Toygun ATİLLA/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:002dk okuma
İstanbul’da polisin orantısız güç kullanımı sonucu cop, basınçlı su, gaz bombası bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs’ın çatışmaları bitti ama tartışmaları sürüyor.
İŞTE POLİSİN GAZETECİYE SALDIRDIĞI AN…POLİS, İŞÇİLERE İŞTE BÖYLE MÜDAHALE ETTİ / FOTO GALERİ1 MAYIS'IN FOTOROMANI Bu tartışmalardan biri de, çoğunun gaz maskesi ve diğer koruyucu önlemleri nedeniyle ’tanınmayan’ polislerin kasklarında, kimliklerini belli edecek bir numaranın neden olmadığı. Oysa Berlin’de, bazısı Arapça, bazısı Romen rakamıyla da olsa, kasklara numara yazılması zorunlu...
1 Mayıs’ta tekrarlandığı gibi üniforma ve gaz maskesi ve kask taktığı için tanınması imkansızlaşan polis, hesap vermeden aşırı şiddet uygulayabiliyor. Gizlendiği üniformanın altında kimliksizleşen polis, kollektif şiddetin bir parçası haline geliyor. Bunu engelleyebilecek en geçerli uygulama sicil numarası. Sicil kokartı polisin koluna cırt cırtla yapıştırılıyor. Ancak yerdeki göstericiyi tekmeleyen, gazetecinin kolunu kıran, acil servise gaz bombası atan polisin kolundaki kokartlar nedense hep düşüyor. Batı ülkelerinde uygulanan kaska numara verilmesi ise yıllardır yapılan taleplere rağmen Türkiye’de uygulanmıyor.
Kötü niyetli söküyor
Resmi kıyafetli polisler, yönetmelik gereği sicil numarası takmak zorunda. Bir dönem sicil numaraları omuzlara takılıydı. Bu dönemde metal seri numaralarının çok küçük olduğu belirtilerek olaylara karışan polislerin belirlenebilmesi için büyütülmesi istendi. Ancak bu istek kabul görmedi. Zaman içinde sicil numaraları sol kol üzerine aktarıldı ve kokart üzerine yazıldı. Ancak sicil numarasının yazılı olduğu kokart kola cırt cırt ile takılıyor. Sağ kolda ise polisin görev aldığı birimin adının yazılı olduğu kokart bulunuyor. Kokartını söken kötü niyetli polisler ise sicil numarası alınamadığı için yaptığıyla kalıyor.
Kask numarasız
1 Mayıs 2007 günü Taksim’de bir lokantada eşiyle birlikte
yemek yiyen ÖDP yöneticisi Masis Kürkçügil’e bir çevik çevik kuvvet polisi tokat attı. İstanbul Valisi Muammer Güler, olayın takipçisi olacaklarını söyledi. İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişi görevlendirdi. Müfettişler görüntüleri uzmanlara inceletti, ancak tokatçı polisin kimliği tespit edilemedi. Bunun üzerine, bazı polis müdürleri, çevik kuvvet polislerinin kasklarına bulundukları illere göre numara verilmesini ve sicil numaralarının yer almasını talep etti. Bu sayede, olumsuz davranışta bulunan polislerin kamera görüntüleri ile kimliklerinin anında saptanacağı belirtildi. Ancak uzun süre tartışılan kasklarda sicil numarası projesi, geçen yıl yaşanan ve hala hafızalardan silinmeyen tokat olayına rağmen kabul görmedi.




