Kuraklık buğdayı vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık buğdayı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 12:09

Türkiye’nin en önemli tahıl ambarlarından biri olan Güneydoğu’da buğday ekili alanların yüzde 50’sini şimdiden kuraklık vurdu. İlkbahar mevsimi olmasına rağmen binlerce dönüm buğday ekili alan, yeterli yağışın düşmemesi ve aşırı sıcakların etkisiyle kuruyarak sarıya bürünürken, tarlalarda da derin çatlaklar maydana geldi. Diyarbakır Ziraat Odası Meclis Başkanı Şeyhmus Sarı, 15 yıldır ilk kez böylesine etkileyici bir kuraklık yaşadıklarını belirterek, buğdayda beklediği ürünü alamayacak çiftçilerin perişan olacağını söyledi. Sarı, bu durumunun piyasaya da çok olumsuz yansıyacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

BAŞAKLAR SARARDI, TOPRAK KURUDU

Türkiye’de başta pirinç olmak üzere temel gıda maddelerine yapılan zamlar vatandaşların alım gücünü düşürürken, Türkiye’nin en önemli tahıl ambarı olan Güneydoğu’da ekili alanları vuran kuraklık, sıkıntının önümüzdeki günlerde daha da artacağınının işareti oldu. Diyarbakır’da tarıma açık 5.5 milyon dönüm arazinin 4 milyon dönümüne bu yıl ağırlıklı olarak buğday ve mercimek ekimi yapıldı. Büyük emek sarf ederek ekim yapan çiftçiler, kış mevsiminde yeterli kar ve yağmur yağmaması nedeniyle kara kara düşünmeye başladı. Bahar mevsimi gelmesine rağmen halen istenilen yağışın düşmediği buğday ekili alanlarda susuzluk nedeniyle toprak çatladı, yeni filizlenmiş olan buğday başakları sarıya büründü. Ekonomik durumu iyi olan bazı çiftçiler, açtıkları kuyulardan fıskiye yöntemiyle tarlalarını sulamaya çalışırken, ekili alanların yüzde 50’sinin kuraklık yüzünden ürün vermeyeceğini belirten Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, önümüzdeki hafta da yağış olmaması halinde bu rakamın yüzde 90’a kadar ulaşacağını vurguladı.

Haberin Devamı

KURAKLIK TÜM GÜNEYDOĞU'DA

Kuraklık tehlikesinin sadece Diyarbakır’da değil Güneydoğu bölgesinin genelinde yaşandığı kaydeden Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, önümüzdeki günlerde bölgedeki bütün Ziraat Odası başkanlarıyla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi. Bahri Erdem, “İmkanı olan bazı çiftçiler açtıkları kuyularla tarlalarını sulamaya çalışsa da bu yeterli gelmiyor. Çiftçiler ne yapacağını şaşırmış durumda. Çünkü su kaynakları da kuruyor. Dicle Nehri’nden bazı çiftçiler pompalarla arazilerine su çekiyordu, ancak 4 gün önce Dicle ve Kralkızı Barajlarınının kapakları kapatıldığı için Dicle'de de su adeta kalmadı” dedi.

UN VE EKMEK FİYATLARI ETKİLENECEK

Diyarbakır Ziraat Odası Meclis Başkanı Şeyhmus Sarı ise, 15 yıldır çiftçiyi böylesine etkileyen bir kuraklık yaşamadıklarını söyledi. Sarı şöyle konuştu:
“Kış mevsiminde yeterli kar ve yağmur yağmadığı için toprak susuzluktan çatladı. Buğday filizlendi, ancak dibi kuru olduğu için hemen sarardı. Buğday ekili alanlar, susuzluk ve aşırı sıcakların da etkisiyle yanarak adeta sarıya boyandı. Oysa her yıl bu mevsimde buğday tarlaları yemyeşildi. Ekili alanlardaki bu sorun piyasaları da büyük oranda etkiliyor. Geçen yıl buğdayın kilosu 435 Ykr iken bu yıl 750- 800 Ykr’ye çıktı. Durum böyle olunca, un fiyatları ve ardından ekmek fiyatları etkileniyor. Bu yıl çiftçi umudunu kaybetti, ekimden bir beklentisi kalmadı. Ancak hükümetten isteğimiz, başta Ziraat bankası ve diğer özel bankalardan almış olduğumuz çiftçi kredilerini erteletmeleri.”

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR

Diyarbakır’ın merkeze bağlı Sarılar köyü sakinlerinden Tahir Sarı ise, susuzluktan çatlayan tarlasındaki toprağı avuçlayarak “7.5 aydır kar ve yağmur yağmadı. Toprak susuzluktan çatladı, büyük umutlarla ektiğimiz buğday ise yandı. Hükümetten bize tohum, gübre yardımı yapmasını ve bizi desteklemesini istiyoruz” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!