın 9. maddesi ‘sözleşen taraflar geri verme istemine ilişkin bilgi ve belgelerin alınmasından sonra istenen kişinin aranması da dahil gerekli tüm önlemleri alacaktır’ diyor.  Biz iadeye ilişkin bilgi ve belgeleri verdik; ‘alındıktan sonra yapılacak’ diyor, yani karşı tarafa takdir hakkı bırakmıyor. ABD’nin ilgisi yoğun ama 9. maddeyi işletmemesi bizleri acaba oyalıyorlar mı, iade sürecini işletme konusunda farklı düşünceleri mi var diye düşündürüyor.”Bozdağ, Gülen’in Mısır, Güney Afrika, Kanada’ya kaçma çabasında olduğuna dair istihbarat bilgileri olduğunu belirterek “Bize sözlü olarak aciliyetin gerekçesini anladıklarını söylediler; ama harekete geçmediler” dedi.

SİYASİ SUÇ SAYILMIYOR

Haberin Devamı

Önümüzdeki birkaç hafta içinde, Gülen’in 15 Temmuz sonrası işlediği suçlarla ilgili dosyanın tutuklama talebiyle gönderileceğini söyleyen Bozdağ; “Anlaşmanın 3. maddesine göre devlet başkanlarına karşı işlenen suçlar siyasi suç sayılmıyor” dedi.

Bozdağ, “ABD Başkan yardımcısı Biden ifade etti; ‘Bizde mahkeme var.’ Ama siz bu talebi mahkemeye göndermezsiniz mahkeme zaten önüne gelmediği için karar vermez. Burda işleyen bir süreç var. Ama sürecin anahtarı da siyasi iradedir” diye konuştu.

TÜRKİYE REDDETMEDİ

2006 -2016 arasında ABD’den Türkiye’ye 3’ü terör, 7’si adi suçlarla ilgili 10 iade talebi oldu.

Terörle ilgili olanlardan biri kabul edildi, iki dosya devam ediyor.

Adi suçlarla ilgili 7 talepten 4’ü kabul edildi, 1’i zaman aşımına uğradığı için reddedildi. Bir dosyadaki şahıs Ukrayna’ya geçtiği için iadesi yapılamadı. 9’u geçici olarak tutuklandı.

Türkiye ise 28 iade talebinde bulundu. 20’si adi, 8’i terör suçlarıyla ilgili. Adi suçlarla ilgili 2 talep kabul edildi, 6’sı görüşülüyor, 12’sini Türkiye geri çekti. 4’ü FETÖ, 4’ü PKK’yla ilgili kabul edilen olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!