Cheney füze için geliyor

Güncelleme Tarihi:

Cheney füze için geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 11:45

Tüm dünyaya hurriyet.com.tr'nin duyurduğu, ABD'nin Türkiye'ye füze sistemi yerleştirme isteğini, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da doğruladı.

Haberin Devamı

Pentagon sözcüsü Geoff Morrel, CNN-Türk'ten Ahu Özyurt'a yaptığı açıklamada,  iki hafta önce, Polonya Başbakanı'nın Beyaz Saray'da Başkan George Bush'la füze savunma sistemleri ve ordu modernizasyonu görüşmeleri yaptığı dakikalarda ABD Savunma Bakan Robert Gates'in de Ankara'daki temaslarında aynı konunun gündeme geldiğini söyledi.

"Füze konusu sadece askeri yetkililerle değil, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerde de gündeme geldi" diyen Morrell, "Daha fazla sormayın ayrıntı veremem" dedi.

CHENEY'DE FÜZE PAZARLIĞI YAPACAK

Edinilen bilgiye göre, Ankara ve Washington arasında çok gizli sürdürülen füze pazarlıkları, ABD'nin Avrupa'daki füze savunma kalkanının üçüncü ayağını oluşturacak şekilde, Türkiye'de bir radar istasyonu kurulması üzerinde yürütülüyor. Diplomatlar, ABD'nin nihai planının radarı Türkiye'ye, İran sınırı yakınlarına koymak, savunma füzelerini Kafkasya'ya, büyük bir ihtimalle de Azerbaycan'a yerleştirmeyi planladığını kaydediyorlar.

Türkiye'ye kurulacak olan "x-band" radar istasyonunun amacının, İran'ın gönderebileceği balistik füzelerin belirlenmesi ve buna karşı Amerikan savunma füzelerini harekete geçirmek olduğu ifade ediliyor. X-band radar sistemleri, havadaki çok küçük objeleri bile belirleyebilme özelliğine sahip. Bu radarlar, potansiyel düşmanların gönderebileceği çok küçük füze başlıklarını bile ateşlenir ateşlenmez

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

algılayabiliyor. Radarlara bağlı füze savunma sistemleri de derhal harekete geçirilerek, düşman füzenin hedefine varmadan havada etkisiz hale getirilmesi sağlanıyor.

Ancak, Türkiye’nin son dönemde ilişkilerinde belirgin bir iyileşme yaşadığı İran ile bu konuda oluşabilecek bir gerginliği nasıl giderebileceği de Ankara”da boyutları ile değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, ABD'nin benzer bir radar istasyonunu da, Kuzey Kore'nin muhtemel füze saldırısının önceden belirlenebilmesi için Japonya'nın kuzeyine yerleştirildiğini kaydediyorlar.

Amerikan kaynakları, konunun 20-21 Mart'ta Ankara'da olması beklenen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in de gündeminde olacağını kaydediyorlar. Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dışında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la görüşmesi beklenen Cheney'in, Türkiye'yi füze sistemleri konusunda ikna etmeye çalışacağı ifade ediliyor.

ABD Başkanı George Bush, Kongre'den füze savunma sistemleri için harcanmak üzere 2009 yılı bütçesine yaklaşık 700 milyon dolar koymasını istemişti.

















Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!