Burak ARTUNER
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2008 07:002dk okuma
Kutlu Doğum Haftası için İzmir Müftülüğü yağlı güreşler organize edince, Milli Gazete, "Davul zurnayla Kutlu Doğum olur mu" manşetiyle organizasyona tepki gösterdi. Yanıt, İzmir Müftüsü’nden geldi: "Peygamberimiz, güreş başta tüm sporları teşvik etti. Yağlı güreşler de, ecdadımızın vatan edinme destanının bir parçasıdır..."
İZMİR Müftülüğü’nün Cumartesi günü başlayacak Kutlu Doğum Haftası’nda bir ilke imza atarak 1. İzmir Yağlı Güreşleri’ne de yer vermesi islámi kesimde tartışma başlattı. Milli Gazete, geçen hafta konuyu, "Davul zurnayla Kutlu Doğum olur mu" başlığıyla manşetine taşıdı. Haberde görüşü alınan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkanı İlyas Tongüç, İzmir’deki kutlamalara şöyle tepki gösterdi: "Ata sporu güreş ülke genelinde çok yaygın ama davul ve zurnanın, kutlanılan máná ile çok fazla uyuştuğunu düşünmüyorum. Yarın birileri çıkıp başka şeyleri ben böyle anlıyorum, böyle kutluyorum deme hakkını vermiş olabilir. Yanlış birtakım girişimlere de ön ayak olmuş olabilir." Gazetenin köşe yazarlarından Mehmet Tálu da, önceki günkü yazısında, şöyle yazdı: "Diyanet ve müftülüklerin bu tür programlarda halka hangi mesajı ne tür etkinliklerle vermesi gerektiğini çok iyi tespit etmesi gerekir. Kutlu Doğum ile zurna ve davulu yan yana getiremedik. Bu milletimiz tarafından çok da benimsenecek bir davranış olmamıştır."
PEYGAMBER SÜNNETİ
Eleştirilere yanıtı ise, İzmir Müftüsü İbrahim Acar verdi. Acar, müftülüğün internet sitesinden yaptığı açıklamada, şu görüşleri savundu: "Bu topraklarda yaşayan insanları, aynı duygu ve düşüncede birleştiren en önemli motiflerden biri de peygamber sevgisidir. Peygamberimizin hayatı her bakımdan insanlık için güzel bir örnektir. O, spora verdiği önemle de dikkat çekmektedir. Zamanının revaçta olan sporlarıyla bizzat ilgilenmiş ve teşvik etmiştir. Binicilik, yüzme, ok atma, kılınç kullanma ve özellikle de güreş yapma bunlardandır. Bu yüzden ata sporumuz olan güreş, bizim milli kültürümüzün çok önemli bir parçasıdır. Yağlı Pehlivan Güreşleri, Türkistan’ın bozkırlarından Malazgirt Ovası’na inen kahraman ecdadımızın kıyamete kadar Anadolu’yu aziz milletimize vatan edinme destanının bir parçasıdır. Kırkpınar da bu ruhla doğmuştur. Kırkpınar’ın İzmir’e yansıması olacak bu organizasyonun bütün hazırlıkları tamamlanmıştır. Organizasyonda Kırkpınar cazgırları, Kırkpınar davulcuları görev alacak, açık artırma ile güreş ağası belirlenecektir. Mehter Takımı ve folklor gösterileri güreşseverlere bayram havasında güzel bir gün yaşatacaktır."
Ramazanda karşı çıkmıştı
İZMİR İl Müftüsü İbrahim Acar, geçen yıl ramazan ayı öncesinde yaptığı açıklamayla da tartışılmıştı. ramazanda sahura kalkmak için davula gerek olmadığı kanısında olduğunu kaydeden Acar, davulun gece zamanlı zamansız çalınarak insanları rahatsız ettiğini ve istirahatini bozduğunu düşündüğünü ifade etti. Acar’ın bu görüşü tartışma yaratmıştı.