Bahçeli'den türbana çözüm formülü

Güncelleme Tarihi:

Bahçeliden türbana çözüm formülü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 11:424dk okuma

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İspanya'dan dönüşte yaptığı türbana çözüm çağrısına cevap geldi.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/anayasa_bekle_turban.jpghttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/chp_turban_tepki.jpg
MHP'den yapılan yazılı açıklamada Anayasa'nın 10'uncu Maddesi'nde yapılacak bir düzenleme ile türbana çözüm bulunabileceği belirtildi.
Böylece bir kamu hizmeti olan eğitim hakkında eşitliğin sağlanabileceği vurgulandı.
Anayasa'nın 'Kanun Önünde Eşitlik' bölümünde yer alan Madde 10'un değişiklik yapılması istenen 4'üncü fıkrası şöyle:
"Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar."

ATATÜRK İLKELERİNE İHANET

Prof Dr. Hikmet Sami Türk
(Eski Adalet Bakanı):

 MHP'nin önerisi, Anayasa'nın genel ruhuna aykırıdır. Öneri, genel bir teklif yani başörtüsünden bahsetmiyor. Sadece biraz maddedeki konuyu açıyor. Bu öneri, laiklik ilkesiyle çelişmiyor. Ancak AKP'nin önerisi TCK ve kabahatler Kanunu'nda da değişiklik getiriyor. Bu öneri Atatürk Devrimleri'ne aykırıdır. Bu teklifi yasalaştıracak milletvekilleri ve onu onaylayacak Cumhurbaşkanı göreve başlarken bu devrimlere bağlı kalacaklarına dair yemin ettiler. Anlaşılan bu yeminler delinecek.


Haberin Devamı

İŞTE AÇIKLAMA:

Milliyetçi Hareket Partisi'nin açık ve net teklifi şudur:

Milliyetçi Hareket Partisi bu konuyu, mevcut Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrasında 'devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır' ifadesine ek olarak bütün işlemlerinden sonra gelmek üzere 'her türlü kamu hizmetlerinin sunulmasında ve bunlardan yararlanılmasında' cümlesine yer vererek çözmeyi önermektedir.

Önerdiğimiz anayasa değişikliğinin metni şudur:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. maddesinin 4. fıkrasının değiştirilmesi hakkında kanun teklifi.

Madde 1: Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrası'nın 'devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinin sunulmasında ve bu hizmetlerden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.'

Haberin Devamı

Madde 2: Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer, halk oylamasına sunulduğu takdirde tümüyle oylanır.”

BU ÖNERİ ÇÖZMEZ

Doç. Dr. Serap Yazıcı
Bu teklifin çözüm sağlayacağı kanısında değilim. Maddenin mevcut biçimi zaten böyle bir anlamı içermektedir. Ve sahip olduğu biçim buna rağmen türban konusunda problem çıkmaktadır. Tek seçenek vardır. Belki bazı çevreler buna karşı çıkacaktır ama bence yüksek öğretimde kılık kıyafeti düzenleyecek ifadenin Anayasa'nın din hürriyetini veya eğitimle ilgili maddesine eklenmesi sorunu çözecektir. Biz zaten Anayasa taslağımızda bu konunun eğitimle ilgili maddeye eklenmesini uygun gördük. Sorun kanuni düzenleme ile çözülemez Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin 1989 ve 1992 yılında verdiği kararlarıyla bu yolu engelleyecek sonuca ulaştı. Düzenlemeler laiklik ilkesine aykırı bulundu. MHP'nin teklif ettiği düzenleme şu an zaten var. Şöyle düşünün bir hastane, hastaları arasında ayrım yapabilir mi? Türbanlı diye muayene etmeyeceğiz diyebilir mi? Edemez çünkü eşitlik ilkesine aykırıdır. Öte yandan bu düzenlemeler sadece hizmet alanı kapsamalıdır. Hizmet veren tabii ki dini sembol kullanmamalıdır. Kamu otoritesini temsil eden kişinin tarafsız görüntüsü vermesi gerekir.

Başörtüsü konusunda herhangi bir yasaklayıcı yasal düzenleme bulunmadığının bilindiğini ifade eden Bahçeli, bu konudaki muhalif görüşlerin temel dayanağının Anayasa Mahkemesi'nin 1989 yılında aldığı bir karar olduğunu belirtti.

Bahçeli, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu şekilde bir düzenleme öncelikle bir kamu hizmeti olan yüksek öğretim hizmetinden yararlanma hakkını anayasal eşitlik ilkesi kapsamına alacaktır.

Böyle bir düzenlemeden sonra tartışma konusu olan yasal düzenlemelerin anayasaya aykırılığı da laiklik ve eşitlik ilkesi birlikte değerlendirilip yorumlanacağından daha dengeli bir sonuca ulaşılması da mümkün hale gelecektir.

Bu nedenle mevcut anayasanın 10. maddesinin 4. fıkrasına yapılacak ek bir ifade ile konu hukuki zeminde siyasal ve toplumsal gerginliklere yol açmadan çözüme kavuşturulmuş olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin önerdiği bu yaklaşımın kabul görmesi halinde bu konu etrafındaki her türlü tartışma, cepheleşme ve iktidar partisinin yıllardır devam eden istismarı son bulacaktır.

Haberin Devamı

Milliyetçi Hareket Partisi, bu konunun kalıcı ve kesin çözümü için yeni anayasa hazırlıklarını beklemeden TBMM'yi bir an önce göreve davet etmektedir.”

AKP: TEKLİF OLUMLU BİR ADIM

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, MHP'nin başörtüsü konusundaki teklifinin “olumlu bir adım” olduğunu ifade ederek, teklifi partisinin yetkili organlarında değerlendireceklerini söyledi.

Ergün, gazetecilerin MHP'nin başörtüsü teklifiyle ilgili soruları yanıtlarken, “bu teklifi, başörtüsü sorununun çözümüne dönük bir beyan olarak algıladıklarını” bildirdi.

Sorunun çözümü için toplumsal bir mutabakatın var olduğunu, çok geniş bir toplum kesiminin, üniversitelerde bu sorunun çözümünü beklediğini kaydeden Ergün, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“MHP de bu toplumsal mutabakatın hem farkında, hem de bir parçası. MHP, seçmen tabanı açısından da toplum kesimleri açısından da bu mutabakatı bilen bir siyasi parti. Dolayısıyla böyle bir teklif, son zamanlarda gündeme gelen sorunun çözümü ile alakalı, olumlu bir adımdır.

Teklifin Anayasanın 10. maddesi kapsamında çözüme kavuşup kavuşmayacağı ise ayrı bir teknik çalışma konusudur. Gerekirse böyle bir çalışmayı arkadaşlarla beraber yapma imkanı olacaktır. Şu anda hukukçu arkadaşlarımız konuyu değerlendirmektedirler. Tabii partimizin yetkili organlarında da MHP'nin bu yaklaşımı değerlendirilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!