Çilem KAYA / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2008 00:001dk okuma
Kütahya’da dokuz kişinin ölümü ile sonuçlanan tren kazasının ardından TCDD’ye yönelik iddialar bir kez daha gündeme gelmeye başladı.
Conta başı kırılmasının sebep olduğu belirtilen kazanın ardından, yeterli onarım ve bakımın yapılmadığına ilişkin eleştirilerin yönetildiği TCDD, uluslararası şartlara uygun olarak rayları denetleyen yeni cihaz için bir yıldır bekliyor. TCDD yetkilileri, maliyeti 6.5 milyon dolar olan cihazın alımı için 2006 yılında harekete geçtiklerini belirterek, aynı yıl ihaleye çıktıklarını ancak ihaleye giren firmaların Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itirazda bulunduklarını kaydetti.
CİHAZ HAZİNE’YE TAKILDI
TCDD yetkilileri, alımın gecikmesine yol açan süreci, "Firmaların şikáyetinin ardından yüklenici firma ile ticari sözleşme imzalandı. Proje kapsamında Avusturya’dan temin edilmesi planlanan kredi niyet mektubunu Hazine Müsteşarlığı’na gönderdik. Müsteşarlık, kreditör ile mali koşullarda müzakereye başladı. Ancak, faiz oranı ve ücretler konusunda anlaşmaya varılamadı" sözleriyle özetledi. Yetkililer, satın alma sürecinin bu sebepten uzadığını belirterek, yeni alınacak cihazın özelliklerini de şöyle sıraladılar:
SON SİSTEME GEÇİLEMEDİ
"Biz demiryolları olarak yılda iki kez rayların denetimini yapıyoruz. Denetimler şu anda M-PV7 ismi verilen cihazlarla yapılıyor. Biz uluslararası standartlara uygun olarak video ve fotoğraf çekme özelliğine sahip bilgisayar donanımına sahip son teknolojiye uygun yeni bir ’yol ve katener muayene makinesi’ almak istedik. Bunun için ihaleye çıktık, ancak ihale süreci firmaların şikáyetinin ardından uzadı. Bir adet almayı planladığımız bu aracı hem hızlı tren hattında, hem de normal ray hattında kullanmayı planlıyoruz."