A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2008 21:234dk okuma
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türk-Yunan ilişkilerinin tamamen uyumlaştırılmasının temel hedef olduğunu ve
Karamanlis, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık'ta düzenledikleri ortak basın toplantısına, "Türkiye Başbakanı değerli dostuma, şahsıma ve heyetime gösterdiği samimi misafirperverlikten dolayı teşekkür etmek istiyorum" sözleriyle başladı.
Ziyaretinin Yunanistan'dan başbakan düzeyinde 49 yıl aradan sonra yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu hatırlatan Karamanlis, "Biz burada geçmişin zorluklarını geçip, geleceğe daha olumlu bakmak için bir noktada Yunanistan'ın tercihini göstermek istedik" diye konuştu.
Karamanlis, görüşmelerde ikili ve uluslararası düzeydeki sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Bugün bazı ikili işbirliği alanlarında önemli adımların atıldığının bir gerçek olduğunu ifade eden Karamanlis, ekonomi alanındaki işbirliğiyle ilgili bugün artık somut bazı adamların bulunduğunu ve bunların da geleceğe daha iyi bakmaya vesile teşkil ettiğini belirtti. Özellikle enerji alanındaki işbirliğinde iki ülke için önemli avantajlar bulunduğunu kaydeden Karamanlis,bunun geleceğe yönelik daha fazla avantaj yaratacağını ifade etti.
Türkiye'nin AB sürecini de ele aldıklarını belirten Karamanlis, her aday ülke için olduğu gibi, Türkiye için de zor bir süreç olduğunu ve ciddi bir çalışma gerektirdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'a, Yunanistan'ın Türkiye'nin tam üyelik sürecini desteklediğini bir kez daha beyan ettiğini kaydeden Karamanlis, "Türkiye AB'ye karşı yüklenmiş olduğu sorumluluklarını ve AB kriterlerini yerine getirdiği takdirde, AB de Türkiye'yi tam üye olarak kabul etmek zorundadır" dedi.
Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde samimi olarak değerlendirilmesi gereken konular arasında Patrikhane ve Heybeliada Ruhban Okulunun tekrar açılması gibi konuların bulunduğunu belirten Karamanlis, azınlık haklarının korunmasının da AB açısından önemli bir kriter olduğunu belirtti.
"Temel hedefimiz Türk- Yunan ilişkilerinin tamamen uyumlaştırılmasıdır" diyen Karamanlis, bunun, ikili ilişkilerde gerçek anlamda ilerlemenin tek yolu olduğunu ve AB çerçevesinde iki ülkenin önüne açılan tüm fırsatları değerlendirme imkanı sunduğunu belirtti.
İkili ilişkilerin ilerleyebilmesi için temel faktörün, uluslararası hukuk ve sözleşmeler temeli olduğuna işaret eden Karamanlis, aynı ittifak içinde yer alan ve AB perspektifi taşıyan iki komşu ülke için uluslararası hukuk temelinde hareket etmekten başka bir yol kalmadığını ifade etti. Karamanlis, bu çerçevede başlatılmış olan istikşafi görüşmelerin devamını ve genişletilmesi konusunda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.
Kıbrıs sorununu da görüştüklerini belirten Karamanlis, "Zaten şu an 8 Temmuz 2006 tarihli sözleşmeye istinaden çabaların devam etmesi yönünde mutabık kaldık" dedi. Karamanlis, "Hedefimiz BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs'ın birleşmesine neden olabilecek olan adil, barışçıl ve kalıcı bir çözüme ulaşmaktır. Bu şekilde Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları ortak olarak AB'nin nimetlerinden yararlanabilirler" diye konuştu.
SORULAR
Yunanistan'ın Ege sorunları çerçevesinde tek sorun olarak kıta sahanlığı konusunu gördüğünün hatırlatılması üzerine Karamanlis, ikili ilişkilerde özellikle Ege konusunda belirli sorunların bulunduğunun malum olduğunu belirterek, bu tip sorunların çözümünde izlenmesi gereken yöntemin, uluslararası hukuk ve sözleşmeler çerçevesinde ele alınması olduğunu kaydetti.
Yunanistan'ın bu konuda Lahey Adalet Divanına başvurma yönündeki tavrını muhafaza ettiğini belirten Karamanlis, bununla birlikte sorunların barışçıl şekilde çözümleneceğine inandığını ifade etti.
Karamanlis, temel hedefin ikili ilişkilerin iyileştirilmesi olduğunu ve bunun temel şartının da iyi komşuluk ilişkilerinden geçtiğini kaydetti.
AB sürecinde tehdidin, kaba kuvvetin veya gerginliğin yer almasının anlamsız olduğunu ifade eden Karamanlis, "Şahsen ben artık bir sayfayı çevirmenin zamanı geldiğine inanıyorum" diye konuştu.
"ADADA ARTIK BİRLEŞME OLMASI GEREKİYOR"
Karamanlis, Kıbrıs konusundaki çözüm sürecine ilişkin soru üzerine, Yunanistan'ın adadaki siyasi sorunun çözümlenmesi yönünde açık ve net siyaseti olduğunu söyledi. "Adada artık birleşme olması gerekiyor" diyen Karamanlis, bunun her şeyden önce Kıbrıs'taki tüm insanlar için olması gerektiğini söyledi.
Kıbrıs sorunu uluslararası boyutta olduğu için sorunun çözümünün Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkileri gelişmesine de katkıda bulunacağını belirten Karamanlis, bu konuda çerçevenin BM Güvenlik Konseyi kararları, AB ilkeleri ve 8 Temmuz 2006 sözleşmesiyle belirlendiğine inandığını kaydetti.
Karamanlis, "Biz tüm gücümüzle, kalıcı olabilecek çözümün bulunması yönünde her türlü desteğe vermeye hazırız" dedi.
Yunanistan Başbakanı Karamanlis, bir başka soru üzerine de, Türkiye için Patrikhane'nin merkezinin bu ülkede olmasının çok önemli bir kriter olduğunu belirterek, "Bunun bir Avrupa pasaportu olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
İstikşafi görüşmelere yönelik soru üzerine de Karamanlis, ilgili sorunun devam ettiğini belirterek, istikşafi görüşmelerin devamı ve hızlandırılmasını konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi.
"AVRUPA'DAKİ SON DUVARIN YIKILMASI İÇİN SON FIRSAT"
Bir başka soru üzerine Karamanlis, Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'nin AB sürecinde önemli bir kriter olduğunu ve Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönetimiyle ilişkilerini uyumlaştırmasının zorunluk olduğunu söyledi.
AB ülkeleri çerçevesinde adil ve kalıcı çözüm bulunabilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Karamanlis, "Avrupa'da var olan son duvarın yıkılması için artık önümüzde son fırsat var. Bu konuda çaba göstermemiz gerekiyor" dedi.
Bazı basın organlarındaki Yunanistan'daki Türkiye aleyhtarlığına ilişkin ankete yönelik soru üzerine Karamanlis, yapılan kamuoyu araştırmalarını yararlı çabalar olarak gördüğünü, ancak bunların siyaset belirleme unsuru olduğuna inanmadığını belirtti.
Karamanlis, Yunanlıların Türk halkına yönelik iyi duygular taşıdığına inandığını ifade ederek, "Bir sayfa değiştirilmesi gerektiğini öngördüklerine inanıyorum" diye konuştu.
Uzun yıllar pek de olumlu olmayan tarihi bir geçmiş olduğunun bir gerçek olduğunu belirten Karamanlis, çok zaman bunların güven sorunu ortaya çıkardığını, bunları aşmak için uzun zaman gerektiğini belirtti. Karamanlis, "Bu konuda liderlerin yolları açması için siyasi cesaret ve isteklerinin olması gerekiyor" dedi.
Karamanlis, Yunanistan'dan başbakan düzeyinde bir sonraki ziyaretin bir 49 yıl daha almayacağını sözlerine ekledi.
Başbakan Erdoğan, basın toplantısının ardından, konuk başbakan Karamanlis onuruna Başbakanlık Resmi Konutunda akşam yemeği verdi.
Basın mensuplarının yemekten kısa süre görüntü almasına izin verildi, açıklama yapılmadı.