Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kurul'un gündemiyle ilgili bilgi verdi.
Şahin, “Türban yasağının kaldırılması ile ilgili AK Parti ve MHP arasında yürütülen görüşmeler hangi aşamada? Bu konuda Bakanlar Kuruluna bilgi verildi mi?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bu konu Bakanlar Kurulumuzun gündeminde yoktu ve Bakanlar Kurulumuza bu konuyla ilgili bir bilgi de verilmedi.
Bilindiği gibi bir anayasa çalışması yapılıyor. Anayasa değişikliği çalışmasını parti grupları ve parti genel merkez yetkilileri yaparlar. O bakımdan Bakanlar Kurulumuzun gündeminde bu konu olmadı. Zannediyorum, partimizin yetkilileri, Grup Başkanvekillerimiz, MHP yetkilileri ile bu konuda görüşme yürütüyorlar. En son gelmiş oldukları nokta nedir bilemiyorum. Zannediyorum bu konuda kendileri gerekli açıklamayı yapacaklardır.”
Şahin, “Sayın Çiçek ve Sayın Ergin Bakanlar Kurulu toplantısına girmediler mi?” yönündeki bir soru üzerine “Bakanlar Kurulu tam biterken Cemil Bey girdi. Ama Bakanlar Kurulumuza bir bilgi vermedi. Sanırım yukarıya çıktılar. Genel Başkanımızla bir görüşme yapacaklar sanıyorum” dedi.
Bakan Şahin, “Sayın Çiçek ve Sayın Ergin'in bilgi sunumu öncesinde Bakanlar Kurulu devam ederken Sayın Başbakan'ın türbanla ilgili kurula ara verilip dar kapsamlı bir çalışması oldu mu?” sorusu üzerine de, “hayır. Bakanlar Kurulumuzda bu konuyla ilgili hiçbir konu görüşülmedi. Sadece Cemil Bey toplantı bitmek üzereyken geldi. Hatta yerine bile oturmadı. Çünkü toplantı bitmişti. Yukarıya çıktı. Sayın Başbakan da arkasından çıktı. Herhalde yukarıda Parti'nin Genel Başkanı sıfatıyla bu yapılan çalışmalarla ilgili herhalde ilgili arkadaşlarımızdan bilgi alacaklar” diye konuştu.
301. MADDE VE RTÜK KANUNU
Bakan Şahin, “Türk Ceza Kanununun 301. maddesinde bir erteleme söz konusu mu?MHP ile yaşanan görüşmelerde bir sorun yaşanmaması için böyle bir ertelemenin olabileceği ifade ediliyor” sorusuna, “301. Madde değişikliği ile ilgili konu şu anda tamamen grubumuzun inisiyatifindedir. TBMM grubumuz, grup başkanvekillerimiz üzerinde çalışmalar tamamlanmış olan bir değişiklik teklifini TBMM Başkanlığına öngördükleri bir tarihte vereceklerdir. O da sanıyorum önümüzdeki günlerde TBMM'nin ilgili komisyonlarında ve genel kurulda kısa sürede görüşülür” yanıtını verdi.
Şahin, “RTÜK Kanunuyla ilgili, özel radyo ve televizyonlardaki yabancı payının yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarılması RTÜK'ün taslağında yer alıyordu. Ayrıca yayın kriterleri arasına 'Edebe aykırılık' ilkesi eklenmişti. Bu tartışma konusu oldu. Bu kriterin tasarıda net tanımının olmaması noktasında. Ayrıca, milli güvenliğin gerektirdiği durumlarda Başbakan ya da görevlendireceği bakana yayın durdurma hakkı tanınıyordu. Acaba bu 3 maddeyle ilgili nihai noktaya varılabildi mi?” sorusu üzerine şunları söyledi:
“Kamuoyunda olan bu tartışmalar Bakanlar Kurulunda da ortaya kondu. Kimi bakan arkadaşlarımız bu düzenlemelerle ilgili farklı düşüncelerini ortaya koydular. Kimi bu önerilere destek veren açıklamalar yaptı, kimi farklı öneriler getirdi.
Bütün bu öneriler 3 bakan arkadaşımızın içinde bulunduğu bir çalışma komisyonunca tekrar değerlendirerek Bakanlar Kuruluna imza için geleceği kanaatindeyim. Yani gündeme getirdiğiniz konular henüz kesinleşmiş konular değildir. Bu çalışmalardan sonra Bakanlar Kuruluna tekrar geldiğinde kesinleşecektir. Ne zaman bizden TBMM'ye sevk edilirse o zaman bir tasarı metninden bahsedebiliriz. Şu anda bir tasarı taslağı üzerinde konuşuyoruz.”
Şahin, “RTÜK'e TRT'yi denetleme yetkisinin verilmesi TRT'nin özerk yapısına bir sıkıntı vermez mi acaba?” sorusunu da “Bu konuda Bakanlar Kurulumuzda hiçbir tartışma olmadı. Bu düzenlemeye arkadaşlarımızın olumlu yaklaştığı kanaatindeyim” sözleriyle yanıtladı.
“ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ”
Mehmet Ali Şahin, “Kamuoyunda Ergenekon terör örgütü olarak anılan örgütle ilgili her gün yeni bilgiler, bulgular ortaya çıkıyor. Size gelen, ulaşan bilgiler nedir? Bu konuda Bakanlar Kurulunda bir değerlendirme yapıldı mı?” sorusu üzerine de şunları kaydetti:
“Yargıya intikal etmiş bir konunun detayları hakkında bilgi vermemin mümkün olmayacağını takdir edersiniz. Ancak şunu ifade edebilirim bu sorunuz üzerine: Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Hükümetimiz her türlü kanunsuzlukla mücadelede kararlıdır. Özellikle organize suç örgütlerinin, terör örgütlerinin ve bunların kurmuş olduğu çetelerin ucu nereye kadar giderse gitsin sonuna kadar takipçisi olacaktır.
Bu konuda emniyet güçlerimiz üzerlerine düşen görevleri en iyi şekilde ortaya koyuyorlar. Bağımsız yargı organlarımız üzerine düşeni yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tüm kurum ve kurullarıyla başta anayasa olmak üzere kanunları harfiyen uygulayacak ve kanuna aykırı davrananlarla ilgili üzerine düşeni en iyi şekilde yerine getirecektir. Keşke ülkemizde bu tür, hepimizi rahatsız eden bir takım yasa dışı yapılanmalar olmasaydı. Ama inanıyorum ki bu şekilde düşünenler içinde bu son yapılanlar ve gelişmeler ciddi bir ders olmuştur”