Köşk'te iki first lady

Güncelleme Tarihi:

Köşkte iki first lady
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2008 21:28

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, bölgesinde stratejik konuma ve öneme sahip Sudan'ın istikrarına, birliğine, refahına ve kalkınmasına büyük önem verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Fotoğraflar  için tıklayın

Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir onuruna Çankaya Köşkünde akşam yemeği verdi.

Yemekte yaptığı konuşmada Gül, Sudan'ın yakın zamanda, sorunlarını tümüyle çözüp huzur ve refaha kavuşacağına inandığını belirterek, Türkiye'nin bu konuda üzerine düşecekleri yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Gül, bu çerçevede, uzun yıllar süren ve Sudan halkına büyük acılar yaşatan iç savaş sonrasında 2005 yılında imzalanan Kapsamlı Barış Anlaşması ve 2006 yılında imzalanan Doğu Sudan ve Darfur Barış Anlaşmalarıyla, Sudan'da barış ve güvenliğin tesisi yönündeki gayretleri ve atılan adımları memnuniyetle izlediklerini ve desteklediklerini belirtti.

Türkiye'nin, tarihi, manevi, dini ve kültürel bağlara sahip olduğu Afrika'daki gelişmeleri dikkatle ve yakından izlediğini kaydeden Gül, Sudan'ın, Afrika kıtasının ve dünya medeniyetinin gelişimine büyük katkılarda bulunmuş, zengin tarihe sahip önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Sudan'ı Afrika'da önde gelen bir dost ülke olarak görüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Sudan'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı seviyesinde düzenlenen bu ikinci ziyareti, El Beşir'in, iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilere ve işbirliğine verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

“İLİŞKİLERİN GELİŞİP ÇEŞİTLENMESİNİ İSTİYORUZ”

Gül, Türkiye'nin de Sudan ile ilişkilerinin gelişip çeşitlenmesini istediğini, bu ilişkileri geliştirerek halkların refah ve mutluluğunu artırmayı amaçladıklarını söyledi. Gül, bu bağlamda bugün yapılan görüşmelerin, ilişkilerin ileriye taşınması, bölgesel ve ikili konuların ele alınması açısından çok yararlı olduğunu belirtti.

Türk ve Sudan uluslarının hissettikleri karşılıklı saygı ve takdir duygularının, halkların özellikle kültürel ve ticari ilişki alanlarında daha yakınlaşmaları için gereken zemini sağladığını ifade eden Gül, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Her ne kadar coğrafi anlamda ülkelerimiz arasındaki mesafe büyük olsa da insanlarımız birbirine yabancı değildir. Bu gerçeği iyi değerlendirmeli, ilişkilerimize ivme verecek şekilde kullanmalıyız.

Ziyaretiniz sırasında, ilişkilerimizin çerçevesini tamamlayan yeni anlaşmaların imzalanmış olması ve bu anlaşmaların kısa sürede uygulamaya geçirilmesi, bahsettiğim ivmeyi yaratmakta şüphesiz önemli bir işleve sahip olacaktır.”

SUDAN CUMHURBAŞKANI EL BEŞİR

Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir de konuşmasında, Darfur meselesinde kan ve can kaybının durması için adil çözüm bulmaya kararlı olduklarını söyledi.

Uluslararası toplumun, mülteciler ve civar ülkelere göç edenlerin sıkıntılarına son vermek amacıyla silahlı grupları masaya oturmaya ikna etmede ciddi çaba göstermesi gerektiğini ifade eden El Beşir, Sudan'ın bu konuda gerekli çabayı gösterdiğini ve uluslararası toplum ile iyi işbirliği içinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Konuşmasında Türkiye ile Sudan arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret eden El Beşir, Türk ekonomisinin güçlü, dışa açık, yabancı sermayeyi çeken ve güven veren bir ekonomi düzeyine ulaştığını kaydederek, "Bu da ülkenizin dost ve kardeş Afrika ve Arap ülkeleriyle işbirliği içerisine girmesine olanak sağlayacaktır" dedi.

Sudan'ın, Arap ve Afrika ülkeleri arasında köprü işlevi gördüğünü ve bu konumundan dolayı da tüm gelişim ve ortak yatırım alanlarında nitelikleri bakımından sıçrama tahtası olma özelliğine sahip olduğunu belirten El Beşir, Türk özel sektörüne Sudan'ın kapılarının ardına kadar açık olduğunu ve Türk şirketlerine öncelik vereceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006 yılındaki Sudan ziyaretinin ardından Türk Kızılay'ının, Darfur'da yardım faaliyetleri başlatmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren El Beşir, TİKA'ya da Sudan'daki faaliyetleri ve desteğinden ötürü minnet duygularını ifade etti.

ULUSLARARASI KONULAR

Türkiye'nin, Filistin meselesine ilişkin olarak, Orta Doğu'da kalıcı ve adil barış için üstlendiği önemli rolü takdirle karşıladıklarını belirten El Beşir, “barışın ancak İsrail'in BM kararı gereği işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve Filistin halkının, başkenti Kudüs olan bağımsız devletini kurması ile mümkün olduğunu” söyledi. El Beşir, Türkiye'nin, Müslümanların kutsal topraklarının, özellikle de Mescid'i Aksa'yı korumaya yönelik gösterdiği çabayı da takdirle izlediklerini, bunun bütün İslam ülkelerine örnek teşkil etmesini arzuladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Irak'taki gruplar arasında barış, istikrar, birlik ve beraberlik gerektiği kanaatini de dile getiren El Beşir, Sudan olarak, Kıbrıs meselesine de BM çerçevesinde çözüm bulunması gerektiği görüşünde olduklarını belirtti. El Beşir, adada barış sürecinin tekrar canlandırılması için Türkiye'yi desteklediklerini, ayrıca tüm tarafları BM şemsiyesi altında kapsamlı ve adil bir çözüm konusunda gayret göstermeye davet ettiklerini söyledi.

Terör konusuna da değinen El Beşir, çağın afetlerinden biri olarak nitelediği terörün ortadan kaldırılması için tüm barış seven ülkelerin işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini vurguladı.

El Beşir, Sudan'daki duruma ilişkin olarak da Güneyli Halk Hareketi ile aralarındaki ortaklık ilişkilerinin, Halk Hareketi, Milli Mutabakat Hükümetinden çekilmeden önceki ilişkilere göre daha güçlü olduğunu ve barış anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili bütün yaşanan sorunlara iki tarafın birlikte kabul edebileceği çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti.

YEMEKTEN NOTLAR

Çankaya Köşkündeki yemeğe, Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir de eşi Widad Babikir ile birlikte katıldı. Çankaya Köşkünde yabancı bir devlet başkanı onuruna verilen resmi akşam yemeği, ilk kez eşli olarak düzenlendi. Yemeğe TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de eşleriyle birlikte katıldı.

Yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve çok sayıda davetli katıldı. Yemeğe ayrıca, Umman, Etiyopya, Cezayir, Tunus, Fas ve KKTC, büyükelçi düzeyinde, Libya, Mısır, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Senegal de büyükelçilik müsteşarı seviyesinde katıldı.

Yemekte konuklara zeytinyağlı çeşitleri, kalamar ile birlikte kadayıfa sarılı karides, bademli pilav ile birlikte kuzu tandır, mevsim salatası, karışık Türk tatlıları, mevsim meyveleri, dondurma ve çifte kavrulmuş lokum ikram edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!