Şenol ÇAKIR- Ramazan YAVUZ- Ferit DEMİR- Osman BEKLEYEN - Fahrettin GÖK- Behçet DALMAZ- Ramazan İMRAĞ- Serdar KARA Azer DEMİRDündar SANSUR- Bekir KARATOPRAK, DHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2008 00:00
Türk ordusu, uzun süredir beklenen ve ’Güneş Operasyonu’ adı verilen kara harekátını önceki gün başlattı. Önce bölge top atışlarıyla dövüldü, ardından ağır kış şartlarına rağmen 3 bini Özel Harekátçı 10 bin kadar asker, çok sayıda tank ve zırhlı araç Derecik bölgesinden Kuzey Irak’a girdi. Yerden hain avına başlayan Mehmetçik’e, F-16 savaş uçakları, Cobra ve Sikorsky helikopterler de havadan destek verdi.
İLK FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
HAREKATTAN SON FOTOĞRAFLAR..
SINIRA YAKIN BÖLGELERE ASKER SEVKİYATI YAPILIYOR
TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), ağırlıklı olarak Kandil Dağı’nı hedef aldığı 16 Aralık 2007’deki ilk sınır ötesi hava harekátından tam 67 gün sonra, Irak’ın kuzeyine karadan girdi. Genelkurmay Başkanlığı, PKK unsurlarını hedef alan sınır ötesi kara harekátının önceki gün saat 19.00’da başlatıldığını dün sabah internet sitesinden açıkladı. Harekátın başlamasıyla birlikte 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da Malatya’dan Diyarbakır’a gelerek 7’nci Kolordu Komutanlığı’nda saniye saniye harekatı izlemeye başladı. Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu’nun sevk ve idare ettiği kara harekátı, 10 bini aşkın askerle gerçekleştiriliyor. Kara, hava ve jandarma birliklerinden 10 general de Korgeneral Kalyoncu’nun yardımcılığını yapıyor.
ONLAR GİREMEDEN
Teröristlerin, iklim koşullarının ağırlığında sınır ötesi harekát yapılamayacağını değerlendirip, Türkiye topraklarına sızmaya başlayacağına ilişkin duyumlar üzerine, operasyon öne alındı. Bugüne kadar genelde Nisan sonlarında yapılan kara harekátı, bu nedenle ilk kez Şubat’a çekildi. Teröristler topraklarımıza girmeden, hareketlilikleri üzerine kara ve hava herekátı eş zamanlı olarak başlatıldı.
ÖNCE TOPLA DÖVÜLDÜ
Harekat, topçu ateşiyle başladı. Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde, 3’üncü Sınır Jandarma Taktik Alay Komutanlığı’nda konuşlandırılan 40 kilometre menzilli 105 ve 203 mm. çaplarındaki obüslerle, 30 kilometre uzaklıktaki Zap, 15 kilometre uzaklıktaki Hakurk ve 10 kilometre mesafedeki Avaşin kampları gün boyu top atışına tutuldu. Bu bölgelerde PKK’nın lojistik destek aldığı ve kaçış yolu olarak kullanabileceği yollar imha edildi. Savaş uçaklarının düzenlediği hava operasyonunda ise, Kuzey Irak’taki 4 köprü havaya uçuruldu.
SINIR DERECİK’TE GEÇİLDİ
Ardından önceki gün saat 19.00’da Mehmetçik, Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nin sınırın sıfır noktasındaki Üzümlü ve Şemdinli İlçesi’nin yine sıfır noktadaki Derecik kesimlerinden yıldırım hızıyla sınırı geçip ilerledi. Hakkári dağ komando birliği, jandarma ve kara kuvvetlerine bağlı özel harekát timleri ile termal kameralı M-60 A1 tipi tanklar ve diğer zırhlı araçlardan oluşan kara unsurları, Diyarbakır’daki 2. Taktik Hava Üs Komutanlığı’ndan havalanan 20 kadar bomba yüklü F-16’nın desteğiyle "Güneş operasyonu" adı verilen kara harekátını başlattı.
3 BİNİ ÖZEL HAREKATÇI
Harekátın başlarında, 3 bini özel harekát birliklerine bağlı 10 bin askerimiz 10 kilometre derinliğe girdi. Gün içinde asker tank ve diğer zırhlı araçlara sürekli takviye yapıldı. Bu çerçevede Türk askerinin Irak içindeki harekátı, bölgenin derinliğine göre kimi zaman 30-40 kilometreyi buldu. Sınırın sıfır noktasında da çok sayıda asker, gerektiğinde destek birliği olarak bekletiliyor.
TERÖRİSTLER VURULDU
Mehmetçik’in havadan lojistik desteği Couger helikopterleri ile sağlanırken, gece görüşlü Skorsky’ler de özel harekát birliklerini Irak’ın kuzeyine indirdi. Cobra helikopterleri de taaruzlarıyla PKK’lılara göz açtırmadı. Irak’ın kuzeyine asker indiren helikopter sayısı 50’yi buldu. En önemli hedeflerden birinin, 600 kadar PKK’lının bulunduğu tahmin edilen Hakurk bölgesi olduğu ve Mehmetçik’in bu bölgeye doğru ilerlerken girdiği çatışmalarda çok sayıda PKK’lı
teröristi etkisiz hale getirdiği öğrenildi.
ARKALARI GÜVENE ALINDI
Dün sabah sınır bölgelerine mühimmat ile birlikte, askeri ambulanslar sevkedildi. Kamplardan kaçan PKK’lıların Türkiye’ye sızmalarını önlemek için geçiş güzergahında bulunan Çukurca’nın Çayırlı, Işıklı, Uzundere ile Şırnak’ın Yemişli, Andaç, Hilal, Taşdelen, kesimlerine helikopterler için geçici pistler yapıldı. Bölgede stratejik önemi sahip köylere kurulan sahra çadırlarına binlerce asker konuşlandırıldı.