Zina krizinin mimarı YÖK'te ikinci adam

Güncelleme Tarihi:

Zina krizinin mimarı YÖKte ikinci adam
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 15, 2008 09:08

Tartışmalı isim Prof. Dr. İzzet Özgenç YÖK Başkan Vekili oldu. YÖK Başkanı Prof. Özcan tarafından aday gösterilen Prof. Özgenç, yeni TCK'nın görüşüldüğü alt komisyonda 'Zina yapan hapisle cezalandırılsın' önergesini vermişti..

Haberin Devamı

 YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Genel Kurulu'na yaptığı "hukukçu başkan vekili olmalı" telkini üzerine "Zina yapan hapse atılsın" diyen Prof. Dr. İzzet Özgenç, kurul tarafından bu göreve seçildi. Özcan, Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi olan ilahiyatçı Prof. Dr. Halis Ayhan'ı YÖK Eğitim Komisyonu'nun, edebiyat profesörü Yekta Saraç'ı Malezya İslam ve El-Ezher gibi üniversiteleri tanımayan Denklik Komisyonu'nun başına getirdi. Özcan'ın YÖK Genel Kurulu'na danışmadan başkan vekili olarak atayacağı diğer ismin ise YÖK üyesi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir olacağı öğrenildi.

Milliyet’in haberine göre, Özcan başkanlığında dün toplanan YÖK Genel Kurulu'nda Prof. Dr. İsa Eşme'nin istifasıyla boşalan başkanvekilliği için seçim yapıldı. Toplantıda hiçbir üyenin bu göreve kendisini aday göstermemesi üzerine Özcan'ın aday gösterdiği Özgenç, hükümet kanadından gelen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün atadığı YÖK üylerinin oylarıyla başkan vekilliğine getirildi.

Zina önergesi tartışma yaratmıştı       Â

 

Özgenç'in, 2004 yılında yeni TCK'nın görüşüldüğü TBMM Alt Komisyonu'nda "Bir başkasıyla zina yapan evli kişi, diğer eşin şikâyeti üzerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeren önerge vermesi tartışmaya yol açmıştı. Hükümet, tepki üzerine öneriden vazgeçmişti. Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi olan Özgenç'in görev süresi Mart 2011'de bitecek.

Haberin Devamı

Özcan, YÖK'ün bel kemiği olarak görülen ihtisas komisyonlarından Eğitim ve Denklik komisyonlarında da değişikliğe gitti. Özcan, Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi olan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç'ı Denklik Komisyonu'nun başına getirdi.

Eğitim Komisyonu, ÖSS, yükseköğretime geçiş, üniversite kontenjanları, ders programları gibi çok sayıda konuyla ilgili olarak YÖK Genel Kurulu'na çalışma ve düzenleme teklifleri veriyor. Denklik Komisyonu da yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların Türkiye'deki geçerliliklerini belirliyor.

Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün YÖK Başkanlığı döneminde denkliği kaldırılan Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak çalışan Özcan, göreve geldikten sonra bu konuyla ilgili olarak, "Malezya'ya gitmekten şeref duyarım. Oradaki İslam Üniversitesi'ni Türkiye kurdu. Kuruluşunda yer aldığımız bir üniversiteyi devletin zamanında tanıdığı bir üniversiteyi şimdi tanımıyoruz. Böyle saçma şey olmaz" demişti.


Haberin Devamı

İlahiyatlar mercek altında

 

Özcan, Eğitim Komisyonu'nun yürütücülüğüne ise eğitim fakültesi kökenli YÖK üyesi Prof. Dr. İsa Eşme yerine Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan'ı getirdi. YÖK kulislerinde, Ayhan'ın 8 yıldır kontenjanları artırılmayarak sabit tutulan ilahiyat fakültelerine yönelik iyileştirmeler yapacağı iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!