Gençliğin durumu vahim

Güncelleme Tarihi:

Gençliğin durumu vahim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 13:053dk okuma

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin geleceği için her aileye üç çocuk yapmasını istiyor ama Birleşmiş Milletler (BM)’in raporu şu andaki gençliğin durumunu “Vahim” olarak nitelendiriyor. 2 Milyon insanın da “var mısın yok musun” gibi TV yarışma programlarına başvurması Türkiye’deki gençliğin “vahim” durumunun önemli bir göstergesi

Haberin Devamı

5 MİLYON GENÇ BOŞTA

BM Kalkınma Programı’nın “Türkiye’de gençlik” raporunda 15-24 yaş arası 12 milyon gencin 5 milyonu ne işe gidiyor ne de okula. 1 milyonu iş arıyor. 300 bini iş arama ümidini çoktan yitirmiş. Okumayan ya da çalışmayan 2.2 milyon genç kadın var. 22 bin çocuk ve genç hükümlü.

Yakın zamanda yaşanan bir Norveç vakası da durumun vehametini gözler önüne sermişti. Türkiye'ye konuk olan Norveç Çalışma Bakanı'nın Türkiye'den 10 bin işçi almak istedikleri haberi kısa zamanda ülkenin dört bir yanında uzun kuyruklara yol açmıştı. Norveç'in böyle bir niyetinin olmadığının ve yanlışlığın Türk Çalışma Bakanı'ndan kaynaklandığının ortaya çıkması bile İş-Kur önündeki kuyrukları azaltmamıştı.

MİLYONLAR ÜNİVERSİTE KAPISINDA

Gençlerin eğitim seviyesi giderek düşüyor ama okuyanların ya da okumak isteyenlerin de kaderi farklı değil. Her yıl 1 milyon 800 bine yakın genç üniversite kapılarını zorluyor ancak kontenjan sınırı nedeniyle bunların üçte biri bile yüksek öğretim fırsatını yakalayamıyor.

Haberin Devamı

Devlet kapısında iş bulmak için önşart olan KPSS sınavına girenlerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Düzenli olarak yapılmayan bu sınava başvuranların sayısı ise yine 2 milyonu buluyor.

UMUT KAPISI YARIŞMA PROGRAMLARI

Gençlerin bu umutsuz durumunu istatistiklerine başvurmadan da gözlemlemek mümkün. Ülkenin geleceği olan gençlerin ne kadar çaresiz olduğunu sadece televizyonlarda yayınlanan yarışma programları bile ortaya koyuyor.

2 MİLYON KİŞİ YARIŞMALARA BAŞVURDU

Televizyonda yayınlanan ve binlerce YTL vadeden yarışma programları tam bir umut kapısına dönüşmüş durumda. Yarışmacı olmak için başvuranların sayısı şimdiden 2 milyonu buldu.

"Var mısın yok musun" programında yarışmak için başvuranların sayısı 1 milyona yaklaştı. Diğer yarışmaların talihlisi olmak için sıraya girenlerin sayısı ise şöyle:
"Ahmet Çakar'la Şansa Bak" 200 bin başvuru,
"Kim 1 milyon YTL ister" 300 bin başvuru,
"Duello" 100 bin başvuru,
"Rus Ruleti" 100 bin başvuru,
Pop star yarışmaları 100 bin başvuru.

İçinde bulunduğu umutsuz durumdan kurtulmak ya da geleceğini kısa yoldan garanti altına almak isteyen gençlerin sayısının yakın zamanda daha da artacağını öngörmek için bilimsel bir araştırma yapmaya da gerek yok.

GÖZDEN KAÇAN FIRSAT

BM Raporuna göre, Türkiye’nin içinde blunduğu bu umutsuz durumdan kaynaklanan ve sadece 10-15 yıl daha açık kalacak bir fırsat penceresi var. Her ülkenin başına tarihinde sadece bir kere gelen bu ‘demografik fırsat’ penceresinden Türkiye yararlanamazsa, fırsat sonsuza kadar kaçmış olacak.

EĞİTİLMEZLERSE KAOSA NEDEN OLACAKLAR

Türkiye’nin genç nüfusu 10-15 yıl içinde daha da büyüyecek. Çalışma yaşındaki nüfus Türkiye’de her yıl 800 bin artacak. Türkiye, Doğu Asya ülkelerinin yaptığı gibi bu genç nüfusu eğitebilir ve onlardan yararlanabilirse, ekonomisini en yüksek düzeye çıkarabilir.

Haberin Devamı

Bunun için Türkiye’nin gençlerine yoğun bir yatırım yapması gerekiyor. Türkiye, gençlerini geleceğin zorlu küresel pazar koşullarına hazırlamayı başaramazsa, gençlere daha çok ve daha iyi iş imkânları sağlayamazsa, geleceğin gençliği ülkede sosyal, politik ve ekonomik gerilimlerin bir kaynağı haline gelebilir. Mesele acil, zaman daralıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!