Radar kaydı olmadan yazılan cezaya iptal

Güncelleme Tarihi:

Radar kaydı olmadan yazılan cezaya iptal
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2008 22:11

Adana Baro Başkan Vekili Abbas Bilgili, şerit ihlali yaptığı gerekçesiyle hakkında yazılan trafik para cezasını, radar kayıtları kendine gösterilmediği iddiasıyla dava açarak iptal ettirdi. Adana Baro Başkanı İbrahim Gazioğlu, bu kararın, yüze karşı yazılan trafik para cezasının iptalinde ilk olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Adana Baro Başkan Vekili Bilgili, 30 Ocak 2008 tarihirde Hatay’a otomobiliyle duruşma için giderken kent girişinde trafik polislerince durduruldu. İddiaya göre, ‘şerit ihlali’ suçundan Bilgili’ye trafik polisleri trafik para cezası yazdı. Av. Bilgili, ‘şerit ihlalini’ gösteren radar kayıtlarını görmek istediğini istedi. Bilgili, kayıtların kendisine gösterilmediği takdirde tutanağa ‘radar kayıtları gösterilmedi’ diye şerh yazarak imzalayacağını, aksi takdirde imza atmayacağını belirtti. Av. Bilgili’nin bu talebi üzerine trafik polisleri, radar kayıtlarının uzakta olduğunu, gidip görebileceğini, tutanağa herhangi bir şerh yazılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Trafik polislerine, duruşmaya yetişmek zorunda olduğunu söyleyen Av. Bilgili, radarın bulunduğu yere gidemeyeceğini, bu şekilde de tutanağı da imzalamayacağını belirterek ayrıldı.

Bir süre sonra Av. Bilgili, ‘şerit ihlali’ suçundan kendisine 55 YTL para cezası yazıldığını öğrenince Hatay 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne cezanın iptali için başvurdu. Mahkeme hakimi, bilirkişi incelemesi yaptırdıktan sonra, gerek Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını ve gerekse olayın oluşum biçimini gözeterek, trafik kurallarının ihlal edilmediğini tespit ederek verilen para cezasının iptaline karar verdi.

Türkiye’de ilk kez yüze karşı yazılan trafik para cezasını iptal ettirdiği öne sürülen Av. Bilgili, plakaya yazılan cezaların aradan birkaç ay geçtikten sonra postayla gönderildiğini, bu işlemlerin de yasal olmadığını öne sürdü. Av. Abbas Bilgili, “Bu konudaki yönetmeliğe göre bu tür plakaya yazılan cezaların tebligatının 7 gün içinde başlatılması gerekir. Gecikme varsa mutlaka itiraz edilmesinde yarar var” dedi.

Adana Baro Başkanı İbrahim Gazioğlu’da hukuk devleti esasının öneminin bu kararla bir kez daha ön plana çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Eskiden sadece plakaya yazılan cezalara itiraz edilebiliyordu, yüze karşı yazılan cezalara itiraz edilemiyordu. 2 bin 918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun yüze karşı yazılan cezalara itiraz yapılmayacağına dair hükmünün iptal edilmesine dair Anayasa Mahkemesi kararı 30 Ocak 2008 günlü, yani olayın olduğu günkü Resmi Gazete'de yayınlandığından, bu karar konusunda bir ilktir. Bu kararlar kesin olduğundan temyiz yolu kapalı olup, bu şekilde hukuksal süreç tüketilmiştir.”
Av. İbrahim Gazioğlu, bu kararın emsal teşkil ettiğini, yazılan trafik cezalarında haksızlığa uğradığını düşünmesi halinde mahkemeye başvurmalarını ve haklarını aramalarını, baro olarak kendilerine yardımcı olabileceklerini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!