Güncelleme Tarihi:
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Başhekim Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Nejat Aksu ile basın toplantısı düzenleyen Özkan, hastanenin İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin ikinci büyük devlet hastanesi olduğunu, 924 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini, ayda 120 bin poliklinik, 30 bin acil vakaya müdahale ettiğini bildirdi.
Hastanede son dönemde yapılan yapısal iyileştirmelerle burayı çok modern bir yer haline getirdiklerini kaydeden Özkan, özellikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde ciddi bir revizyona gidildiğini, buranın çağdaş, tıbbi düzeyi yükseltilmiş bir yer haline getirildiğini ifade etti.
Yeni Doğum ve Prematüre Servisinde cumartesi günü saat 20.00'dan itibaren şu ana kadar toplam 13 bebek kaybı yaşandığını belirten Özkan, şöyle konuştu:
“Olayın ilk saatlerinden itibaren Bakanlığımızla Valiliğimiz konuyla ilgili bilgilendirilmiştir. Yeni doğan bölümüne hasta kabulü tedbiren durdurulmuştur. Yeni vakalar 112 komuta merkezi tarafından ilimizdeki diğer hastanelere yönlendirilmiştir. Bakanlığımızın talimatıyla sabah bir Sağlık Bakanlığı başmüfettişiyle konu hakkında ayrıntılı rapor hazırlayacak bilim kurulu çalışmalarına başlamıştır. Bu tamamlandığında kurul tarafından kamuoyuna açıklanacak.
Meydana gelen bebek kayıpları, başta yeni doğan kliniğinde olmak üzere, tüm hastanede ve tüm sağlık camiamızda derin bir üzüntüye sebep olmuştur. Tedavi gören bebeklerin en kısa sürede sağlıklarına kavuşmaları için elimizdeki tüm imkanlar titizlikle uygulanmaktadır.”
“BİZE GÖRE İHMAL YOK”
Bebek ölümlerinin neden yaşandığının kesin olarak açıklanabilmesi için ikisi enfeksiyon, ikisi yeni doğan bölümlerinden öğretim üyeleri olmak üzere 4 profesörün bugün sabahtan itibaren çalışmaya başladığını dile getiren Özkan, ölümlerin nedeninin birkaç gün sonra, yapılacak incelemeden sonra ortaya çıkacağını vurguladı.
Opr. Dr. Mehmet Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İlimizdeki Bakanlığımıza ait iki adet üçüncü düzey yeni doğan yoğun bakım kliniğinden biri olan ünitemizde, tıbbi güvenlik önlemleri en üst düzeyde uygulanmasına rağmen yaklaşık bir gün içinde 12 vaka kaybı gerçekleşmiş ve pazar sabahı saat 07.00'den itibaren bu sabaha kadar sadece bir bebeğimiz daha kaybedilmiştir. Başka hiçbir merkezde takip edilemeyecek kadar riskli vakaların yatırıldığı yeni doğan kliniğinde ölüm oranları zaman zaman diğer kliniklerden daha fazla olabilmektedir. Yine de ardışık ölümlerin kısa zamanda gerçekleşmesinin nedenlerinin eksiksiz olarak araştırılması amacıyla numune alımı çalışmaları genişletilmiş, tüm vakaların geldikleri hastaneler ve transportu sağlayan yeni doğan ambulanslarını da kapsayacak şekilde, vakalarla ilişkilendirilebilecek her yerden kültür örnekleri alınmıştır.”
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özkan, “bebek ölümlerinde herhangi bir ihmalin olup olmadığı” yönündeki soruya, “Bize göre ihmal yok. Ancak bunun tarafsız bir heyet tarafından ortaya konulması gerekir. 4 kişilik bilimsel kurul bu konuda son kararını verecektir. Aileleri bilgilendiriyoruz. Bütün mobil telefonları bizde kayıtlı. Onlara haber vermedik diye bir konu söz konusu değil. Kuvöz eksikliği diye bir sorun yoktur. Hastanede personel eksikliği sorunu yoktur” şeklinde cevap verdi.
“Ölümlerle ilgili savcılığa başvuru yapılmadığı” yönündeki iddialarla ilgili olarak ise Özkan, “Biz savcılığa başvurumuzu yaptık. Hastane başhekimliği tarafından aynı gün başvuru yapılmıştır” dedi.
Özkan, hayatını kaybeden bebeklerin 12'sinin Ege Doğum Evinden, birinin ise Menemen Devlet Hastanesinden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldiğini sözlerine ekledi.