2 maddede uzlaştılar

Güncelleme Tarihi:

2 maddede uzlaştılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:002dk okuma

Meclis’te bir araya gelen AKP ve MHP kurmayları türban konusundaki 10. ve 42. maddeler üzerinde uzlaşıp, ayrıntılı çalışma yapılmasını kararlaştırdılar. ’Siyasi simge’ konusunda hassasiyet gösterilirken, mahkeme kararlarını by-pass eden 13. madde Başbakan’ın "Uzlaşın" talimatıyla paketten çıkarıldı.

ÜNİVERSİTEDE türban serbestliğine Anayasal formül bulmak için Meclis’te bir araya gelen AKP ve MHP, genel çerçevede mutabakata vardı. 13. maddeyi paketten çıkaran iki parti kurmayları yaptıkları ortak açıklamada, ’siyasi simge’ yorumuna karşı ince ayar yaparken, düzenlemenin üniversiteyle sınırlı olacağını da vurguladılar.

MHP’DEN 13. MADDE İTİRAZI

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TBMM’deki makamında toplanan zirveye iki partiden 4’er kurmay katıldı. AKP’nin heyeti Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ’dan oluştu. MHP tarafında Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile diplomatlık döneminde 1 Mart tezkeresinin çetin müzakericisi olan milletvekili Deniz Bölükbaşı yer aldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda, Anayasa Mahkemesi ile AİHM’nin türban kararı ayrıntılı olarak değerlendirildi. AKP’nin 13. maddede önerdiği, "Mahkeme kararları ve gerekçeleri temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasına yönelik kullanılamaz" ifadesine MHP karşı çıktı.

ERDOĞAN: UZLAŞIN

Bunun üzerine telefonla bilgi verilen Erdoğan’ın, "MHP’li arkadaşların görüşlerini dikkate alın. Mümkün olan en iyi mutabakatı sağlayın" talimatıyla 13. madde paketten çıkarıldı. Görüşmede maddelerin gerekçeleri de tartışıldı. Madde metninde yer almayan ’başörtüsü’ ifadesinin gerekçeye eklenmesi değerlendirildi. AKP tarafı, "Dini gereklerinden dolayı başörtü takanlara serbestliğin amaçlandığının" gerekçeye yazılmasını istedi. MHP’liler de ’yükseköğrenim’ sınırının gerekçede düzenlenmesini önerdiler. Hukukçu üyelerden farklı ifadeler önerilince, 10. ve 42. maddeler üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapılıp, liderlere bilgi verildikten sonra yeniden toplanılması kararlaştırıldı.

YÜKSEKÖĞRENİM VURGUSU

Görüşmeden sonra yapılan ortak yazılı açıklamada, "Konu yükseköğrenimde kanayan bir yaradır" denilerek çalışmanın sınırı çizildi. Erdoğan’ın, "Velev ki siyasi simge olsun" sözüne karşı MHP’nin talebiyle açıklamaya "Konu iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir" ifadesi eklendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!