Güncelleme Tarihi:
Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlemanto Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin davetlisi olarak geldiği İzmir'de ‘Türkiye- AB ilişkileri gündemi’ konulu konferans verdi.
Lagendijk, 2004 yılından itibaren iki yıl boyunca Türkiye'nin AB üyeliğini halkın yüzde 70- 80 oranlarında istediğini, AB'de de Türkiye'de de olumlu bir havanın olduğunu söyledi. 2006 yılında havanın kötüleştiğini kaydeden Lagendijk, bunda Türkiye'de AB'ye karşı olanların sesinin daha gür çıkmasının etkili olduğunu kaydeti.
Türkiye'nin adaylığına destek vermeyen ülkelerin aleyhte açıklamaları ile heyecanını yok ettiğini öne süren Lagendijk, Orhan Pamuk'u kastederek Avrupa'nın da Nobel ödülü alan bir kişini Türkiye'de 301'den yargılanmasına anlam veremediğini söyledi.
AB'nin Kıbrıs konusundaki çatışmayı çözmeden Kıbrıs Rum Kesimi'nin üyeliğini kabul etmesinin Türkiye'deki süreci olumsuz etkilediğine dikkat çeken Lagendijk, 2006 yılının kasım ayında yapılan ankette AB üyeliğine desteğin her iki tarafta da düştüğünü vurguladı.
Lagendijk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 27 Nisan'da verdiği e- muhturanın, Avrupa Birliği'ni iktidar partisi AKP ile yakınlaştırdığını belirterek, AB'ye olumlu bakan bir partinin seçimde yüzde 47 oy almasının da AB'de iyi algılandığını söyledi.
CHP VE MHP'Yİ ELEŞTİRDİ
Lagendijk, Türkiye'de AB'ye sıcak bakan tek partinin AKP olduğunu öne sürerek, CHP ve MHP'nin reformlara karşı olduğunu ve muhalefetin AB'ye girmek istemediğini söyledi.
Türkiye'de TCK'nın 301'inci maddesini değiştiren, dini azınlıklar ve Kürt sorununu çözümüne en yakın partinin AKP olduğunu söyleyen Lagendijk, Türkiye'nin 8- 10 yıl içinde AB'ye gideceğini söyledi.
Konuşmasında özellikle ana muhalefeti sert dille eleştiren Lagfendijk, “CHP bir felaket. Avrupalı sosyal demokratlar CHP'den utanç duyuyor. Siz AKP'yi sevmeyebilirsiniz ancak bu parti Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyor. AKP de AB taraftarı politikalarını değiştirse önce biz eleştiririz. Ben burada yaşasaydım AKP'ye oy vermezdim ancak Avrupa Parlamentosu üyesi olarak AB taraftarlığına destek veriyorum” dedi.
“AKP STRATEJİK HATA YAPTI“
Lagendijk, AKP'nin Kürt sorunu ve türbanın serbetliği konularında stratejik hatalar yaptığını ileri sürdüğü konuşmasında, Kürt sorununu askeri operasyonla çözmeye çalıştığını ancak operasyonun ardından bölgede Türkçe dışında başka dil konuşulması gibi sivil operasyonlara girmediğini anlattı. Lagendijk, şunları söyledi:
“PKK ile mücadele sadece askeri müdahale ile olmaz. Reform paketi gerekiyor. AKP ‘yapacağım’ diyor ancak uygulamaya geçirmiyor. Üniversitelerde türban yasağının kaldırılması konusunda AKP'yi ‘Sessiz ve yavaş yapın. Karşıt görüştekilerde de uzlaşın. Sivli toplum örgütlerinin, muhalefetin görüşlerini alın’ diyerek uyardık. Ancak AKP MHP'nin tuzağına düşerek, yasayı tartışmadan geçirdi.”
Lagendijk konuşmasında AKP'nin “Yüzde 47 oy aldım, istediğimi yaparım” anlayışıyla hareket ettiğni belirtti, genel reformlarla değil, kendi seçmenini memnun edecek işlerle uğraştığı yönünde izlenim oluşturduğunu söyledi.
“AKP KAPATILACAK”
Anayasa Mahkemesi'nde açılan AKP'nın kapatılması davasının hukuksal değil politik olduğunu ileri süren Lagendijk, bu durumun AKP'ye duyulan sempatiyi arttırdığını iddia etti. Lagendijk, AKP'nin gizli gündemi olduğuna inanmadığını söyledi. Lagendijk bu konuda da şeyle dedi:
“Bence AKP'nin şüphecilere gizli gündemi olmadığını, laiklik taraftarı olduğunu göstermesi gerekiyor. Ancak AKP kapatılacaktır. Yerine yeni bir parti kurulacak. AKP Anayasa'yı değiştirerek böyle bir şeyin olmasını engelleyemedi. AKP kapatılırsa da Türkiye'de laiklik problemi çözülmeden devam eder. Türkiye'nin kafası karışık. Ancak AKP kapansa da Türkiye'de AB'den yana olan partilerle yola devam edilir. Üyelik her iki tarafın da menfaatine olan bir durum.” dedi.
Lagendijk, DTP kapatıldığı taktirde de Kürt sorunu çözülmeyeceğini aksine PKK'nın güç kazanacağını ileri sürdü, Kürtler'in hakları için dağda savaşmaları gerektiğini düşüneceklerini iddia etti.