En çok Doğu'dakiler sevinecek

Güncelleme Tarihi:

En çok Doğudakiler sevinecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2008 10:101dk okuma

Enerji Bakanlığı gün ışığından daha fazla yararlanılması için yapılan saatlerin ileri ve geri alınması uygulamasını kaldırmak üzere bir çalışma başlattı. Bakanlar Kurulu'nda kabul görmesi halinde önümüzdeki yıl saatler sabit kalacak.

Haberin Devamı

Bakanlık böylece yılda 132 milyon YTL tasarruf etmeyi hedefliyor. Saat farkından dolayı havanın erken karardığı doğu illerinde enerji tüketiminin de azaltılması öngörülüyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı yeni uygulamaya ile ilgili olarak; Avrupa ülkeleri ile saat farkı oluşacağı ve ticareti sıkıntıya sokacağı gerekçesi olumsuz görüş bildirdi.

 

 'Keban kadar katkı yapar'

 

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, saatlerin sabit kalması gerektiğini belirten Prof. Dr. Fehim Üçışık, "21 Aralık'ta Trabzon'da güneşin doğuşu saat 06.36, güneşin batışı 16.03. Aynı tarihte doğusundaki Artvin, Iğdır Ağrı ve Erzurum'da hava daha erken kararıyor. Fakat okullar, resmi daireler, bankalar ve işyerlerinde mesaiye ışıklar yakılarak devam ediliyor. Isınma maliyetleri ile enerji tüketimi artıyor. Yeni uygulamanın ekonomiye katkısı Keban Barajı büyüklüğünde olacak" dedi.

 

Haberin Devamı

Elektrik enerjisini daha verimli kullanmak içinEnerji Bakanlığı ve Tedaş'ın değişik kurum ve bakanlıklardan görüş istediği öğrenildi.

 

 Avrupa uyguluyor, Asya vazgeçti

 

Türkiye, yaz saati uygulamasında Avrupa ülkeleriyle birlikte hareket ediyor. ABD, AB'ye üye ülkelerin tamamı, Avustralya ve Rusya saatleri ileri-geri alıyor. Afrika kıtasının bir bölümü ve Uzakdoğu'daki bazı ülkeler ileri saati uygulamıyor. Çin, Japonya, Güney Amerika'nın büyük bölümü ve Orta Asya'daki birçok ülke ise önce uygulayıp sonra vazgeçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!